Descobreixen una estructura de fusta anterior a l’‘Homo sapiens’

  • La troballa desafia la teoria actual que diu que els humans de l'edat de pedra eren nòmades

VilaWeb
Redacció
20.09.2023 - 20:07
Actualització: 21.09.2023 - 07:04

Fa mig milió d’anys, abans que no semblava possible, els homínids ja construïen estructures de fusta. Aquest fet canvia la visió que es tenia sobre l’evolució humana. La troballa que ho demostra s’ha fet al jaciment arqueològic de les cascades de Kalambo, Zàmbia, que data de fa 476.000 anys, pel cap baix, i que és anterior a l’evolució de la nostra espècie, l’Homo sapiens. La investigació, feta per un equip de la Universitat de Liverpool i la Universitat d’Aberystwyth, s’ha publicat a la revista Nature,.

L’anàlisi d’experts de les marques de tall d’eines de pedra a la fusta mostren que aquests primers homínids van donar forma a dos troncs grossos i els van unir per fer una estructura, probablement la base d’una plataforma o part d’un habitatge. És el primer indici a escala mundial de l’elaboració deliberada de troncs per a encaixar. Fins ara, l’evidència de l’ús humà de la fusta es limitava a la utilització per a fer foc o cavar i als pals i llances.

La fusta rarament es troba en llocs tan antics, perquè normalment es podreix i desapareix, però a les cascades de Kalambo es va preservar perquè els nivells de l’aigua són constantment alts. Aquesta descoberta desafia la visió predominant que els humans de l’edat de pedra eren nòmades. Aquests humans no solament tenien una font d’aigua permanent, sinó que el bosc que els envoltava els proporcionava prou menjar per a poder-s’hi instal·lar i fer estructures.

La datació especialitzada de les troballes la van fer experts de la Universitat d’Aberystwyth, tot utilitzant noves tècniques de datació per luminescència, que revelen l’última vegada que els minerals de l’arena que envoltaven les troballes van ser exposats a la llum solar.

El lloc de les cascades al riu Kalambo es troba per sobre d’una cascada de 235 metres a la frontera de Zàmbia amb Tanzània a la vora del llac Tanganika. La zona és en una llista provisional de la UNESCO per convertir-se en Patrimoni de la Humanitat per la seva importància arqueològica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any