Instagram vol limitar els continguts polítics que veieu: com ho podeu evitar?

  • Els experts alerten que la decisió tindrà un efecte intimidatori sobre la llibertat d'expressió a les xarxes, perquè dissuadirà els creadors de continguts de prendre-hi posicions polítiques

VilaWeb
Tama Leaver
29.04.2024 - 21:40
Actualització: 30.04.2024 - 10:44

Les aplicacions Instagram i Threads, propietat de Meta, han introduït mesures que faran que deixin de recomanar continguts polítics per defecte. L’empresa defineix el terme “contingut polític” com a tot aquell “potencialment relacionat amb lleis, eleccions o qüestions socials“.

Els usuaris que segueixen comptes que publiquen continguts polítics els continuaran veient de la manera habitual. Però la resta d’usuaris deixarà de veure per defecte continguts polítics als seus fils de continguts (feeds) i a les històries, ni en cap altre lloc de l’aplicació en què es recomanin continguts nous.

El canvi no sols evidencia la retirada de Meta dels continguts polítics i mediàtics, sinó que també qüestiona la idea que aquestes plataformes siguin bones per a la democràcia. També és probable que la decisió tingui un efecte intimidatori sobre la llibertat d’expressió a les xarxes, perquè dissuadirà els creadors de continguts de fer-hi posicionaments polítics.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de VilaWeb (@vilaweb)

Política? Meta fa “no m’agrada”

Meta fa molt de temps que té problemes amb la política, però no sempre ha estat així.

Per exemple, Facebook es va considerar un dels factors clau en la victòria electoral de Barack Obama l’any 2008. La Primavera Àrab va ser descrita com la primera “revolució de Facebook”, encara que molts consideren que el rol d’aquesta xarxa en l’onada de protestes es va exagerar àmpliament.

D’aleshores ençà, l’espectre de la manipulació política arran de l’escàndol de Cambridge Analytica, l’any 2018, ha aixecat suspicàcies entre molts usuaris sobre la presència de continguts polítics a les xarxes socials.

L’augment de la polarització política i l’explosió de la desinformació han passat factura a les grans plataformes. Per tant, no és casualitat que Meta ja comencés a reduir les recomanacions de contingut polític a Facebook, la seva plataforma principal, l’any 2021.

Fins ara, aquestes limitacions no s’havien estès a Instagram i Threads, però això no vol dir que aquestes dues plataformes no s’haguessin topat amb problemes de caràcter polític. El desembre passat, Human Rights Watch va acusar Instagram d’haver censurat sistemàticament els continguts pro-palestins. Amb el nou canvi de recomanació de continguts, ara la resposta de Meta a aquesta acusació seria, probablement, que es limita a aplicar la seva política de restricció de contingut polític.

Les xarxes s’allunyen dels continguts polítics

Amb el desastrós canvi de marca de Twitter a X, i amb la possible prohibició de TikTok als Estats Units, Meta sembla el gran gegant més estable de les xarxes socials.

Però la falta de notícies polítiques a Instagram, combinada amb l’absència de notícies a Facebook pot fer que els joves encara vegin menys notícies que abans i tinguin més poques oportunitats de desenvolupar consciència política pròpia.

En una publicació a Threads, Adam Mosseri, responsable d’Instagram, va deixar clara la posició de la plataforma. “La política i les notícies són importants, no dic que no. Però a parer meu, del punt de vista de la plataforma, qualsevol augment de la participació o dels ingressos que puguin generar [la notícia i els continguts polítics] no valen la pena en absolut per l’escrutini, la negativitat o els riscs per a la integritat de la plataforma que implicarien”, escrigué.

Efecte intimidatori en els creadors de continguts

Instagram també recorda als creadors de continguts que els seus comptes podrien deixar de ser recomanats a la resta d’usuaris per publicar contingut polític.

En cas que un compte deixés de ser recomanat per haver publicat contingut polític, l’administrador tindrà l’opció de veure les publicacions en qüestió i eliminar-les. Els creadors de contingut depenen altament de les recomanacions de la plataforma, de manera que la implicació que es deriva de la mesura és clara: eviteu la política.

En aquest cas, Meta no podria ser més clara: les publicacions polítiques impediran que l’audiència creixi. Aquesta és la definició d’un efecte intimidatori polític.

Per al públic que acudeix als creadors perquè els percep propers i autèntics, és probable que l’absència de publicacions o posicions polítiques esmorteeixi el debat polític i, en darrera instància, la democràcia a les xarxes.

Com podeu fer que Instagram us torni a recomanar continguts polítics?

Si voleu que Instagram i Threads continuïn recomanant-vos contingut polític, haureu de seguir aquests passos. A la pàgina del vostre perfil, desplegueu el menú fent clic als tres guions que hi ha a la part superior a la dreta. Obriu el menú “Contingut suggerit” i, després, feu clic a “Contingut polític” (per a alguns usuaris, l’opció “Contingut suggerit” pot aparèixer dins el menú “Configuració i privadesa”). Tot seguit, caldrà que activeu l’opció “No limitar”.

Tama Leaver  és professor d’estudis d’internet a la Curtin University de Perth (Austràlia). Aquest article es va publicar originalment a The Conversation.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor