L’Helga i en Zohar, els passatgers d’una missió Artemis 1 que va sense tripulació

  • Els maniquins permetran de mesurar per primera vegada els nivells de radiació que suporten els astronautes mentre viatgen per l'espai

VilaWeb
Redacció
14.09.2022 - 18:45

La missió Artemis 1 de la NASA, que s’ha de llançar les setmanes vinents després d’uns quants contratemps, tot i no portar tripulació humana, hi haurà a bord l’Helga i en Zohar, dos maniquins, anomenats “fantasmes”, fets de materials que imiten ossos, teixits tous i òrgans humans, i equipats amb sensors que mesuraran l’exposició a la radiació mentre viatgen cap a la Lluna i de tornada.

La gent de la Terra és protegida de la radiació còsmica per l’atmosfera terrestre, però quan els astronautes viatgen per l’espai, no gaudeixen d’aquesta protecció. Entendre com mitigar els efectes nocius dels raigs còsmics és un dels principals obstacles per als viatges a l’espai profund a llocs com a Mart, on els astronautes estarien exposats a la radiació fins a trenta-sis mesos. “El que és important quan es calcula el risc per a un pacient o per a un astronauta no és quanta dosi total de radiació es rep, sinó quanta dosi es rep a òrgans individuals com el cervell, el cor, el fetge i els ronyons”, explica Ehsan Samei, investigador de la Universitat de Duke que ha participat en el projecte. “Cada òrgan té una sensibilitat diferent de la radiació i els nostres ‘fantasmes’ ens ofereixen una manera d’entendre millor aquest risc”.

Tant l’Helga com en Zohar s’assemblen a tors humans i contenen materials per imitar específicament l’anatomia femenina adulta, perquè els òrgans femenins com l’úter i el teixit mamari són especialment sensibles a la radiació. Quan l’Artemis 1 es llanci, Helga portarà roba normal, mentre que en Zohar portarà una armilla de radiació, anomenada AstroRad, que va ser desenvolupada per StemRad i Lockheed Martin.

Una vegada els ‘fantasmes’ tornin a la Terra, l’equip d’investigació mesurarà la radiació recollida als sensors per determinar l’eficàcia de l’armilla de seguretat. També utilitzaran les dades de l’Helga per calcular específicament el nivell de radiació que poden enfrontar els astronautes durant diferents missions espacials, ja sigui un viatge curt a la Lluna o una aventura a Mart.

“Aquesta és la primera vegada que algú pot mesurar els nivells de radiació als quals s’enfronten els astronautes”, explica Samei. “Artemis 1 portarà una càrrega preciosa i la informació que rebem d’aquesta tripulació ens donarà informació valuosa que necessitem per al futur de l’exploració espacial segura”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any