Felipe González diu ara que vol que es reconegui Catalunya com a nació

  • L'ex-president espanyol diu que es va malinterpretar la comparació del procés independentista amb el feixisme

VilaWeb
Redacció / ACN
05.09.2015 - 11:30
Actualització: 05.09.2015 - 11:58

L’ex-president del govern espanyol Felipe González es mostra ara partidari d’una reforma constitucional que reconegui Catalunya com a nació. ‘Absolutament, sí. No tinc cap problema a reconèixer això la identitat catalana i que es garanteixi constitucionalment que no hi haurà cap extraviat que intenti alterar aquest reconeixement’, ha assenyalat González en una entrevista a La Vanguardia. L’ex-dirigent del PSOE també ha matisat la seva carta oberta als catalans —publicada el passat 30 d’agost al diari El País— i ha assegurat que es va malinterpretar i que no va comparar el procés independentista amb el feixisme dels anys 30: ‘En absolut volia dir això’, ha dit clar González. Però ha afegit: ‘No estic en condicions de dir, no m’atreveixo a dir, perquè no tinc les dades per saber-ho, que hi hagi una intenció ‘feixistitzant’, o que porti al feixisme avui a Catalunya.’

‘El que em preocupa és que qui tingui més vots a les pròximes eleccions catalanes se senti legitimitat a no respectar les regles del joc’, ha dit González. ‘És legítim voler canviar les regles del joc, però a Europa els canvis es promouen respectant les regles. Que aquest principi no es compleixi a Catalunya és el que de veritat m’inquieta’, ha afegit l’ex-dirigent socialista, que ha carregat contra un Artur Mas que, segons ell, ‘ha sortit de la legalitat’ i ‘no compleix la seva funció de president de tots els catalans’.

‘La legitimitat democràtica no és només qüestió de vot’

‘Mas no exerceix avui com a president de tots els catalans i molt menys com a primer representant de l’estat a Catalunya. El fet de guanyar a les urnes legitima l’incompliment de les normes?’, es pregunta Felipe González, que es contesta ell mateix i llença un dur avís. ‘La legitimitat democràtica no és només una qüestió de vot. No respectar les lleis també obre la porta a qui vulgui trencar les regles en sentit contrari al que vol el catalanisme. Crec que m’explico amb prou claredat’, ha afirmat l’ex-president espanyol. ‘Es pot acabar provocant una situació molt caòtica a Catalunya i a Espanya. Miri, cada dia tinc la convicció més profunda que totes les pulsions nacionalistes tendeixen a ser excloents’, ha opinat González.

La reforma del TC, ‘una barbaritat’

L’ex-dirigent del PSOE no ha tancat la porta a la possibilitat d’un acord entre Catalunya i Espanya. ‘Crec que n’hi ha. No el trobarem immediatament, però n’hi pot haver. Crec que la majoria de la gent a Espanya, també a Catalunya, vol diàleg. Cal buscar una solució reformista en un país, no ho oblidem, de tradició liquidacionista’, ha valorat Felipe González, que ha alertat que el PP és un partit que no aposta pel diàleg. ‘No és la seva prioritat, està clar. Les seves crides a unir forces busquen el frontisme. Un frontisme contra un altre frontisme. Ara tenim aquesta proposta de reforma urgent del Tribunal Constitucional, una autèntica barbaritat’, ha qualificat González, que ha anat més enllà i ha parlat de la necessitat d’un ‘pacte sobre Espanya’.

Pèrdua de pluralitat a Catalunya

‘Calen reformes per a una nova etapa, no només per l’encaix de Catalunya. Com és possible mantenir al mateix temps l’estructura territorial d’inspiració napoleònica -les províncies- i alhora l’estat de les autonomies? Necessitem una reforma de la Constitució sense por a preguntar a la gent’, ha precisat l’expresident del govern d’Espanya, que també ha parlat de dos problemes cabdals per resoldre com són ‘els sentiments de pertinença i la fiscalitat’. ‘I cal aclarir competències, i assegurar-ne la qualitat’, ha puntualitzat González, que finalment s’ha referit també a una pèrdua de pluralitat en la societat catalana. ‘A Catalunya jo hi he conegut un model de convivència social insuperable. Ara, aquest espai s’ha deteriorat dramàticament’, ha afirmat.

‘El que sents en una taula, en un sopar, o en un petit col·loqui, quan la gent parla de manera relaxada, no ho sents al carrer. Això suposa un encongiment clar de les llibertats pròpies d’una societat molt diversa i plural’, ha conclòs l’ex-president espanyol.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any