Front comú dels sindicats per a aturar Vox a les eleccions municipals: “És una organització feixista”

  • El gran gruix del moviment sindical signa un manifest contra l'extrema dreta i els partits que li donen cobertura

VilaWeb
Conferència de premsa dels sindicats (fotografia: Aina Martí/ACN).
ACN
22.05.2023 - 12:51
Actualització: 22.05.2023 - 13:09

Els sindicats han elevat la pressió contra Vox amb vista a les eleccions municipals, amb un manifest unitari contra el partit d’extrema dreta, arran de la perspectiva que la formació multipliqui la representació als ajuntaments, que ara és de tres regidors a Salt. CCOO, UGT, CGT, IAC i la Intersindical han signat una declaració impulsada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme per fer una crida als treballadors i recordar que les polítiques ultradretanes només beneficien els més rics. “Vox no és un partit polític. És una organització feixista que utilitza els mecanismes jurídics per integrar-se a les institucions”, ha assegurat Carlos de Pablo, secretari de Política Institucional de la UGT en una conferència de premsa.

Els milers de delegats de formacions, que representen el 87% del moviment sindical català, faran campanya activa als centres de treball fer posar un cordó sanitari a Vox i als partits que li donen cobertura.

Els impulsors del manifest han advertit del perill que partits com el PP i Ciutadans pactin amb Vox o n’adoptin el discurs. “Amb l’extrema dreta no hi ha diàleg possible”, ha dit el portaveu d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, David Karvala, que ha remarcat que el racisme, la LGTBIfòbia i el masclisme no afecten només un grapat de persones, sinó que són amenaces per al conjunt de la classe treballadora.

A banda el front comú sindical, l’entitat ha aconseguit que més de noranta candidatures del Principat es comprometin a no tenir tractes amb Vox als ajuntaments.

Els signants han insistit que la garantia per assolir que l’extrema dreta quedi fora de les institucions és que la resta de partits facin polítiques socials reals per millorar la vida de la gent. “Els discursos populistes intenten dividir a la gent que ho passa malament, que li costa arribar a final de mes o que no es pot pagar el seu pis. Situa un discurs d’odi entre veïns per beneficiar les classes dirigents i els que tenen més”, ha dit el portaveu de la IAC, David Caño.

Els sindicats han subratllat que, encara que part dels votants siguin integrants de classes populars, les polítiques que adopten no són per millorar la vida dels treballadors. “Diuen que van a favor de la classe treballadora, però sempre voten en contra de les mesures que els beneficien, com els ERTO”, ha detallat Aurora Huerga, responsable de Noves Realitats del Treball, Territori i Migracions de CCOO.

“Cal desmuntar totes les mentides que representa l’extrema dreta”, ha reiterat Laura Pérez, secretària de moviments socials de la Intersindical-CSC, que ha afegit que els sindicats són la “bèstia negra” de l’extrema dreta perquè ofereixen unitat contra la por, les desigualtats i les injustícies.

El precedent de Plataforma per Catalunya

La declaració pretén de repetir l’èxit de les accions conjuntes contra Plataforma per Catalunya el 2015, quan van passar de 67 a 8 regidors als ajuntaments catalans. Posteriorment, el grup es va acabar dissolent, i alguns dels membres han anat a parar a Vox. En concret, els impulsors del manifest han denunciat que dos d’ells són dos coneguts neonazis que ara són a les llistes de Sant Adrià i de Barberà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor