L’exportació fins a l’agost supera d’un 6% la del 2019

  • Les vendes exteriors catalanes d'aquests vuit primers mesos d'enguany representen el 26% del total de l'estat espanyol i superen de tres punts percentuals la suma de les fetes per Madrid i Andalusia

Jordi Goula
19.10.2021 - 19:50
VilaWeb

Les exportacions catalanes superaran el seu rècord històric aquest 2021, segons les previsions d’ACCIÓ. Així ho va anunciar ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la trobada amb els directors de les Oficines Exteriors de la Generalitat, en la 28a Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ. “Si el ritme actual es manté, aquest 2021 tancarem l’exercici amb unes vendes a l’exterior de més de 74.000 milions d’euros, i superarem així els nivells previs a la pandèmia”, va dir. I va afegir: “Enguany, es preveu un creixement al voltant del 13% respecte del 2020, unes dades que reafirmen un cop més la robustesa del nostre sector exterior.”

Les exportacions catalanes apunten a un nou rècord anual“, ja titulàvem a VilaWeb la píndola del 22 de setembre passat. I sembla que sí. Les dades d’exportacions del mes d’agost, que ha publicat aquest matí el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol, continuen apuntant a la mateixa fita. De fet, l’agost és un mes complicat d’analitzar per les distorsions que origina el factor vacances. Així, si comparem el volum amb el del mes passat, s’ha registrat una caiguda d’uns 1.500 milions, causada sobretot per la química, els béns d’equipament i els cotxes. En canvi, l’alimentació ha mantingut la mateixa xifra. A tot l’estat espanyol, la baixada total és d’uns 4.400 milions.

És normal aquesta davallada mensual? La resposta és que sí. Tan sols cal analitzar què ha passat entre el juliol i l’agost d’aquests darrers sis anys a Catalunya i ens adonem que hi ha hagut, de mitjana, una caiguda al voltant dels 1.500 milions a l’agost. Això vol dir que la baixada del 2021 és probablement causada solament per un factor estacional i pot no tenir res a veure amb els entrebancs detectats aquests darrers mesos per la manca d’aprovisionaments a la indústria. De totes maneres, aquesta conclusió és un xic arriscada, atès que encara no sabem les dades més detallades. Ho haurem de deixar, de moment, com una possibilitat.

Sí que sabem que les exportacions de l’agost a Catalunya han correspost principalment a productes químics –28,0% del total i un creixement del 25,4% interanual–, seguides de l’alimentació, begudes i tabac –19,6% del total, amb un augment del 18,1% interanual– i béns d’equipament –16,6% del total, i una pujada del 35,1% interanual. És a dir, gairebé dues terceres parts de les exportacions es concentren en aquests tres sectors. Val a dir que Catalunya ha mantingut la seva aportació del 25% al total de les exportacions de l’estat espanyol durant el mes.

Ara, la comparació que fa el Ministeri d’Indústria espanyol respecte de l’agost de l’any passat crec que no ens ajuda a fer-nos una idea gaire clara de la situació. Sí que ens hi ajuda, en canvi, comparar-ho amb els anys anteriors, més “normals”. La primera dada interessant és que els 5.500 milions de l’agost són la xifra més alta aconseguida mai en aquest mes. Concretament, és un 17% més alta que no la de l’agost del 2019 i un 10% respecte del 2018. Anem bé.

Però podem fer un pas més i veure les xifres acumulades dels vuit mesos per a tenir una idea molt més aproximada a això que passa i on som. En aquest període, les exportacions catalanes han estat d’uns 52.200 milions d’euros, cosa que representa gairebé un 26% del total de l’estat espanyol. I, compte, són un 6,3% més grans respecte del mateix període del 2019, que, recordem, va ser un any rècord a Catalunya. Per a arribar als 74.000 milions que preveu el conseller per a tot l’any, en caldrien uns 6.000 més cada mes, una xifra que sembla assolible si, d’ara endavant, no l’afecten gaire les restriccions a la indústria.

Per a posar Catalunya en el context de l’estat espanyol i fer-nos una idea més clau de la realitat, cal saber, per exemple, que Catalunya ha exportat, el 2021, més que no pas la segona i tercera comunitat plegades. En efecte, Madrid i Andalusia fan el 23% entre totes dues. Tal com veiem, doncs, Catalunya té un pes molt important en les exportacions de l’estat espanyol, jo diria que decisiu. A partir d’aquestes xifres, deixeu-me explicar una petita maldat. A la nota de premsa que ha passat el ministeri aquest matí, es parla de tot a escala espanyola sobre el comerç exterior, però tan sols dedica un paràgraf a les comunitats. Doncs bé, allò que destaca d’aquest mes és exactament això: “Les comunitats autònomes amb creixements més grans en les exportacions a l’agost van ser la Comunitat de Madrid, el Principat d’Astúries i Castella-la Manxa, mentre que l’únic descens va ser a les Canàries.” I s’ha acabat.

Per a contrastar la informació, cal dir que Catalunya participa, del gener a l’agost, d’un 26% dins les exportacions de l’estat espanyol; Madrid, d’un 12,1%; Castella-la Manxa, d’un 2,8%, i Astúries, d’un 1,6%. D’aquesta manera presenten segons quina informació des de Madrid. En tota la nota no fa ni un sol esment a Catalunya. És cert que, al final, la nota afegeix un enllaç que porta a l’informe, en què es poden trobar totes les dades, si es miren els quadres. Coneixedor del terreny, gosaria dir que molts dels periodistes encarregats de difondre aquesta informació és possible que solament es mirin la nota de premsa. I, amb la presentació esmentada, com voleu que ningú parli de Catalunya, ni de la importància que també té en aquest apartat de l’economia? No faré cap comentari més. No cal.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any