Tot allò que no us podeu deixar perdre de les Falles 2024

  • Us oferim una guia bàsica per a gaudir de la festa

VilaWeb
Laura Escartí
14.03.2024 - 21:40
Actualització: 14.03.2024 - 22:50

Ja fa dies que a València es viu un ambient faller i l’olor de xurros i bunyols inunda la ciutat, però és ara quan comencen els dies grossos. No heu estat mai a les Falles de València i voleu saber tot allò imprescindible per a gaudir de la festa? En aquesta guia bàsica us n’expliquem tots els detalls.

Prop de quatre-centes falles ocuparan els carrers de València. Ja s’hi poden veure alguns monuments a mig muntar, que acabaran d’estructurar-se en la plantà, que és avui, 15 de març. Aquesta nit, els artistes fallers i els seus equips treballen sense descans perquè tot estiga llest per a la visita del jurat, a primera hora de l’endemà. Hi ha diferents categories, segons el pressupost de les comissions falleres. Els monuments més espectaculars són els de les falles de la Secció Especial.

Quines són les falles de la Secció Especial?

Enguany, hi ha nou falles que participen en la Secció Especial. Són: Na Jordana, Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal, Almirall Cadars-Comte d’Altea, Exposició-Misser Mascó, Cuba-Literat Azorín, Plaça del Pilar, Sueca- Literat Azorín, Regne de València-Duc de Calàbria i Monestir de Poblet-Aparicio Albinyana, més coneguda com l’Antiga de Campanar.

Cal tenir paciència per a visitar-les, perquè són el principal reclam aquests dies. Una altra opció és alçar-se d’hora i acostar-s’hi quan despunta el dia i l’ambient és força més tranquil.

La falla de l’Ajuntament de València, que no participa en el concurs, també és un dels monuments que no us podeu deixar perdre. “Dos Coloms, una branca”, del dissenyador Escif i de l’artista Pere Baenas, és el títol de la falla municipal gran. El projecte fa una crida a la pau i, segons els autors, trenca amb tot allò que s’ha vist anteriorment.

La falla infantil municipal, “Llegir en verd”, signada pel conjunt José Luis Ceballos i Paco Sanabria, amb disseny de Marina Puche, és una invitació a descobrir una València verda i sostenible amb la lectura i la imaginació dels seus habitants més petits.

Les falles alternatives

Si voleu fugir de les grans aglomeracions i conèixer, a més, les propostes alternatives a les falles tradicionals, hi ha un grapat d’opcions. Les Falles Populars i Combatives (FPC) són una proposta de festa oberta i autogestionada nascuda el 2002 al districte de Ciutat Vella, fruit del treball conjunt d’uns quants col·lectius de la ciutat de València. Amb els anys, s’han consolidat com un espai de recuperació de l’esperit popular de les falles, i donen vida a les places, els solars i les xarxes.

A més, com cada any, han tret una cançó que serà la banda sonora de les FPC d’enguany. “Estima les Falles Populars” ha comptat amb la participació de l’artista Sandra Monfort, i convida a l’estima de la festa amb una perspectiva antifeixista.

Una altra opció és la Falla Arrancapins. És coneguda com una de les més alternatives, reivindicatives i crítiques de la ciutat. El monument, el treballen durant mesos els membres de la comissió, sempre amb elements naturals, antics o reciclats per a seguir la tradició de muntar-la manualment i fugint dels materials més contaminants. Enguany, es titula “Emboscats”, com una al·legoria del bosc com a protecció davant el govern del País Valencià. També hi ha una escena en referència a Gaza, amb un ninot que representa un arbre de Nadal coronat amb l’estrella de David, a les branques del qual pengen caps d’infants amb trets i ferides, que va indignar la comunitat jueva.

Continuant amb les falles alternatives, també en són referents la Falla de la plaça de l’Arbre i la Falla Borrulls-Socors, que promouen conceptes més innovadors i experimentals.

La pólvora com a protagonista

Si una cosa no pot faltar per Falles, és la pólvora. Si decidiu de visitar València aquests dies, no us podeu deixar escapar l’experiència de viure una mascletà en directe. Es disparen a les 14.00 a la plaça de l’Ajuntament, cada dia d’ençà de l’1 de març fins al dia 19. És recomanable d’anar-hi, com a mínim, un parell d’hores abans per poder veure l’espectacle a la mateixa plaça. Armeu-vos de paciència i, el més important, deixeu el cotxe a casa. El metro i el tramvia de València oferiran servei ininterromput durant els cinc dies de Falles, però cal tenir en compte que les estacions de Xàtiva i Colom tanquen en les hores pròximes a la mascletà per evitar-ne les aglomeracions.

La nit del 15, la Nit de la Plantada, també es fa l’Alba de les Falles a tota la ciutat. Aquesta tradició, a la qual se sumen totes les comissions falleres, es va recuperar el 2016. El cel de València es tenyirà de colors amb una disparada de més de tres-cents castells de focs artificials a la mitjanit en punt. El tret de sortida serà un espectacle pirotècnic a la plaça de l’Ajuntament.

Els dies 16 i 17 a les 0.00 hi haurà castells de focs artificials al Jardí del Túria, a l’altura del Palau de les Arts. El castell més important es dispara el dia 18 a les 0.00, en la Nit del Foc. Enguany, la pirotècnia encarregada és la de Caballer.

L’ofrena a la Mare de Déu

Durant els dies 17 i 18 de març, de les 15.30 fins a la 1.00, més de cent mil fallers desfilaran pels carrers de València fins a la plaça de la Verge per fer l’ofrena floral a la Mare de Déu dels Desemparats. És un dels moments més especials per als fallers, i és habitual de veure llàgrimes quan entren a la plaça i donen el seu ram als vestidors, els encarregats de conformar el mantell de la Verge amb els tradicionals clavells.

Els carrers il·luminats

Un altre dels imprescindibles de la setmana fallera a València són els carrers il·luminats. Les falles amb més tradició lumínica són al barri de Russafa. Enguany, i per sisè any consecutiu, ha estat la falla Cuba-Puerto Rico la guanyadora del concurs de llums. Podeu continuar la visita per les falles Cuba-Literat Azorín i Sueca-Literat Azorín, segona i tercera en el concurs, respectivament.

No obstant això, enguany, l’únic espectacle de llums amb música serà a la Falla Malva-rosa-Antonio Ponz Cavite. Avui i el dia 17, es farà cada hora; els dies 16 i 18, fins a les 0.00; i el dia 19 seran cada mitja hora, a les 19.30, 20.00 i 20.30.

La cremà

Durant les falles no hi ha espai per a l’avorriment, i a més de tots els plans fallers que us hem proposat, no falten les orquestres i discomòbils cada nit. La festa inunda cada racó de la ciutat de València fins el dia 19 de març, quan les flames esdevenen les protagonistes de la nit.

Abans, a les 19.00, es fa la Cavalcada del Foc, que començarà al carrer de la Pau i anirà fins a la plaça de la Porta la Mar. Representa l’exaltació del foc i hi ha carrosses, mecanismes de foc gegants, pólvora, música… És l’aperitiu previ a la cremà.

Les primeres falles que es cremen són les infantils, a les 20.00. A les 20.30 es crema la infantil que haja guanyat el primer premi de la secció especial, i a les 21.00, la infantil municipal. A les 22.00, es cremen totes les falles grans de València, tret de la guanyadora de la secció especial, que es cremarà a les 22.30, i la de la plaça de l’Ajuntament, que serà la darrera, a les 23.00. Aquesta nit és especialment emocionant, sobretot per a les falleres majors, que veuen com s’acaba el seu regnat i diuen adeu a les falles fins l’any que ve.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any