El director de l’FBI declara que no hi ha proves que Obama ordenés espiar Trump

  • L'FBI confirma per primera vegada que investiga la possible complicitat entre la campanya de Trump i Rússia

VilaWeb
Europa Press
20.03.2017 - 16:57
Actualització: 20.03.2017 - 18:09

El director de l’FBI, James Comey, ha declarat que no han trobat proves que, tal i com va denunciar el president dels Estats Units, Donald Trump, el seu antecessor en el càrrec, Barack Obama, ordenés espiar-lo durant la campanya electoral. ‘No tinc informació que demostri aquests tuits i hem buscat acuradament”, ha dit Comey en al·lusió als missatges de Twitter amb els quals Trump va llançar la seva acusació.El director de l’FBI ha comparegut davant de la Comissió d’Intel·ligència de la Cambra de Representants.

A més, ha revelat que el Departament de Justícia, al qual les comissions d’Intel·ligència d’ambdues cambres havien sol·licitat proves del suposat espionatge, tampoc ha trobat evidències que demostrin les acusacions de Trump contra Obama.

El president de la Comissió d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, el republicà Devin Nunes, s’ha pronunciat en la mateixa línia. “Deixin-me ser clar: sabem que no va haver-hi escoltes a la Torre Trump”, ha sentenciat.

Nunes, no obstant això, ha valorat la possibilitat que “s’utilitzessin altres activitats de vigilància contra Trump i els seus socis” i referent a això ha recordat que “nombrosos” responsables de la comunitat d’Intel·ligència dels Estats Units han filtrat informació classificada.

INGERÈNCIA ELECTORAL RUSSA

D’altra banda, Comey ha confirmat per primera vegada que l’FBI està investigant la suposada col·lusió entre Rússia i l’equip de campanya de Trump perquè el magnat novaiorquès guanyés les eleccions presidencials celebrades el 8 de novembre.

“Això inclou una investigació sobre la naturalesa de qualsevol vincle entre els individus associats a la campanya de Trump i el Govern rus i si va haver-hi algun tipus de coordinació entre la campanya i els esforços russos”, ha indicat.

El principal demòcrata de la Comissió d’Intel·ligència de la Cambra de Representants, Adam Schiff, ha suggerit també que ciutadans nord-americans, “inclosa gent associada a la campanya de Trump”, podrien haver ajudat Rússia.

“Moltes persones de la campanya de Trump i el mateix president tenen vincles amb Rússia, la qual cosa, per descomptat, no és cap crim; però si van ajudar o van incitar els russos, no només seria un greu crim, sinó que seria la traïció més gran a la nostra democràcia”, ha afirmat.

“NOTÍCIES FALSES”

Hores abans que comencessin les compareixences al Congrés, Trump ha instat les forces de seguretat, les agències d’Intel·ligència i les dues cambres legislatives a deixar a un costat les “notícies falses” i investigar les filtracions d’informació classificada.

“James Clapper (director de l’Agència de Seguretat Nacional, NSA) i
altres han determinat que no hi ha proves que el president dels Estats Units conspirés amb Rússia durant les últimes eleccions per imposar-se en les urnes”, ha escrit en el seu compte oficial de Twitter.

“És una història falsa i tothom ho sap. Els demòcrates van fabricar i van llançar la història russa com una excusa per dur a terme una terrible campanya”, ha acusat Trump, al mateix temps que ha subratllat que “van perdre” els comicis.

“La veritable història que el Congrés, l’FBI i altres haurien d’estar investigant és la filtració d’informació classificada”, ha instat el líder republicà. “Cal trobar ja el responsable!”, ha reblat Trump.

Wikileaks ha publicat recentment més de 8.000 documents que revelen els mètodes de ciberespionatge de la CIA, si bé la campanya electoral ha estat plagada d’atacs informàtics que han portat a la filtració d’informació sensible.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any