La Generalitat defensa la unitat a Europa per combatre els aranzels de Trump

  • La conselleria i el conjunt d'organitzacions agràries van demanar a l'octubre que s'activés la via diplomàtica per evitar els efectes de la guerra comercial

VilaWeb
Europa Press
01.12.2019 - 11:20

La conselleria d’Agricultura de la Generalitat ha defensat que hi hagi eurodiputats que aprovessin una resolució per combatre coordinadament que els aranzels extra dels EUA afectin el sector agrícola, i ha recordat que la consellera Teresa Jordà reclama des de fa setmanes a la diplomàcia europea de fer tot el possible per a evitar-ne els efectes.

‘El Departament insisteix que el sector agroalimentari no hauria de ser qui pateixi els efectes d’una gestió d’un altre sector’, han explicat a Europa Press fonts del departament.

La conselleria i el conjunt d’organitzacions agràries van demanar a l’octubre que s’activés la via diplomàtica per evitar els efectes de la guerra comercial sobre el sector primari després que la consellera convoqués una reunió urgent de la Taula Agrària, han recordat les mateixes fonts.

Els Estats Units són la tercera destinació de productes agroalimentaris catalans de fora de la UE, després de la Xina i el Japó, representa el 3,3% de les exportacions mundials d’aliments i begudes catalanes, i és el vuitè mercat mundial.

Segons la Generalitat, el sector més damnificat pels aranzels podria ser el de ‘fine food’, que inclou productes com ara formatges, iogurts, mantega, fruita seca, sucs de fruita i fruites processades.

Es tracta del primer sector exportador català als Estats Units, amb 125 milions d’euros el 2018, i els seus productes incrementaran els costos aranzelaris en més d’un 25%.

Unió de Pagesos

En declaracions a Europa Press, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, ha lamentat que l’agricultura és sempre una moneda de canvi en els tractats internacionals.

Ha insistit que l’agricultura només hauria de veure’s afectada per fets propis i no per problemes en altres sectors, com ara l’aeronàutica: ‘Per què no prohibeixen de sancionar els vehicles d’Alemanya, per exemple?’.

‘Si hi ha pèrdues en el sector agrari s’hauran d’acabar compensant i hauria d’haver-hi una promoció perquè no es perdin mercats dins dels Estats Units’, ha reclamat.

Sergi Barrera

El director de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha considerat que aquesta situació comercial amb els Estats Units és ‘complicada, però la part bona és tenir la Unió Europea’.

‘Sense una UE, els països més afectats estarien molt més afectats’, ha declarat Europa Press, i ha afegit que el més important per als agricultors catalans és el futur de la Política Agrària Comuna (PAC), i més tenint en compte que l’any 2020 haurà d’aprovar-se el pressupost de la UE del 2021 al 2027.

Augura que la negociació pressupostària requerirà temps, i ha constatat que hi ha països que es beneficien molt de la PAC, com ara l’estat espanyol, el francès, Itàlia i Portugal, ‘però els països nòrdics tenen altres prioritats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any