Anticorrupció recorre contra l’arxivament de la causa contra Camps per la visita del papa a València

  • El fiscal afirma que el jutge d'instrucció parla dels fets "d'una manera tremendament reduccionista"

VilaWeb
Europa Press / Redacció
18.12.2020 - 13:51
Actualització: 18.12.2020 - 20:00

La fiscalia d’Anticorrupció ha recorregut contra l’arxivament provisional de la causa oberta al Jutjat d’Instrucció número 5 de València contra l’ex-president Francisco Camps i altres ex-alts càrrecs, entre els quals l’ex-vice-president del Consell, Víctor Campos, i el bisbe auxiliar de València, Esteban Escudero.

El jutjat investigava des del 2016 si es van cometre delictes de prevaricació i malversació en els contractes subscrits entre diverses mercantils i la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies (FVEMF) per a la visita del papa Benet XVI a València el 2006. Entre els fets que s’han analitzat hi ha els contractes que de la FVEMF amb onze empreses, l’aportació de dos milions d’euros per part de la Generalitat Valenciana en concepte de dotació fundacional i l’assumpció de deutes l’any 2014 per import d’1.306.897 euros.

El fiscal d’Anticorrupció argumenta que l’arxivament té una motivació “notablement insuficient” i que parteix d’una premissa incerta perquè hi ha indicis de criminalitat. A més, remarca que Camps hi va tenir una intervenció directa amb un protagonisme “jactanciós”. Diu que la decisió del jutge d’instrucció “excedeix la seva comesa, traspassant el límit imposat en la llei i impedint de manera injustificada i contrària a la legalitat un coneixement plenari sobre el fons de l’assumpte, sobre el qual fa judicis indeguts de ponderació i de manera invasiva”.

També afirma que el jutge parla dels fets “d’una manera tremendament reduccionista”, amb una interpretació “elemental i estereotipada, que es podria considerar fins i tot passada de moda”. I diu que la resolució parteix d’una deliberació “fictícia” que “no s’ajusta a la realitat” i que interpreta erròniament l’acusació de la fiscalia.

En la causa també hi eren investigats el representant legal de la FVEMF, Francisco Javier Jiménez; el secretari de l’Arquebisbat, Antonio Corbí; Enrique Pérez Boada, comissionat de la visita de Benet XVI, i Henar Moliner, secretària general de la fundació. Prèviament, l’Audiència havia acceptat el recurs de l’ex-secretari autonòmic d’Hisenda Eusebio Monzó de ser investigat en aquesta causa.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any