Ja són aquí els Gemínids 2023, la pluja d’estels del desembre

  • La nit del 14 al 15 de desembre serà el moment en què la pluja de meteors Gemínids arribarà a la màxima intensitat

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol
12.12.2023 - 21:40
Actualització: 12.12.2023 - 21:44

Una de les pluges d’estels més intenses de l’any, la dels Gemínids, és a punt d’arribar. La nit del 14 al 15 de desembre serà el moment en què aquesta pluja de meteors arribarà a la màxima intensitat, amb una activitat que ja va començar el 4 de desembre i que durarà fins el 17. Té una taxa màxima observable de 120 meteors per hora, i per això és una de les més destacables de l’any, juntament amb els Perseids de l’agost. Però les xifres poden ser molt variables.

Què són els Gemínids?

Les pluges d’estels són causades perquè, en l’atmosfera terrestre, hi entren fragments deixats enrere per cossos celestes, habitualment cometes. En aquest cas, l’objecte celeste que origina la pluja ha estat identificat com el Planeta Menor 3200 Phaethon, i té la particularitat que és un asteroide, i no pas un cometa, com en la majoria de casos. “Durant milers d’anys, eixa roca sòlida ha anat soltant partícules. Sembla que aquest asteroide abans va ser un cometa i ara el seu nucli ha quedat nu, sense cap gel al voltant, però no es pot saber del cert”, apunta l’astrònom Enric Marco, autor del bloc Pols d’estels. I afegeix: “La Terra ara viatja en direcció cap a la constel·lació de Gèminis, per això es diuen així.”

L’astrònom explica també el funcionament habitual de les pluges d’estels: “Com que els cometes són boles de gels de diferents composicions, quan s’aproximen al sol se sublimen, passen de sòlid a gasós, directament, sense fase líquida. Aleshores fan una esfera de gas al voltant i van arrossegant una cua darrere, que no és tan sols gas, sinó també partícules de trossos de gel menuts, i tenen roques, pedretes. Aquests residus orbiten al mateix ritme que el cometa i es van perdent. Així, doncs, cada vegada que la Terra travessa una òrbita d’un cometa anterior, aquests residus encara hi són i els recull. Com que les partícules són en la seua òrbita, sembla que vénen cap a nosaltres. Igual que quan plou, tu vas en el cotxe i sembla que la pluja vaja directe cap al teu parabrisa, però en realitat tu reculls l’aigua.”

Com es poden observar?

La nit del 14 al 15 de desembre, tot just s’hagi post el sol, ja se’n podran començar a veure, especialment durant la primera part de la nit. Per a observar-los, val més que hi hagi un cel ras, sense núvols ni contaminació lumínica, i mirar cap al sud o sud-oest, a la constel·lació d’Orió.

Un desembre de pluges de meteors

Aquesta no és pas l’única pluja de meteors del mes de desembre. També n’hi ha de Feonícids, de Púpids-Vèlids i d’Úrsids, aquests darrers amb activitat entre el 17 i el 26 de desembre. Aquesta pluja serà visible a partir del 22 de desembre al vespre, i el millor moment serà el 23 a l’alba, al nord de l’esfera celeste.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any