El Bundestag diu que l’espionatge dins Alemanya és inadmissible, arran d’una pregunta sobre el cas de Puigdemont

  • El document avisa que cal tenir permís del govern per a poder fer ús de programes d'espionatge en territori alemany

VilaWeb
Redacció
25.01.2023 - 13:40
Actualització: 25.01.2023 - 22:42

Un informe del Bundestag deixa clar que és inadmissible que els serveis d’intel·ligència estrangers actuïn a Alemanya, a no ser que el govern alemany ho autoritzi. “Les activitats d’intel·ligència provinents d’altres serveis estrangers són fonamentalment inadmissibles com un exercici de poder d’un estat estranger a menys que el govern ho autoritzi”, diu el document, encarregat pel diputat Andrej Hunko.

Quan Alemanya va detenir Carles Puigdemont el 2018 les autoritats policíaques espanyoles van treure pit que la detenció s’havia pogut fer gràcies a la implicació dels agents d’informació de la policia espanyola i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Tanmateix, en el seu moment el govern alemany d’aleshores, encapçalat per Angela Merkel, va assegurar que no tenia cap mena de constància de l’espionatge contra Puigdemont, ni de l’actuació dels serveis secrets espanyols.

L’informe del Bundestag diferencia el que seria una col·laboració consistent en un intercanvi d’informació entre els serveis d’intel·ligència alemanys i els estrangers, que seria acceptable, d’una vigilància d’un altre estat a un fet que passi en territori alemany, que podria arribar a ser castigat penalment. Recorda que l’estat alemany està obligat a impedir violacions de drets fonamentals per part d’altres estats al seu territori, com seria una vigilància il·legítima, o en el cas que tinguin autorització de les autoritats alemanyes, a vetllar perquè es faci de manera respectuosa amb els drets fonamentals, com ho és el dret a la intimitat.

A més, l’informe remarca que els drets fonamentals són per a tothom que sigui a Alemanya, independentment de si tenen o no la nacionalitat alemanya.

Un redactat inicial d’aquesta notícia de l’agència ACN deia que l’informe del Bundestag afirmava que la detenció de Puigdemont s’havia produït a partir de la participació del CNI espanyol, tot assegurant que va punxar telèfons i va determinar la posició del seu vehicle. Posteriorment, el redactat de la notícia ha estat corregit, tot indicant que l’informe del parlament alemany no feia esment explícit al cas de Puigdemont.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor