09.02.2017 - 18:51
La fructosa és més perjudicial per a la salut que la glucosa
BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)
Investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) han liderat un estudi que investiga l’impacte del sucre en el metabolisme i la salut cardiovascular, segons publica la revista ‘American Journal of Physiology. Heart and Circulatory Physiology’.
L’article revela que consumir fructosa té uns efectes més perjudicials que la glucosa en el metabolisme i el sistema vascular dels animals de laboratori, ha informat aquest dijous la Universitat en un comunicat.
L’estudi, dirigit per la investigadora de l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (Ibub) Marta Alegret, sosté que el tipus de sucre que es consumeix –no només la quantitat ingerida– pot determinar el risc de patir aquestes malalties.
Els científics van dividir una mostra de rates femelles –més sensibles que els mascles a les alteracions metabòliques– en grups que van consumir durant dos mesos un complement líquid de glucosa o fructosa, a més de la seva dieta habitual d’aliments sòlids.
En funció del tipus de sucre ingerit, els resultats mostren diferències en l’augment de pes corporal, el nivell de triglicèrids i la fisiologia vascular en els animals estudiats.
Els rosegadors que consumien fructosa van mostrar marcadors vinculats a alteracions hepàtiques, i un augment del pes corporal de les rates, encara que consumien menys calories que l’altre grup.
Les rates que van rebre glucosa tenien una capacitat superior de l’aorta de relaxar-se en exposar-la a un agent d’òxid de carboni, mentre que en les que van prendre fructosa va ser menor, la qual cosa “dificulta la correcta relaxació de l’aorta”.
El fet que la fructosa redueixi l’oxidació d’àcids grassos i que també incrementi la síntesi de lípids al fetge pot conduir a un augment del dipòsit de lípids en aquest òrgan, fenomen que es coneix com a fetge gras.
La fructosa és un sucre simple (monosacàrid) que abunda en la fruita, té un gran poder edulcorant i baix cost de producció, i és un dels edulcorants més habituals en la indústria alimentària.