La mítica Granja Viader finalment no tancarà: “Barcelona estarà contenta!”

  • Marc Espuny, fill de la propietària actual, n'agafarà el relleu quan ella es jubili d'ací a dos anys

VilaWeb
08.07.2025 - 18:26

Barcelona pot respirar una mica més tranquil·la. La històrica Granja Viader, on va néixer el Cacaolat, no tancarà finalment. El fill de l’actual propietària, Mercè Casademunt Viader, agafarà el relleu d’aquest negoci centenari quan ella es jubili d’ací a dos anys. Ho ha confirmat a VilaWeb la propietària mateixa, que feia uns mesos havia explicat en alguns mitjans que el futur de la granja perillava quan ella es jubilés, perquè els fills no tenien la intenció de continuar amb el negoci.

Però ara hi ha hagut un tomb de guió. Marc Espuny Casademunt ha canviat de parer i ha decidit que rellevarà la seva mare al capdavant d’aquesta mítica granja barcelonina. Espuny serà la cinquena generació que capitaneja el negoci, de cent cinquanta-dos anys de vida.”Pensava que no voldria continuar perquè ja hi havia treballat i no m’havia dit que volgués mantenir el relleu”, explica Casademunt sobre el seu fill. Però, malgrat que fa un temps que no treballa en aquest comerç emblemàtic, ara ha decidit que quan es jubili la seva mare, d’ací a dos anys, ell agafarà les regnes del negoci.

“Barcelona estarà contenta!”, ha celebrat Casademunt, que ha augurat que als barcelonins els alegrarà de saber que hi haurà continuat. Aquests darrers mesos, molts clients s’han mostrat preocupats per perdre aquest espai tan estimat. Són molts els barcelonins que, quan s’acosta l’hivern, s’acosten a fer un suís amb melindros a la Granja Viader.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Creadors del mític Cacaolat

La Granja Viader és un emblema de Barcelona. Sense anar més lluny, van crear el Cacaolat, la popular beguda de cacau que l’any 1933 es va presentar a la fira de mostres de Barcelona. Va ser a l’obrador del número 4 del carrer de Xuclà, on avui encara es pasteuritza llet de vaques munyides a Cardedeu (Vallès Oriental), el poble natal dels Viader.

El besavi de Mercè Casademunt, Marc Viader Bas, va posar unes taules a la botiga, que al principi només venia llet fresca a granel, perquè els clients tastessin els productes lactis que havia començat a elaborar, i que ara continua fent Mercè Casademunt, quarta generació al capdavant del negoci.

La quinzena de taules de marbre i tamborets de fusta han vist passar per la Granja Viader cinc generacions de barcelonins, famílies de tot Catalunya i molts turistes, atrets per la xocolata desfeta, la crema catalana, els formatges i embotits del país, però sobretot per un caliu que la història d’una família ha escrit amb moltes hores de feina a l’obrador i darrere el taulell.

A les parets de la granja es pot llegir la història del comerç familiar en fotografies antigues. Quan l’establiment va celebrar els cent vint-i-cinc anys, en van penjar una bona tria. S’hi veu l’antic obrador, bressol del Cacaolat, i les vaques de les quals es portava la llet, amb el seu número de registre sanitari. La Granja Viader ha estat el lloc triat per moltes famílies per a festejar-hi aniversaris, comunions i berenars.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Especialitat en el berenar de suís

La xocolata desfeta amb nata –suís–, amb ensaïmada, melindros o xurros, és la menja més coneguda de la granja, però també ho és la crema catalana, que abans feien una vegada per setmana i ara han de fer dues vegades el dia per cobrir la demanda. A la botiga despatxen també productes elaborats a diferents comarques, com les melmelades de Fontanilles, la xocolata del Penedès, la mel i l’oli del Perelló, la pasta de Caldes de Montbui i els vinagres de Lleida.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor