Balanç de l’operatiu dels Mossos a Llinars: dos detinguts, cinc investigats i 215 denunciats

  • El conseller Miquel Sàmper destaca que calia actuar amb "criteri sanitari" en un desallotjament on la gent no complia les mesures de seguretat

VilaWeb
Redacció
01.01.2021 - 22:23
Actualització: 02.01.2021 - 21:55

Els Mossos d’Esquadra han detingut dos dels possibles organitzadors de la festa il·legal a Llinars del Vallès –una noia dels Països Baixos i un noi de Tarragona–, que estava en marxa des de la nit de Cap d’Any. La policia catalana ha informat que passaran a disposició del jutjat de guàrdia de Granollers i que s’enfronten a multes de fins a 600.000 euros. A més a més, els Mossos han detallat que investiguen cinc persones més com a presumptes organitzadors i per un delicte de desobediència greu.

En conferència de premsa, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que s’han denunciat 215 persones, trenta-cinc de les quals tenen nacionalitat francesa, deu italiana i tres andorrana. Així mateix, s’han denunciat ciutadans neerlandesos, austríacs i luxemburguesos. El conseller també ha indicat que s’ha decomissat tot l’equipament sonor i que s’ha informat la fiscalia sobre els fets per si hi ha responsabilitats penals per un possible delicte contra la salut pública.

D’altra banda, Sàmper ha indicat que el desallotjament s’havia de fer de dia per evitar riscos als assistents i als agents. Ha ressaltat l’excepcionalitat de l’acció arran de la pandèmia. “S’han identificat tots els assistents per poder fer-ne el seguiment en cas que resultin positius en una prova de la covid”, ha afegit, després de dir que si es produeix una situació similar, tornaran a consultar el Departament de Salut.

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha precisat que calia actuar amb criteri sanitari i, per això, es va retardar l’operació. En aquest sentit, ha explicat que després d’una macrofesta al Catllar ara fa uns mesos, els Mossos van decidir de prioritzar el criteri sanitari en situacions de grans concentracions de gent.

Sis hores d’actuació

Cap a migdia, un dispositiu amb uns dos-cents antiavalots ha començat el desallotjament de la nau industrial, on encara hi havia unes tres-centes persones de festa. Els agents han envoltat els participants per identificar-los i han aturat la música. Una vegada identificats, els assistents han pogut abandonar l’espai. Així mateix, a l’exterior de l’espai els Mossos han establert controls per a inspeccionar tots els vehicles i han posat multes per alcoholèmia, drogues i infraccions de trànsit.

Diversos agents també s’han desplegat pel perímetre de la nau, perquè alguns dels assistents han intentat escapar-se pels camins dels voltants. A més a més, en aquesta zona hi ha tendes d’alguns dels assistents, que aprofitaven per descansar sense haver d’abandonar la festa. Cap a les quatre de la tarda, l’operatiu gairebé havia finalitzat.

“El dispositiu cerca que no s’escapi ningú”

El director dels Mossos, Pere Ferrer, ha assegurat aquest migdia des de Llinars del Vallès que tots els assistents seran sancionats amb multes de fins a 3.000 euros, que en el cas dels organitzadors poden ser de fins a 600.000 euros. Ferrer també ha afirmat que el dispositiu era complex i que era impossible de fer “sense la coordinació amb Salut”.

D’altra banda, ha explicat que amb els 3.000 agents mobilitzats per Cap d’Any no es podia actuar a la nau. “Es faran les revisions que facin falta, però no es podia fer una actuació precipitada”, ha dit. El director ha afegit que la voluntat dels Mossos sempre ha estat que “no s’escapi ningú”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Un punt màxim de 1.500 persones a la nau

Interior calculava aquest matí que a dins l’espai hi havia entre tres-centes i quatre-centes persones procedents d’Europa. Segons la policia local de Llinars, en el zenit de la festa, hi havia uns 1.500 assistents. Agents dels Mossos van entrar ahir nit a la nau, però els participants no van atendre als requeriments.

 

Picabaralla entre Salut i Interior

Interior va demanar aquest divendres a Salut si calia efectuar algun procediment sanitari específic per a l’actuació policíaca i la conselleria dirigida per Alba Vergés va concretar que no es farien proves de detecció del virus perquè “no es té constància de cap positiu”. Amb tot, el Departament de Salut ha demanat que “ningú s’escudi en Salut per no desallotjar” la ‘rave’ i demanava posar fi a la festa, identificar els participants i imposar sancions.

Així ho ha traslladat la consellera de Salut, Alba Vergés, al titular d’Interior, Miquel Sàmper, segons fonts de Salut. “És el mateix que s’ha fet en altres festes que incompleixen la normativa. Mai fins ara ens havien demanat un protocol per actuar”, han explicat les mateixes fonts.

Aragonès revisarà l’actuació

D’altra banda, el vice-president Pere Aragonès ha assegurat en un piulet que revisarà l’actuació amb el Departament d’Interior “per tal d’evitar que torni a passar una situació d’aquestes característiques i les actuacions siguin més ràpides”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any