El govern pagarà els estudis universitaris a les víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella

  • Els supòsits són casos de violències sexuals, matrimonis forçats, mutilació genital femenina i tràfic de dones

VilaWeb
ACN
25.07.2023 - 22:08
Actualització: 26.07.2023 - 07:57

El govern garantirà a partir del curs vinent la gratuïtat dels estudis universitaris a víctimes de violència masclista fora de l’àmbit de la parella. D’ençà del 2008 ja ho garantia a les víctimes que patien violència dins de la parella i ara amplia els supòsits. Segons han anunciat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, els graus i màsters oficials seran de franc també per a víctimes de violències sexuals, matrimonis forçats, mutilació genital femenina o tràfic de dones. Es podran acollir a la mesura els estudiants de les set universitats públiques de Catalunya i la UOC que sigui víctima d’alguna d’aquestes situacions i pugui acreditar-ho mitjançant un procediment específic.

L’acord del govern es publicarà ara al DOGC i es podrà demanar l’ajut a partir del primer d’agost i fins a finals al 31 d’octubre. En una atenció a mitjans, Verge ha recordat que fa quinze anys ja es van incorporar exempcions i avui s’amplien supòsits per reconèixer víctimes de molts més casos. “Estem cobrint un ventall molt ampli de violències masclistes”, ha indicat la consellera, que ha destacat que davant d’unes violències “estructurals” els poders públics responen a la societat enviant un missatge a les dones que no estan “soles”. D’altra banda, Verge ha subratllat que l’acompanyament i la continuïtat en els estudis és “cabdal”, permet ampliar les seves xarxes i facilita la recuperació. “És un pas important, és una política pionera i enviem un missatge a tota la societat”, ha assegurat. La consellera ha reconegut que fins ara hi havia un “greuge comparatiu” perquè es reconeixia les violències en l’àmbit de la parella, un greuge que ara es “corregeix” ampliant el dret a reparació.

De fet, ha afirmat que com a directora de la unitat d’Igualtat a la UPF en el passat s’havia trobat amb casos que podien demanar l’exempció de matrícula i molts altres que no tenien aquest reconeixement. Per tot plegat, ha celebrat que ara es pugui “redreçar”. Segons les últimes dades recollides, corresponents al curs 2021-2022, un total de 295 persones víctimes de violència en l’àmbit de la parella van beneficiar-se de la gratuïtat de matrícula d’estudis universitaris.

Procediment per a l’acreditació

El conseller Nadal ha explicat que el mecanisme per fer la sol·licitud comportarà diversos passos. En primer lloc, caldrà demanar un certificat als Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) o als Serveis d’intervenció especialitzada (SIE) i, en segon lloc, presentar aquest certificat a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Serà aquest ens que expedirà una acreditació, que la persona interessada haurà de presentar a la universitat a la qual es vol matricular o ja s’ha matriculat.

“Qui hi guanya són les persones que accedeixen a un nou dret”, ha destacat Nadal. Les universitats hauran de garantir aquest dret i qui sufragarà el cost dels estudis i compensarà als centres serà el Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb el d’Igualtat i Feminismes. L’ajut es podrà sol·licitar abans de formalitzar la matrícula o una vegada ja formalitzada si en el moment d’haver de fer-la no es disposa encara de la documentació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any