L’estat espanyol denuncia al TIJ que Israel vulnera permanentment el dret internacional a Palestina

  • L’equip jurídic espanyol diu que tots els estats haurien de prendre mesures per a posar fi a l’ocupació

VilaWeb
ACN
26.02.2024 - 16:12
Actualització: 26.02.2024 - 17:34

L’estat espanyol ha denunciat davant del Tribunal Internacional de Justícia que Israel vulnera permanentment el dret internacional a Palestina. En l’últim dia de vistes al tribunal amb seu a la Haia pel cas sobre l’ocupació israeliana i el dret a l’autodeterminació dels palestins, l’equip jurídic espanyol ha assegurat que tota la documentació aportada en el cas per les diverses parts demostra que “Israel continua cometent greus vulneracions” del dret internacional. “Les greus vulneracions (…) comporten certes obligacions per a tots els estats”, ha defensat el cap de l’Assessoria Jurídica del ministeri d’Afers Exteriors espanyol, Santiago Ripol.

De fet, Ripol ha centrat la seva intervenció en les obligacions dels estats davant la vulneració del dret internacional que suposa l’ocupació de Palestina per part d’Israel. Així, considera que no haurien de “reconèixer la situació il·legal” de l’ocupació ni donar ajuda o assistència a Israel. A petició de les Nacions Unides, el TIJ avalua les conseqüències legals de l’ocupació en el context d’una guerra a Gaza d’Israel com a represàlia pels atacs de Hamàs del 7 d’octubre. Palestina ha reclamat al tribunal que declari il·legal l’ocupació d’Israel, que aquesta “s’acabi immediatament i sense condicions” i que “defensi els drets dels palestins a l’autodeterminació”.

El cas al TIJ

L’Assemblea General de les Nacions Unides ha consultat al TIJ quines són les conseqüències legals de “l’ocupació continuada, assentament i annexió del territori palestí des del 1967” i de “la vulneració per part d’Israel del dret a l’autodeterminació del poble palestí”. Serà la primera vegada en gairebé sis dècades que el TIJ doni la seva opinió sobre la situació global de l’ocupació. El cas sobre l’ocupació de Palestina ha despertat un gran interès en la comunitat internacional: hi participen cinquanta-dos estats i tres organitzacions internacionals.

El TIJ és un tribunal internacional que dirimeix disputes entre estats, però també proporciona assessorament jurídic sobre dubtes legals a petició de l’ONU. A part de la disputa estatal entre Sud-àfrica i Israel pel compliment de la Convenció del Genocidi, el TIJ té sobre la taula altres tipus de casos vinculats amb la situació a Palestina. Un d’ells és la petició de l’Assemblea General de l’ONU per obtenir una opinió consultiva sobre les implicacions legals de l’ocupació israeliana dels territoris palestins. A diferència de les disputes entre estats, les opinions del TIJ no són vinculants, però aquests avisos legals tenen pes en la interpretació del dret internacional.

No és la primera vegada que el tribunal de la Haia aborda l’ocupació israeliana, si bé fins ara no ho havia fet de forma àmplia. El 2004 va donar una opinió jurídica que declarava il·legal la construcció d’un mur en els territoris palestins ocupats. Ara l’ONU ha remès una consulta molt més extensa. En concret, volen que el Tribunal Internacional analitzi diversos aspectes de l’ocupació, com són els assentaments israelians, les condicions de vida dels palestins -en especial de les dones i els nens-, la sobirania sobre els recursos naturals, el dret d’autodeterminació, la qüestió de Palestina, així com la vulneració de drets humans.

Amb tot això, esperen que el TIJ es posicioni sobre la “vulneració continuada” del dret dels palestins a l’autodeterminació i sobre l’estatus de l’ocupació, i que indiqui quines “conseqüències legals” se’n deriven per a Israel i la resta d’estats.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any