Les Corts tramiten la llei sobre diputacions amb el vot en contra del PP

  • El debat ha estat marcat pel record dels casos de corrupció en què s'han vist implicades aquestes institucions

VilaWeb
Europa Press
14.02.2019 - 14:29

Tots els grups de les Corts menys el PP han votat a favor de la tramitació de la proposició de llei de Podem sobre les competències de les diputacions provincials, amb la qual es pretén definir quins els corresponen i regular les seves relacions amb la Generalitat.

El debat ha estat marcat pel record dels casos de corrupció en què s’han vist implicades aquestes institucions i l’advertiment dels populars que es tracta d’una ‘ocurrència’ per augmentar el poder autonòmic i iniciar un procés de desconnexió’.

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha recordat que les corporacions provincials han estat ‘l’epicentre de casos tan greus com Taula, Brugal o el de Carlos Fabra’, han teixit ‘xarxes clientelars‘, han estat escenari de ‘lluites de poder territorial de vegades intrapartits‘ i sobre les quals no hi ha un ‘control democràtic’.

‘Ara com ara no podem eliminar-les com desitjaria el meu grup’, ha dit, però sí ‘superar el seu model’ i centrar la seva activitat en el seu objectiu fonamental de suport als petits municipis.

Després de lamentar que malgrat els compromisos del Consell i del mateix Ximo Puig no s’ha presentat una reforma de la llei de coordinació de diputacions i a tres mesos de les eleccions ‘no ha arribat ni se l’espera’, Estañ ha destacat que presenten aquesta llei per ‘complir amb el Botànic’ i acabar amb ‘una estructura opaca del segle XVIII que no permet fer una bona gestió dels recursos públics’.

El diputat del PP Manuel Pérez Fenoll ha estat l’encarregat del torn en contra i ha destacat que les diputacions són les institucions més properes als ajuntaments, preguntant si els presents creuen que un conseller o director general rebria a un regidor d’un poble de menys de 500 habitants.

‘Volen acabar amb aquesta proximitat’, ha criticat, que ‘vulneraria la igualtat dels ciutadans’ d’aquests municipis i no ajudaria a evitar la despoblació. Segons la seva opinió, les diputacions compleixen ‘una funció irreemplaçable’ per garantir la prestació de serveis, abaratir costos o donar cobertura jurídica i tècnica als ajuntaments més petits, ha explicat.

A més, ha assegurat que ‘no generaria cap estalvi’ perquè aquestes funcions les assumirien altres entitats territorials de nova creació o la Generalitat, ‘molt més allunyada dels municipis i les seves necessitats, el que implicaria pèrdua d’eficiència’.

‘Podien haver robat una mica menys’

Estañ ha retret a la bancada del PP que ‘si volien defensar les diputacions, ho han fet molt malament, podien haver robat una mica menys, no ha estat un bon camí’, fet que ha provocat una irada protesta dels populars, que li han exigit que retirés aquestes paraules. ‘Rus, Fabra i Ripoll, li dono noms propis, un per diputació, neguin la realitat’, ha contestat el síndic de Podem.

Pérez Fenoll ha replicat: ‘Els corruptes a la presó si han delinquit, però per això no poden desaparèixer les administracions’. A més, ha advertit que ‘aquesta ocurrència d’aquells que no coneixen ni senten la realitat dels municipis petits ens portarà a una catàstrofe si tira endavant’, apel·lant al PSPV perquè no li doni suport. També ha recalcat que ‘els partits separatistes no volen les diputacions, el que volen és enfortir les comunitats per disposar d’un poder omnívor per iniciar el seu procés de desconnexió, que és el que està de moda’.

Mònica Álvaro (Compromís) ha subratllat que el seu partit opta no per superar el model actual de diputacions, sinó per l’eliminació, i ha criticat la gestió realitzada aquesta legislatura a les de Castelló i Alacant. ‘Ni Javier Moliner ni Cèsar Sánchez es creuen el que diuen, intenten fer veure que són la salvació dels pobles petits, però no els importen, els importen ells i les seves cadires’.

‘Diputacions, cap, anem a per elles’, ha reiterat, perquè ‘els ajuntaments poden funcionar sense passar pel besamans a què se’ls sotmet a Castelló i Alacant’.

Des del PSPV, Alfred Boix ha assenyalat que comparteixen l’objecte d’aquesta llei que ara cal treballar per aconseguir un consens, i ha incidit que cal treballar per l’eficiència. Segons la seva opinió, hauria de ser possible plantejar un debat sobre l’arquitectura institucional ‘sense risc que et diguin catalanista’, encara que ‘són temps difícils per a plantejar aquests debats’.

Segons ha ressaltat, els socialistes aposten per una reforma constitucional que permeti a l’estat autonòmic decidir lliurement què arquitectura vol al seu territori ‘i això és el que defensen’ sense fer cap paperot’. Mentre aquesta reforma no arribi, ‘benvingut sigui el debat que proposa Podem’, ha dit.

‘Engany i mentida’

Per la seva banda, el parlamentari de Cs Toni Subiela ha qualificat la proposta ‘d’engany i mentida’ perquè, a parer seu, no recull un nou model per a aquestes institucions ni les buida. ‘L’únic que intenten és enganyar els valencians. Ha vingut aquí fer un míting electoral ple de promeses buides que no es corresponen amb el que han presentat en el seu escrit’, ha assenyalat.

‘Nosaltres també volem passar pàgina de Rus, Ripoll, Rodríguez, Fabra, de Taula i el cas Alqueria, però la seva proposta ni les elimina ni les buida’, ha assenyalat, per puntualitzar, que malgrat això, donava suport a la iniciativa perquè veu necessari ‘posar damunt de la taula el debat sobre les diputacions’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor