Europa alenteix el pas i això no és bo

  • Mentre la indústria manufacturera continua a bon ritme al setembre, el rebrot de la covid-19 passa factura als serveis

Jordi Goula
23.09.2020 - 19:50
VilaWeb

El mes de setembre, l’activitat empresarial s’ha estancat a la zona euro, tot i que, al mateix temps, revela unes tendències com més va més divergents entre sectors i països. Un creixement més accelerat de la producció manufacturera, encapçalat per Alemanya, ha estat contrarestat per una desacceleració renovada en el sector serveis, vinculada amb un ressorgiment en les taxes d’infecció pel coronavirus. Amb aquest paràgraf contundent, l’esperat avenç dels directors de compres (PMI), que avança la situació de les empreses al setembre, resumeix clarament el fre que hi ha hagut en l’economia europea pel rebrot de la pandèmia.

De fet, es va fent evident l’aparició d’una economia a dues velocitats, tant internament, a cada país, com externament, entre els uns i els altres. La primera és ben clara. A la píndola d’ahir en feia esment, quan comentava que, al juliol, el volum de negoci de la indústria creixia millor que el dels serveis. I sembla que, amb el temps, aquest creixement es va consolidant. D’aquesta manera, segons els PMI, el creixement de la producció manufacturera a la zona euro es va accelerar al setembre fins a registrar la seva màxima velocitat des del febrer del 2018, impulsat per l’augment més marcat de les noves comandes arribades durant aquest període. No obstant això, el sector dels serveis, que ja gairebé s’havia paralitzat a l’agost, va registrar la contracció més gran de l’activitat des del maig passat, tot i que, això sí, el ritme de declivi va ser molt més feble que no pas el ritme observat durant el pitjor moment de la pandèmia.
I el segon, té molt a veure amb el pes dels serveis en el PIB de cada país. En aquest cas, pensem sobretot amb el turisme i l’hostaleria. Com més pesin, més despenjat es quedarà el país envers els més industrialitzats. Segons l’informe, Alemanya va continuar encapçalant la recuperació, amb un intens augment de la producció manufacturera, mentre a França es va observar el primer deteriorament de l’activitat total per primera vegada en quatre mesos, perquè l’activitat decreixent del sector serveis va contrarestar amb escreix el modest augment de la producció industrial. A la resta de la regió, l’activitat total va decréixer per segon mes consecutiu, després del breu retorn al creixement observat el juliol passat.

Ben mirat, la breu comparació entre grups de països sembla que diu que hi ha, per una banda, Alemanya, i per una altra, la resta. Caldrà esperar a començament d’octubre, quan hi hagi els informes complets per a confirmar-ho, però…

Us he de confessar que m’ha preocupat molt el darrer paràgraf de l’opinió que hi inclou l’economista en cap d’IHS Markit, el responsable de l’informe. Diu que és encoratjador observar una nova millora en les expectatives de les empreses per als dotze mesos vinents, però que aquest optimisme depèn massa sovint que es redueixin les taxes d’infecció, la qual cosa continua lluny de ser una garantia per als mesos que vénen. En conseqüència, la principal preocupació ara és si la debilitat de les dades de setembre s’intensificarà cap al quart trimestre, cosa que causaria una recaiguda cap a la recessió després d’un breu i frustrant repunt en el tercer trimestre.

Si la situació sanitària a Europa no millora aviat, doncs, potser tornarem a assistir a una rebaixa en les previsions de creixement per a enguany. Esperem, pel bé de tots, que no sigui així.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any