Pirineu Incendi Anoia

L’escalfament global dispararà els grans incendis al Pirineu si la temperatura de les onades de calor actuals s’incrementa en 3 graus, valor que correspon a l’escàs marge que dóna la humitat avui dia. Així ho ha calculat un estudi encapçalat per la Universitat de Lleida (UdL), en col·laboració amb diverses universitats del món i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). La cerca, que ha estat publicada a la revista Science of the Total Environment, basa els càlculs en la variació de la humitat del combustible vegetal i el dèficit de pressió de vapor. L’equip científic ha mesurat els canvis d’humitat i pressió en sis indrets del Pirineu i les ha comparat amb els valors d’arbredes de pins del Principat, on els focs són més habitual per la sequedat.

Així doncs, la cerca ha palesat que les zones que ara són lliures de foc a Europa, com és el cas dels Pirineus, poden assolir llindars de sequedat crítics, més enllà del marge de seguretat, i experimentar així grans incendis. Els investigadors, però, diuen que el contingut d’humitat de combustible viu pot modular la resposta.

“L’objectiu és quantificar fins a quin punt el canvi climàtic fa que els ecosistemes que actualment no cremen es tornin inflamables i saber quin és el marge de seguretat, utilitzant els Pirineus com a cas d’estudi”, explica el professor de la UdL i la Southwest University of Science and Technology (Xina), Víctor Resco de Dios.

“L’evolució del canvi climàtic, tenint en compte les mesures que s’estan prenent per a frenar-lo, indica que l’augment de les temperatures a escala global serà de 3 graus, xifra que per a la Mediterrània vol dir que els termòmetres pujaran uns 5 graus”, diu Resco, que ho rebla així: “Estem en el camí dels grans incendis als Pirineus.”

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.