Identifiquen les proteïnes que controlen la producció mucosa

  • Podria resultar una nova via per tractar diverses malalties

VilaWeb
Europa Press
30.01.2019 - 19:19

Diversos científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG), en col·laboració amb investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), han identificat les proteïnes que controlen la quantitat de mucines – principal component del moc – que secreten, i que podria resultar una nova via per tractar diverses malalties relacionades amb la producció mucosa.

Les cèl·lules produeixen mucines a un ritme constant i, quan es troben exposades a un al·lergogen o patogen, produeixen ràpidament una gran quantitat de mucines, que està controlada pel calci, ha informat aquest dimecres el CRG en un comunicat.

L’estudi, publicat en les revistes ‘eLife’ i ‘Journal of Biological Chemistry’, revelen dues proteïnes – TRPM4 i NCX – que treballen juntes per controlar la secreció de mucines tant en cèl·lules sanes com en cèl·lules derivades de pacients amb fibrosi quística.

Els investigadors han identificat una tercera proteïna anomenada KChIP3 que capta els nivells de calci en les cèl·lules sanes per alliberar mucines, una cosa que és crucial per mantenir la densitat i el gruix de moc necessari en el còlon.

Això significa, segons els investigadors, que les cèl·lules tenen mitjans per controlar quanta mucina produeixen en funció de les seves necessitats, i poden produir grans quantitats de moc quan hi ha presència d’al·lergògens o patògens, o bé alliberar la mesura justa i de manera constant només per preservar la capa mucosa.

‘Primer, vam fer un garbellament genòmic i vam identificar 25 proteïnes implicades en la secreció de mucines en cèl·lules de càncer de còlon’, ha explicat l’investigador Gerard Cantero-Recasens, qui ha afegit que també van identificar un sensor de calci – KChIP3 – que controla la secreció basal de mucosa, que si no funciona correctament, les cèl·lules de càncer de còlon alliberen mucines massivament.

Ha assegurat que els va sorprendre descobrir que les cèl·lules fessin servir diferents fonts de calci – a l’interior i exterior de la cèl·lula – per controlar la secreció de mucines, i que aquest sensor actua com un fre, i evita l’alliberament de mucosa.

L’equip va descobrir que les cèl·lules fan servir el mateix per controlar la secreció de mucines en resposta a un estímul en les vies respiratoris i en el còlon, una troballa amb la qual si s’aborda una mateixa molècula en la secreció, ‘es podrien tractar malalties respiratòries com l’asma o l’EPOC, així com patologies associades al còlon’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any