Festa Major de Gràcia 2021: vint-i-un carrers guarnits i retorn a l’essència pre-pandèmia

  • Del 15 al 21 d'agost cada carrer podrà fer tres activitats diàries amb aforament limitat i reserva per complir amb els protocols contra la covid-19

VilaWeb

Redacció

09.08.2021 - 21:50
Actualització: 09.08.2021 - 22:06

Les Festes de Gràcia 2021 són a tocar. Comencen aquest diumenge, 15 d’agost, i s’allargaran fins el dia 21. A diferència de l’any passat, enguany els veïns recuperen més presencialitat als carrers. Per tant, per complir amb les mesures de seguretat contra el coronavirus, avui s’han posat a disposició del públic les entrades per assistir als actes, que es concentraran al carrer de Còrsega, entre el de Bailèn i la Diagonal, per on aniran passant en cercavila les colles. La gent, tal com marca la normativa, estarà asseguda en tot moment.

Aquesta setmana passada els veïns ultimaven els guarniments per retornar a l’essència de la festa major als carrers. La Fundació Festa Major de Gràcia reconeix que ha estat complicat d’adaptar la festa a la pandèmia, però diuen que serà una celebració per als veïns, molt diferent de la resta d’anys. “No serà la festa major ni del 2019 ni del 2022, però tindrà els seus valors i elements perquè la gent la gaudeixi”, diu Josep Maria Contel, patró de la fundació.

Enguany, vint-i-un carrers han decidit de fer ornaments, tres menys que el 2019, i tots hauran d’estar elevats per a facilitar el pas de la gent. En comparació amb uns altres anys, no hi haurà el tradicional concurs, per això uns quants han optat per fer una decoració sense temàtica concreta.

El pregó

El començament de la festa serà el dissabte, 14 d’agost, a les 18.15 a càrrec dels tabals i les gralles. A les 19.00, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, farà el pregó al balcó de la plaça de la Vila. En aquest acte també hi haurà el tradicional ball de l’Àliga i una actuació dels diables.

Activitats diàries a cada carrer

Cada carrer de Gràcia podrà fer tres activitats cada dia amb aforament limitat i reserva d’entrada. Els organitzadors han previst que totes les activitats nocturnes acabin a dos quarts d’una perquè la gent pugui tornar a casa abans no comenci el confinament nocturn a la una de la matinada. El districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia han organitzat les activitats en tres espais centralitzats i amples per a garantir els protocols sanitaris. Són la plaça de Joanic, el carrer Pi i Maragall, entre els carrers de Sant Lluís i de Joaquim Ruyra, i el carrer de Bailèn, entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i de la Indústria.

Homenatge a Jordi Fàbregas

A més de les activitats diàries, el dimecres, 18 d’agost, es farà un homenatge a Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, activista cultural, creador i divulgador musical. Va morir el mes de gener proppassat a setanta anys. L’homenatge comptarà amb el ball de l’Àliga i el concert d’Almanac.

Concerts de les Festes de Gràcia

A l’espai Pi i Margall es programaran actuacions musicals de diversos artistes: Xiula, Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Ignasi Terraza, Mazoni, Reperkutim o Sanjosex.

Al carrer de Bailèn hi haurà programació per a totes les edats: Projecte Minerva, Sabor de Gràcia, WomBlues i Da Souza, entre més concerts.

A l’espai de la plaça de Joanic hi actuaran: el grup femení d’havaneres Haváname i el festivalet de Gràcia, amb la participació de Chaqueta de Chandal, Xarim Aresté i el grup de versions Milkers. En aquest escenari també s’hi faran les cobles Sant Jordi Ciutat de Barcelona, la Jovenívola de Sabadell i la Cobla Reus Jove i la dansa contemporània amb NunArt i Invictus.

Per una altra banda, per arribar a tota la ciutadania, els organitzadors diuen que mantindran les emissions en directe d’alguns actes com ara el pregó, el matí de festa major, els ornaments i actes de cultura popular i també alguns espectacles.

Cent cinquanta anys del carrer Llibertat

Enguany, la Festa Major de Gràcia serà especial per al carrer Llibertat, que celebra els cent cinquanta anys d’ençà del primer guarniment documentat. Per commemorar-ho, els veïns han preparat una decoració que recordi els guarniments tradicionals fets amb elements florals, les enramades, segons que explica un dels veïns, Ferran Pons, que també és un dels autors del llibre que s’ha editat per l’efemèride. El carrer també té previst de fer una exposició més endavant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem