“Mereixem tenir dignitat”: les famílies dels interns reclamen que es respectin els drets a les presons

  • Entitats socials i famílies ja han presentat una queixa per la vulneració de drets arran de les protestes a les presons de Catalunya

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'una protesta a la presó del Puig de les Basses.
Pol Baraza Curtichs
20.03.2024 - 21:40
Actualització: 20.03.2024 - 21:43

L’assassinat de la Núria, una cuinera de la presó del Mas d’Enric –al Catllar (Tarragonès)–, a mans d’un pres que treballava amb ella, ha trastocat el sistema penitenciari. Els funcionaris fa una setmana que hi responen amb contundència amb concentracions i blocatges a les presons. Reclamen més personal i eines per q assegurar el compliment del règim i de la seguretat, però també demanen de ser reconeguts com a agents de l’autoritat. “És de sentit comú que ens dotin de mesures per a tornar vius a casa”, exclamava fa dos dies la Sandra, jurista i criminòloga dels Lledoners, en una conferència de premsa. I, alhora, volen que el president Aragonès destitueixi la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Prop de cinc mil presos han restat tancats a les cel·les a causa de les protestes dels funcionaris. Han estat privats de llibertat, no han pogut sortir de les cel·les, no han pogut fer la vida pròpia del règim ordinari fora de les cel·les, acudir a activitats lúdiques, assistir amb plena normalitat als serveis mèdics. I no han pogut sortir de permís. “A la presó hi ha calma tensa. Alguns funcionaris entenen la situació dels interns i miren de ser afables. Però com que no han tingut els efectius necessaris, no els han pogut treure de la cel·la”, explica la Carla –nom fictici–, que té la parella, el germà i el cunyat a la presó de Quatre Camins, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental).

Comprèn les reivindicacions dels funcionaris i les comparteix. De fet, el cap de setmana va participar en la concentració que es va fer a l’entrada del centre penitenciari. Tanmateix, discrepa de les formes de la protesta i no entén per què el conflicte del Mas d’Enric s’ha traslladat a altres presons. “No hi ha vaga. Fins a quin punt és legal tenir persones privades de llibertat?”, es demana. I afegeix: “A part d’interns, també hi ha famílies al darrere. No tenim la culpa d’allò que han fet ells i nosaltres també complim la condemna. Ens mereixem tenir dignitat. No he de pagar els errors del meu germà o del marit.”

Li ha costat de comunicar-se amb la parella. S’havien de veure personalment divendres, però les protestes ho van tallar en sec. “El marit m’ho va confirmar, que li ho havien dit els funcionaris. Però el director ens ho va impedir. I es va ofuscar perquè hi vaig anar amb els fills, d’un any i deu, i no vaig poder-hi entrar. Dissabte no van deixar que telefonés en tot el dia, però sí que va poder sortir de la cel·la. Diumenge em vaig manifestar amb els funcionaris i van tenir la consideració de deixar-me entrar”, relata la Carla. El germà i el cunyat han viscut una situació semblant. “El germà té telèfon mòbil, però no hi ha tingut accés. El cap de setmana és quan les famílies donem els diners. Com que hi havia el bloqueig, els van tancar a la cel·la i no van poder comprar tabac ni altres coses”, comenta. Diu que la situació es va normalitzant, però reconeix que hi ha incertesa i que estan a l’expectativa de què pot passar.

“Són persones, encara que siguin allà dins”

Una quinzena d’entitats defensores dels drets humans i associacions de famílies han denunciat els fets davant el Síndic de Greuges de Catalunya, el servei d’inspecció de Justícia, la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT).

“Des de dissabte hi ha cinc mil persones privades de llibertat, que no poden rebre visites mèdiques. Es vulneren drets, d’elles i les famílies, perquè no les poden visitar. […] Demanem que les famílies puguin comunicar-se amb els fills o pares. No es poden reprimir d’aquesta manera els drets de la gent. Són persones, encara que siguin allà dins”, explica la Gemma Soriano, membre del col·lectiu Famílies de Presos a Catalunya.

Segons Soriano, hi ha molts presos que no han pogut sortir a judicis, els han aturat els trasllats, els han cancel·lat visites programades i els han tallat la comunicació externa: “Estan totalment aïllats.” Segons ella, els presos manifesten incomoditat i neguit perquè no saben com acabarà tot plegat. També diu que ho viuen amb ansietat i que algun ha tingut algun atac, però que no ha rebut atenció mèdica per culpa de les protestes.

“Considerem que les protestes del funcionariat no poden travessar el límit moral i legal d’usar les persones privades de llibertat com a objecte de pressió, per a fer reivindicacions laborals al Departament de Justícia, fins al punt d’interrompre el funcionament normal del servei penitenciari”, diuen les entitats en un comunicat. També es queixen que les protestes no poden travessar el límit de la vulneració dels drets dels interns.

Exigeixen a Justícia que investigui urgentment l’assassinat de la Núria, que es depurin les responsabilitats dels funcionaris, que comencin converses i negociacions entre Justícia i els funcionaris i que el conflicte no impliqui “un retrocés en l’aposta que el Departament de Justícia ha fet aquests darrers anys, per a la rehabilitació dels qui són privats de llibertat als centres penitenciaris de Catalunya”. Ahir a la tarda, les famílies es van concentrar a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on també van llegir el manifest.

Sindicats i govern, sense acord

La reunió d’ahir a migdia entre els sindicats i la vice-presidenta Laura Vilagrà acabà sense acord. La responsable d’UGT de presons de Catalunya, Núria Nasarre, va qualificar el resultat de decebedor, perquè s’esperaven la dimissió de Calderó i Ubasart.

Nasarre explicà que feia una setmana que exigien de depurar responsabilitats, apuntant cap al secretari i la consellera: “Hi havia una esperança que penjaria un cap, però no en penjarà cap.” També recordà que damunt la taula hi ha les negociacions per a un nou acord dels serveis penitenciaris.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, explicà a l’ACN que la reunió fou el primer pas d’un “camí que cal fer plegats” i obrí la mà a canviar allò que calgui “si serveix perquè hi hagi més novetats”. També va insistir que no es destituiria cap càrrec. Digué que Calderó és un referent i que la intervenció d’Ubasart avui al parlament servirà per a respondre tots els interrogants de la cuinera del Mas d’Enric.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor