El govern aprova el nou contracte programa de la CCMA per destinar-hi 1.347 milions fins el 2027

  • Les dues línies mestres dels objectius són l’enfortiment de la llengua i la cultura catalanes i la transformació digital

VilaWeb
Ot Bou Costa
20.02.2024 - 14:53
Actualització: 20.02.2024 - 18:12

El govern ha anunciat l’aprovació del contracte programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que en fixa el finançament de l’ens els pròxims anys. Feia catorze anys que no se n’aprovava cap. El text preveu una inversió de 1.347 milions fins el 2027 (330,5 milions enguany, 335,5 l’any vinent, i 340,5 tant el 2026 com el 2027). Les dues línies mestres dels objectius són l’enfortiment de la llengua i la cultura catalanes i la transformació digital, que ja ha començat amb la posada en marxa del servei 3Cat.

Segons que ha explicat la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, el pla anirà endavant passi el que passi perquè els diners no provenen del pressupost –que enguany encara no s’ha aprovat– sinó d’un fons plurianual del Departament d’Economia. “Era una reivindicació històrica dels dirigents de la CCMA i dels treballadors, perquè en els mitjans audiovisuals cal una certa previsió per a treballar”, ha dit Plaja. La presidenta de 3Cat, Rosa Romà, diu que n’està molt satisfeta i que això els donarà estabilitat.

Pel que fa a la llengua, la Corporació haurà de generar “comunitats d’usuaris al voltant del contingut i la informació, i promoure referents i influenciadors en català, així com generar models de participació ciutadana i de cocreació de continguts”. Per adaptar-se “al nou ecosistema comunicatiu”, es revisarà el sistema de distribució de l’oferta de continguts a fi de fer-ne créixer l’audiència. Durant aquest any, la CCMA farà un pla per a reorganitzar les marques i estudiarà les diferències de cost entre les produccions internes, externes o associades.

El contracte programa també preveu una actualització del pla d’igualtat, que ha de garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats per a homes i dones, especialment per als minuts de pantalla en els continguts adreçats al públic més jove. També s’hi inclou un pla de diversitat i inclusió per a reflectir –diuen– la realitat de la societat catalana “mitjançant una major participació i presència de la diversitat cultural i social (racial i ètnica, funcional o de capacitats, generacional, orientació sexual, etc.)”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any