Garzón és un cínic i un covard

  • «Per als torturadors, segons la justícia universal invocada per Garzón a l’Argentina, no hauria d’haver-hi cap lloc segur en el planeta. Però n’hi havia, com a mínim, un: el seu despatx a l’Audiència Nacional espanyola»

Vicent Partal
31.07.2017 - 22:00
Actualització: 01.08.2017 - 09:41
VilaWeb

Ahir, Baltasar Garzón va escriure un article a La Vanguardia que és d’una vergonya infinita però que es pot llegir també amb un dolç sabor de victòria. Vergonya infinita que, vint-i-cinc anys després, Baltasar Garzón intente reinventar la història de les tortures que tanta gent va patir precisament en l’operació Garzón. I dolç sabor de victòria perquè, vint-i-cinc després, Garzón, finalment, es mostra preocupat. Encara que no siga pel que va fer sinó pel mal que fa a la seua imatge.

Alguna vegada he tingut la temptació de fer un editorial d’una sola línia. A voltes pense que les coses són tan clares que no toca malgastar lletres. Avui ho faria. Diria ‘Garzón és un cínic i un covard.’ I ho deixaria estar. Tothom entendria què dic i la gent que m’importa estaria d’acord en l’anàlisi i, segurament, que no cal dir res més.

Tanmateix, el text d’ahir mereix aclarir algunes coses. Perquè crida l’atenció que ara, vint-i-cinc anys després, reconega amb tanta tranquil·litat i naturalitat que aquell 1992 hi va haver tortures. I resulta vergonyós que pretenga espolsar-se la responsabilitat d’aquelles tortures dient que ell, tècnicament, no les podia denunciar. Precisament ell, que quan es va posar a investigar la dictadura argentina va al·ludir a la doctrina de la ‘jurisdicció universal’.

El concepte de jurisdicció universal es basa en el fet que hi ha lleis internacionals que imposen obligacions a tothom i a tots els estats, sense que això puga modificar-se mitjançant un acord contrari. Entre els crims que tots els estats i jutges del món tenen el deure lògic i moral de portar a judici, passen on passen i sota la jurisdicció que siga, destaca la tortura.

Per als torturadors, segons la justícia universal invocada per Garzón a l’Argentina, no hauria d’haver-hi cap lloc segur en el planeta. Però n’hi havia com a mínim un: el seu despatx a l’Audiència Nacional espanyola. Allà, els torturats li explicaven les tortures patides i no passava res. Justament aquell despatx era l’únic lloc del planeta on no es podia fer res?

A banda de perseguir els torturadors com fos, se m’acut que podria haver denunciat els fets a les autoritats judicials, que hauria hagut d’organitzar un escàndol o que podria haver escrit un article públic explicant que allò que deien aquells xicots, i que tanta gent negava que hagués passat, era veritat. O podia haver dimitit per incompatibilitat moral amb un sistema judicial que permetia la tortura. O podia haver-se personat en els calabossos a veure què passava per tal d’intimidar els torturadors i fer-los una mica difícil la feina. O podia, com a mínim, haver mirat a la cara els torturats i haver-los dit que ho sentia, que li sabia greu que allò passés. No va fer res d’això. Per tant, deixe al lector que trie: o Garzón és un cínic o és un covard o és totes dues coses alhora.

Tres comentaris telegràfics finals. Primer. Alguns dels arguments que Garzón fa servir en el seu article són vomitius. Com ara, exclamar-se que l’operació Garzón porte el seu nom i no el dels altres jutges, o dir que entre els detinguts hi havia membres de Terra Lliure –com si volgués inferir que no passava res si se’ls torturava, als de Terra Lliure.

Segon. A ell li agradarà o no li agradarà, però ja està bé que Baltasar Garzón sàpiga i entenga, vint-i-cinc anys després, que ell és un dels grans noms que ha ajudat a desespanyolitzar aquest país, a l’altura de José Maria Aznar. I m’alegre que siga conscient que passarà a la nostra història per això.

I tercer. El seu plany narcisista no impressiona gens ni mica. Fa tard i les coses que ell va fer, les monstruositats que ell va consentir, ja no tenen reparació possible. El seu nom està tacat per sempre i això ja no ho podrà arreglar mai.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
31.07.2017  ·  22:15

Al final, és gratificant que haja hagut d’escriure l’article per tal de salvar la seua imatge. I com la seua actuació de fa vint-i-cinc anys era insalvable ha quedat, com diuen al meu poble, a l’altura del betum. I no deixa de ser graciós que, el mateix règim al qual va recolzar amb la “seua” operació, l’haja acabat fent fora de la carrera judicial. Però després del seu article d’ahir, la seua imatge, més que tacada, quedarà molt empetitida. I prompte llunyana. Per cert. Seixanta dies justs, per al final de setembre. Això ja va de remat.

jaume vall
jaume vall
31.07.2017  ·  23:07

Parlant de l’època olímpica, farem una petita selecció d’articles publicats amb motiu de l’exhibició mediàtica barcelonina.
Recull extret del llibre “El gran llibre per la independència” de Francesc Ferrer i Gironès (2005)

Sota el títol “La ciutat més cara del món”, es llegeix a Frankfurter Allgemeine :
“[…] els jocs olímpics no seran només un producte molt rendible econòmicament. La consciència nacional haurà de rebre una forta embranzida. A Barcelona, el més important és ser català ; en segon lloc, ser europeu. El sentiment espanyol aconsegueix, en el millor dels casos, medalla de bronze.”

A Le Nouvel Observateur s’escriu :
“Quan el ministre va encetar el seu discurs, en espanyol, una esbroncada de xiulets i d’insults vinguts del públic va tapar la seva veu. Des de fa uns mesos es reivindica la catalanitat dels Jocs. L’afront infringit al ministre fa enrabiar Madrid. Però què volen aquests joves excitats que es fan filmar en el recorregut de la flama amb pancartes dient : ‘ Freedom for Catalonia? ‘ La independència. La secessió. Com Croàcia, Moldàvia, Eslovènia, Bòsnia… Udolen contra l’imperialisme castellà, contra els señoritos de Madrid.”

A la revista Time, es va publicar :
“De tota manera, el més prominent país va ser un que no va desfilar però que ha fet destacar la seva presència en cada moment : la Catalunya de mentalitat independent, la qual està decidida a projectar aquests jocs com a catalans, no com a espanyols. […] Cartells amb ‘Freedom for Catalonia’ penjaven dels balcons i de les espatlles de la gent, i es repartien pins i adhesius proclamant independència per a Catalunya. La bandera catalana semblava onejar des de cada finestra -en un sol edifici n’hi havia 28- i no se’n veia cap d’espanyola.”

I ara, constatem que “ells” estan atemorits. El 2017 perquè ja veuen que la sobirania catalana, tenaç, es convertirà en independència efectiva si, i només si, ho volem nosaltres. Ja no importa la seva impotència. El 1992, ja n’estaven, però, d’atemorits :

Al setmanari Panorama :
“Me n’aniré amb una preocupació fonamental, Catalunya. El País Basc? No, no és aquest el problema d’Espanya; el gran problema serà Catalunya. Jo, afortunadament, no el veuré. Amb els bascos, desenganya’t, sempre hi haurà possibilitats d’acord ; amb els catalans serà més difícil.” (Opinions de l’exministra F.Fernández Ordóñez, poques hores abans del seu traspàs.

Al diari Diario de Navarra :
” Don Juan de Borbón, conde de Barcelona : ‘Veo a España mal, algo desgarrada y con su unidad amenazada’. ”

Quant de temps ha passat des de la indignitat de Garzón, i la clarividència de Fernández Ordóñez , i de Juan de Borbón?
25 anys. En tot aquest temps què han fet per solventar “el gran problema de España?” Els menys agressius, però igualment anti-catalans, ens prometien recolzar l’Estatut que sorgís del Parlament català, i mentien. Els més agressius, òbviament anti-catalans, ens enviaven la seva maquinària judicial -esbiaixada , parcial , polititzada , caduca , penosa- contra les lleis que sorgien del Parlament català, i se’n reien.

25 anys és una bona quantitat d’anys perquè sigui suficientment freda la nostra ànsia de revenja, i s’adonin que han de fer penitència pel seu pecat de supèrbia, entre d’altres vicis mesetaris. El temps i -a cops- la justícia posen a cadascú al seu lloc. Per tant, és una bona seixanta-unena raó de votar sí a la independència.

Jaume Calsapeu
Jaume Calsapeu
31.07.2017  ·  23:38

És curiós com van caient els mites, ara el que hauria de fer Garzón es no donar excuses ni justificacions i demanar perdó a cada un dels que davant d’ell van denunciar les tortures i fer-lis costat per exigir indemnitzacions a l’estat espanyol i portar-ho al Parlament Eiropeu, només així podria sentir que ha complert amb la Jutícia que tant esmenta.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
01.08.2017  ·  00:41

Efectivament un cínic i una mala persona. Si no vaig errat va festejar amb el PSOE. Doncs ja està tot dit. Recordeu que el Felipe va organitzar els GAL. Doncs per la mateixa regle de tres el Garzón passava olímpicament de les declaracions d’haver patit tortures de bascos i de catalans. El seu escrit de La Vanguardia és vomitiu. I no fa gaire encara hi havia algú de les esquerres que el defensava. Il·lusos!

Toya Gisbert
Toya Gisbert
01.08.2017  ·  00:41

Bona nit, totalment d’accord amb l’article I gracies per haver-lo escrit i publicat.

Miquel Darnés
Miquel Darnés
01.08.2017  ·  00:42

Per tots el que vam patir de valent aquell juliol del 92, chapeau Vicent.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
01.08.2017  ·  00:42

Després de llegir l’article de Garzón a ‘La Vanguardia’, he arribat a la conclusió que és un personatge mesquí i tortuós en la seva argumentació perquè ve a dir que ell ja va fer el que va poder per denunciar les tortures quan la realitat va ser que no moure un dit. No n’hi ha prou de signar una sentència tot fent constar els maltractaments sinó que ells efectivament s’hauria d’haver mogut presentant denúncies a la fiscalia i movent cel i terra per tal de buscar els culpables de tals aberracions i investigant a fons tots els casos que es van denunciar. Ell no va fer res. Més encara quan afegeix que com que estaven acusats de pertànyer a Terra Lliure, d’alguna forma ells ja s’ho havien merescut!!! Per això mateix, el jutge Garzón serà recordat com un individu cínic, covard i, afegiria, un mentider que juga amb la postveritat per treure’s les puces de sobre. De fet va ser un col·laborador necessari de la manca d’actuacions contra la tortura i per això mai no podrà ser un personatge estimat i respectat a Catalunya. Més aviat se l’hauria de declarar personatge no grat a la nostra nació.

Linus Fontrodona
Linus Fontrodona
01.08.2017  ·  00:43

M’ha agradat molt de llegir això que dieu: que aquest home passarà “a la nostra història”.
Ja van essent hora -i és importantíssim!- que comencem a tenir, i a divulgar àmpliament, la nostra pròpia història. Ens hem hagut d’empassar durant mig mil·lenni o més la història tergiversada que s’han empescat a Castella, amb tota la mala fe i un cinisme tan indescriptible com el que vós feu notar d’aquest article a La Vanguardia. Ben pocs han sabut mai gran cosa dels fets reals; les dades veritables; els noms i els escrits originals; i encara pitjor: rarament han pogut explicar-ho.
Una de les coses que esperaré amb més ànsia, en cas que assolim la independència, serà el nou relat i la nova imatge del nostre país que anirà (força de pressa, em sembla) sortint a la llum, aquí i a tot arreu -o gairebé, perquè a Ponent no hi arribarà pas.

Josep Jallé
Josep Jallé
01.08.2017  ·  00:43

Sobre aquest personatge, de novel·la negra, un amic, polonès, ja traspassat, el va patir amb una extradició, a mans de la Interpol, record: una setmana, quan el pro mig, amb altres jutges, era de tres. Un cas polític a Varsòvia. L’amic es trobava a casa i, en presentar-se a la brigada de torn, va quedar a mans del impresentable tractat avui. Els advocats del meu amic no van ni tenir temps d’anar a veure el fiscal general a Wroclaw. Senzillament, benvolgut director, opto pel qualificatiu pocavergonya. Poca o cap. Passem plana amb tot plegat. No paga la pena una línia més.

Francesc Mortés
Francesc Mortés
01.08.2017  ·  00:44

Mare de déu, quanta raó i quantes veritats en un editorial tan curtet!

Humbert Roma
Humbert Roma
01.08.2017  ·  00:44

Baltasar Garzón, per decisió judicial ferma –encara que no sigui per una causa que jo hagués triat, d’entre tantes possibles– és prevaricador. Jutge prevaricador. I això ho saben i ho han patit molt directament en les seves carns i en les seves vides tots aquells que han passat per una de les seves mediàtiques i efectives –ves quin remei– instruccions. Ho saben els independentistes catalans que el van sofrir i els qui ens vam solidarizar amb ells en la nefasta “pau olímpica” del 1992. I ho saben també les desenes –centenars potser, no els he comptat però algú ho haurà fet, dels diversos moviments solidaris de defensa dels drets humans i antitortura que s’hi han interessat al llarg de la seva sinistra estada a l’Audiència Nacional espanyola (successora del Tribunal franquista d’Ordre Públic, TOP)–. Per posar només un exemple que vaig seguir molt directament: el tancament del diari basc “Egin”, la seva impremta –que va fer clausurar sense tenir ni la delicadesa professional de deixar salvaguardar els béns industrials que contenia i que no eren pas propietat del jutge sinistre, i que va deixar malmetre sense cap mena d’escrúpol– i l’empresa editora. Un tancament amb el qual ell personalment va iniciar la macroinstrucció del macrosumari 18/98, amb desenes de bona gent basca detinguda, empresonada i, després, la majoria condemnada. Dins la teoria jurídica infame coneguda com a “doctrina Garzón”, segons la qual es podia ser membre d’ETA sense saber-ho. Allò –cal recordar-ho oportunament ara mateix per si algú ho ha oblidat– que va arribar a expandir-se fin al famós “tot és ETA”. Ho vaig viure directament arran de l’amistat sobrevinguda –amb la solidaritat que els vam mostrar des del Grup de Periodistes Ramon Barnils, a Catalunya– amb la que era subdirectora del diari “Egin”, Teresa Toda –besnéta per cert del prohom diplomàtic català Eduard Toda, egiptòleg i investigador del català de l’Alguer, entre moltes altres coses–, dona d’interessos i perspectives universals a qui vaig tenir el dolorós honor de visitar periòdicament a les presons de Salamanca i Còrdova on va haver de complir sis anys de presó (com després van haver de fer Arnaldo Otegi i encara ara pateix Rafa Díez, exsecretari general del sindicat LAB, per causes anàlogues instruïdes pel mateix jutge prevaricador). I també arran del carteig que, a instàncies de la mateixa Teresa, vaig mantenir amb Jesus Mari Zalakain, professor de la Universitat del País Basc, condemnat igualment a sis anys de presó per ser secretari del consell d’administració d’Orain, l’empresa editora d’”Egin”. Alguns dels quals va dedicar a estudiar a fons i perfeccionar el seu català i traduir diversos llibres de la nostra llengua al basc.

Albert Miret
Albert Miret
01.08.2017  ·  09:05

Jo no conec aquest home, pel que veig, per sort. Sempre, però, m’ha donat la mateixa sensació que em dónen ara tots els personatges depenents de la “Villa y Corte”, fan només el que diu l’amo, i volen quedar bé. Fins i tot s’hi apunten els partits espanyols que simulen fer d’oposició al “gobierno”. Contra Catalunya sempre és rendible l’insult i el menyspreu, i ho fan per a rebre més ajudes i honors, que allà son sempre en metal·lic i dins d’un sobre.
Fins aquí, tot normal desgraciadament. Ara, els que ja no insulten si no que torturen o deixen torturar, aprofitant-se d’un estatus o d’un càrrec, els que fan de lacais d’un poder eternament envejós de Catalunya, establert exclussivament gràcies a un trist i vergonyant cop d’estat, haurien d’anar-se donant compte que qui te el cul llogat, no seu quan vol, i que si ho fa és expulsat de la banda.
Això també val pels bufons, que dient-se catalans, es posen a disposició dels que desitjarien que aquest poble no existís, per a recollir si més no, quatre engrunes de “l’honor pàtrio” de l’opressor (en metàl·lic, si pot ser). Oido cocina! Als traidors no els vol mai ningú després traïr. Tothom se’ls treu de sobre. Ja no serveixen per a res i desprestigien. Pregunteu-ho al Garzón.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
01.08.2017  ·  09:40

Ara toca fer arribar això a Amèrica del Sud, on Garzón gaudeix d’un incomprensible prestigi.

Joan Ortí
Joan Ortí
01.08.2017  ·  09:40

Un jutge “d’esquerres” contra tota la trama corrupte del PP fins que el destitueixin i amb la seva destitució acaba la seva carrega d’advocacia. En les seves memòries tira dards enverinats contra el PP i PSOE. Abans, va remoure per terres argentines per tal de salvaguardar la “justícia” contra la impunitat de la justícia espanyola, tot plegat semblava una bona pel·lícula. Però el que va executar al 1992 va traspassar la línia vermella i això perquè? Perquè tenia ordres de la cúpula internacional que terrorisme a Barcelona, zero! El seu espanyolisme, -tornem a la frase de sempre, que s’assembla mes a un espanyolista de dretes, un espanyolista d’esquerres-. L’ADN franquista, l’esquerra l’ha mamat per força perquè ha viscut vuitanta anys en un entorn franquista i Garzón no podia ser menys i malgrat la seva “lluita contra la corrupció” no podia escapar d’aquest tarannà espanyolista. Ara aquest dies a Barcelona, ha volgut justificar lo injustificable, i quedarà per sempre com l’home marcat com a cínic torturador. Aquesta horrible faceta, anul·la la pretesa gloria del seu passat com a jutge anticorrupció.

Delfí
Delfí
01.08.2017  ·  10:21

Aprofitant l’escrit del Garzón, convé denunciar tot el que ell va fer, consentir i callar. Pel que llegeixo no es penedeix de res; entèn que vol passar a la història com a víctima del sistema; però no, Garzón ja va escollir (ell solet i amb dret a decidir) estar al costat dels torturadors, del sistema neofranquista -borbònic.
Ell, defensor de causes justes llunyanes però tolera les tortures i injustícies properes! Cinisme i covardia, Garzón.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
01.08.2017  ·  11:01

Tant de bo que només fos en Garzon.
Tota España conspira des de fa quatre-cents anys per tenir-nos sotmesos.
Si algú ho dupta que revisi la Història.
Espanya es va anar definint anant contra Catalunya.

Pep Agulló
Pep Agulló
01.08.2017  ·  18:24

Bé acabo d’aterrar i és tardet per opinar. No cal dir que és un dels personatges més sinistres a càrrec de l’Esdtat espanyol. Agraeixo a Humbert Roma el comentari atès que jo vaig estar a Euskaherria pel tancament de l’Egin. Els carrers bullien de mobilitzacions, encara tinc l’últim Egin i els clandestins que sortien cada dia en euskera… La tortura és un dels crims més execrables i qui la tolera és tan assassí com els torturadors…

Antoni López
Antoni López
02.08.2017  ·  01:39

Ens hauria de amoïnar molt quantes coses fem que que “tècnicament no es poden denunciar” , nosaltres els cristians. Garzón es un dels egos descontrolats,de referència del Reino de España. Covard.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes