Opacitat i males maneres: la comunicació del TSJC de les sentències contra el català causa indignació

  • El TSJC no diu quines són les tres escoles afectades i deixa les parts en una situació d’incertesa

VilaWeb
Redacció
12.07.2023 - 15:58
Actualització: 12.07.2023 - 17:36

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet públiques unes sentències molt esperades i molt sensibles sobre l’ús de la llengua a l’escola d’una manera sorprenent i que ha indignat els afectats. Ha fet saber que havia dictat sentència sobre tres casos de pares que demanaven més hores de castellà a les classes dels seus fills en tres escoles sense dir quines. I ningú, tret dels jutges, no ho sap: ni els qui van interposar la demanda, ni les famílies afectades que van recórrer contra la demanda ni els seus advocats ni el Departament d’Educació. 

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del tribunal va deliberar ahir sobre cinc casos en cinc escoles que ja fa anys que examina. I avui a migdia ha fet pública la decisió, de manera parcial i incompleta, als mitjans de comunicació abans de dir-ne res a les parts; ha enviat un correu dient, simplement, que en relació amb dos recursos s’havia aturat la deliberació perquè eren pendents de disposar d’informació complementària que havien sol·licitat. I afegien que en relació amb els altres tres recursos acceptaven parcialment la demanda: imposen que hi hagi com a mínim una matèria troncal en castellà en els cursos on fan classe els nens dels pares demandants; i desestimen que s’hagi d’anul·lar el projecte lingüístic del centre. 

Però no diuen quins són els dos casos que encara cuegen i els tres que s’han resolt, fet que causa una gran incertesa en totes les escoles afectades per recursos d’aquesta mena, entre responsables dels centres i famílies que fa gairebé dos anys que viuen una situació desagradable amb la imposició, fins ara cautelar, d’un 25% de les hores lectives en castellà. “El TSJC envia una nota de premsa amb la part dispositiva de les sentències sobre el català a l’escola (com el Turó del Drac de Canet de Mar) sense que estigui notificada a les parts i sense que –segons ens diuen quan truquem a la secció– estigui ni tan sols redactada. Ganes d’entrar en campanya?”, s’ha queixat a Twitter Benet Salellas, advocat de les famílies que defensen la immersió en aquesta escola de Canet. 

De fet, Salellas ha trucat a la secció cinquena per a demanar explicacions quan ha vist la informació de què disposava la premsa, i segons que ha explicat a VilaWeb fins i tot ha hagut de sentir com la lletrada de l’administració de justícia que li havia agafat el telèfon l’esbroncava. Només li han dit que les resolucions ni tan sols eren redactades.

“És una absoluta vergonya que, com sempre, cap procurador dels que té el govern no hagi rebut res del TSJC, i allò que sabem és pels mitjans de comunicació. El TSJC fa política entrant en campanya electoral”, s’ha queixat la consellera d’Educació, Anna Simó. 

En la breu nota enviada als mitjans de comunicació, el TSJC s’ha limitat a informar que “les resolucions corresponents a cada deliberació seran notificades els pròxims dies”. La incertesa continuarà per a les famílies afectades de tots els centres pendents de sentència, però políticament ja quedarà clar, en plena campanya del 23-J, que la justícia espanyola no afluixa i es manté disposada a liquidar la immersió en català a les escoles del Principat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any