Grífols adverteix de l’escassetat de plasma i demana un canvi de regulació en les donacions

  • La multinacional catalana diu que Europa no és autosuficient i que fins fa dos o tres anys el 75% del plasma procedia dels EUA

VilaWeb
Junta d'Accionistes de l'any 2018 | ACN
ACN
09.10.2020 - 18:57
Actualització: 09.10.2020 - 19:00

El conseller delegat de Grífols, Víctor Grífols Deu, ha advertit avui de l’escassetat de plasma per a la fabricació de nous medicaments per poder fer front, entre d’altres, a la lluita contra la covid-19. ‘Els nostres medicaments salven vides i si no tenim plasma no podem subministrar-los. Estem arribat quasi a aquest punt i estem molt, molt preocupats’, ha subratllat el conseller delegat durant la Junta General d’Accionistes. Per això, ha demanat un canvi de regulació a Europa perquè permeti un model similar al dels Estats Units, on els donants cobren.

Durant la seva intervenció, Grífols Deu ha comentat que la crisis el coronavirus ha comportat un coneixement més gran entre la societat de la importància del plasma, però ha ressaltat de l’efecte negatiu que suposa la seva ‘escassetat’ per la caiguda de les donacions. En aquest sentit, ha admès que els donants tenen por d’anar als centres i ha garantir que són segurs.

Al seu torn el president de Grífols, Victor Grífols Roura, ha explicat que ‘fins fa dos o tres anys el 75% del plasma venia dels Estats Units’ i que, per tant, Europa ‘no és autosuficient, ni molt menys’, amb l’excepció d’Alemanya i les repúbliques de Txèquia i Eslovàquia. ‘Europa és totalment depenent dels Estats Units i ara és quan probablement hi haurà escassetat’, ha reiterat el president de la multinacional, que augura que el continent europeu la patirà més que els EUA.

‘Volem que Europa en sigui conscient, es posi les piles i es doni compte de la importància del plasma’, ha continuat Grífols Roura, que ha posat l’exemple de la Xina, de qui s’ha mostrat convençut que s’acabarà convertint en autosuficient. De moment, el president de la companyia ha recordat que la multinacional ja ha comprat una setantena de centres a Europa per al seu tractament.

D’altra banda, en la Junta General d’Accionistes s’ha fet telemàticament amb la participació de quatre-cents quaranta-vuit accionistes representants el 73,6% del capital social amb dret a vot. Entre d’altres, han aprovat destinar més de dos-cents cinquanta milions d’euros a dividends –uns 0,36 euros bruts per acció- del 2019. Els ingressos de la companyia van augmentar un 13,6% i es van situar en els 5.099 milions d’euros mentre que el benefici net va pujar un 4,8%, fins als 625 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any