Google demana als usuaris exemples de discriminació del català a les cerques

  • Usuaris i experts han denunciat que, tot i tenir tota la configuració en català, en molts casos el cercador dóna preferència als resultats en castellà

VilaWeb
Redacció
22.12.2022 - 14:06
Actualització: 22.12.2022 - 16:18

Aquestes darreres setmanes, usuaris, activistes i experts han denunciat que ja fa temps que Google discrimina el català als resultats de les seves cerques. Segons que expliquen a partir de les seves experiències, tot i tenir el dispositiu en català, el navegador en català i la configuració de Google en català, els resultats que dóna el cercador mostren les pàgines en català molt més avall que no era habitual, i donen preferència als resultats en castellà. Arran de la visibilització del problema a Twitter, l’empresa ha reconegut en part el problema i ha demanat als usuaris que enviïn exemples de casos en què, tot i tenir-ho tot configurat en català i haver fet la cerca en català, el cercador prioritza els resultats en castellà.

“En general, donem els resultats en l’idioma utilitzat per a la cerca i en la configuració, però de vegades en situacions en què dos idiomes es parlen i s’entenen àmpliament, això pot passar si els nostres sistemes troben informació que pot ser rellevant”, han explicat des del compte @searchliaison d’estatístiques sobre com funciona la cerca de Google. Com havien apuntat alguns experts a VilaWeb, doncs, sembla que en alguns casos la importància de les pàgines passa per sobre de les preferències de cerca de l’usuari, cosa que ocasiona aquest problema. “Volem mostrar els continguts en l’idioma de la cerca. Disculpeu si això no passa. Si no us fa res compartir exemples de resultats que no són en l’idioma de la consulta, això ens ajudarà a analitzar-ho millor”, han afegit des de l’empresa.

Atesa aquesta resposta, alguns usuaris citen aquest compte per enviar-hi exemples de la discriminació del català en les cerques. El compte de Softcatalà, per exemple, ha fet una crida a enviar captures de pantalla amb aquesta mena d’exemples a Google perquè pugui investigar millor què passa i evitar-ho en futures cerques. Cal, això sí, que l’usuari faci la cerca una vegada té el dispositiu i el perfil de Google en català.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any