La Fundació .cat alerta al Parlament Europeu que la diversitat lingüística a internet perilla

  • Un estudi va detectar pèrdues de trànsit en les versions en català en un 66% de les webs, un problema parcialment corregit

VilaWeb
ACN
19.10.2023 - 12:26
Actualització: 19.10.2023 - 12:32

La Fundació .cat ha alertat al Parlament Europeu que la diversitat lingüística a internet perilla. Així ho ha manifestat el director general de l’entitat i membre de l’Aliança per a la Presència Digital del Català, Roger Serra, en una reunió de l’Intergrup de Minories Nacionals i Llengües de l’Eurocambra a Estrasburg. La fundació ha elaborat un estudi al respecte que ha exposat avui.

En l’informe, es va concloure que, a mitjan 2022, un 66% de llocs web analitzats van perdre trànsit en les seves versions en català en benefici de la versió en castellà. El document es va traslladar a Google i Microsoft, que van reconèixer el problema i van actuar per corregir-lo. Segons la Fundació .cat, Google va resoldre el problema de forma parcial. Fruit d’aquest treball, Google va actualitzar el seu algoritme l’agost de 2023 perquè les preferències de llengua dels usuaris es tornessin a tenir en compte.

“Estem satisfets amb la resposta de Google, però creiem que hi ha marge de millora. Els mirarem de prop”, ha apuntat Albert Cuesta, director del programa Català Digital de la Fundació .cat i coordinador de l’Aliança per a la Presència Digital del Català, que també era present a l’acte.

Segons ha detallat Cuesta, uns quants usuaris catalans van detectar que el contingut en castellà prevalia en la seva cerca de resultats, malgrat tenir configurats els seus sistemes operatius per donar prioritat a resultats en català. “Això va amenaçar la visibilitat del català a internet. A la pràctica estaven davant un algoritme que feia invisible la cultura”, ha denunciat.

Malgrat la reacció dels motors de cerca, la Fundació .cat avisa que el català no és l’única llengua que es pot veure afectada per aquesta qüestió. És per això que l’entitat ha posat a disposició la seva metodologia i ha animat altres administracions a consultar-les per si necessiten suport en aspectes similars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any