Geopolítica 25: Una nova Àfrica s’obre pas, amb més democràcia i una economia millor

  • Les dificultats econòmiques i polítiques marquen la realitat de l'Àfrica, probablement, el continent més desconegut i complicat d'estudiar

VilaWeb
Redacció
24.08.2022 - 21:40
Actualització: 06.09.2022 - 16:03

L’Àfrica és, probablement, el continent més desconegut i complicat d’estudiar. És un territori enorme de la mateixa grandària que la Xina, el Japó, el Regne Unit, l’Índia, els Estats Units i pràcticament tot Europa junts.

Les dificultats econòmiques i polítiques marquen la realitat del continent. A més, cal recordar el passat tràgic del tràfic d’esclaus i els processos de colonització i descolonització, que han deixat unes conseqüències fatals. És el continent amb menys règims democràtics i més pobresa del món, tot i que els darrers anys la situació es va revertint.

Organització territorial de l’Àfrica precolonial

Actualment, l’àrea més perillosa de l’Àfrica és el Sahel, geogràficament, la zona de transició entre el desert del Sàhara i l’Àfrica Subsahariana. Concentra moltes de les crisis del continent, com ara el terrorisme de Boko Haram, a Nigèria; la revolta tuareg, a Mali; i la situació crítica de Somàlia, que vam tractar en el darrer capítol de “Geopolítica”. A més, la situació del Sahel és clau per a entendre què s’amaga rere la crisi amb Algèria, ocasionada per les decisions espanyoles en relació amb el Marroc i el Sàhara Occidental.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor