Torna el Gran Recapte d’Aliments, ara més necessari que mai

  • El tretzè recapte comença aquest cap de setmana marcat per l'emergència social causada per la pandèmia

VilaWeb

Redacció

18.11.2021 - 15:54
Actualització: 19.11.2021 - 10:08

L’emergència social causada per la pandèmia és lluny d’acabar-se. Així ho constaten els bancs d’aliments, que aquest cap de setmana organitzen el tretzè Gran Recapte d’Aliments, enguany més necessari que mai.

La iniciativa recollirà donacions en supermercats i alguns petits comerços del 19 al 25 de novembre al País Valencià i les Illes i fins al 27 de novembre al Principat. A més, se’n podran fer al web del Gran Recapte (Catalunya) o de la Gran Recollida d’Aliments (Illes i País Valencià). Al Principat, també es podran fer aportacions per Bizum al 33596 fins l’11 de desembre.

Aquest cap de setmana, als establiments adherits hi haurà voluntaris que explicaran als clients com fer una donació i els ajudaran a col·locar l’adhesiu de participació en el panell en forma de banyera que es col·locarà a l’entrada dels comerços.

Cal no abaixar la guàrdia: l’emergència social causada per la covid continua

Al llarg de la pandèmia, el nombre de persones ateses en bancs d’aliments del Principat ha crescut d’un 36%, i ara en són 267.000. En aquest sentit, el director del Banc dels Aliments de Lleida, Oriol Berenguer, alerta que la situació d’emergència és lluny d’acabar-se i que encara caldran un parell d’anys per a sortir-ne. “Al començament de l’any passat, vam registrar un augment dels usuaris molt sobtat, d’un 40%, i enguany ens trobem amb un volum de gent molt similar. Tot i això, veiem que ja no som en el moment de sensibilització i de sensació d’emergència que hi havia aleshores”, afegeix.

Malgrat això, Berenguer és optimista amb la implicació de la gent: “Estem segurs que la gent col·laborarà perquè ha ajudat sempre, tots tretze anys, però cal que sigui conscient que vivim una situació d’inseguretat alimentària pràcticament igual a la de l’any passat.” De fet, segons dades de l’IDESCAT, la taxa de pobresa a Catalunya és d’un 26,3% i la de pobresa greu ha passat d’un 5,7% a un 6,2%.

Respecte de les xifres, els bancs d’aliments del Principat es marquen l’objectiu d’arribar als 10 milions d’euros recaptats, després dels 7,8 de l’any passat. Berenguer destaca també que el Gran Recapte representa al voltant del 25% i el 30% dels aliments que els bancs reparteixen durant tot l’any: “És fonamental que vagi bé per a poder planificar l’any. Confiem molt en la solidaritat de la gent i en el suport que rebem de moltes institucions.”

Torna el format virtual i s’hi incorpora el petit comerç

Per una altra banda, la pandèmia també ha afectat el format de les recollides d’aliments que, com l’any passat, es tornaran a fer virtualment. No es recollirà menjar sinó donatius econòmics que es destinaran a adquirir aliments nutritius i variats per a satisfer les necessitats dels usuaris dels bancs d’aliments.

La novetat principal d’enguany és que s’hi inclou el petit comerç. Això s’ha aconseguit gràcies a una nova aplicació que, mitjançant la tecnologia blockchain, permet de registrar una donació amb el dispositiu mòbil del personal de la botiga. Les donacions són registrades i vinculades a una entitat social de la mateixa localitat o barri i, quan s’acabi la campanya, es compraran els productes d’alimentació que necessitin amb el saldo disponible en cada establiment.

A més, enguany, el Gran Recapte també programarà una activitat cultural solidària. La Jove Orquestra Simfònica de Barcelona, dirigida per Carlos Checa, farà un concert benèfic el diumenge 21 al Palau de la Música.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor