L’estat espanyol continua amb una de les ràtios més elevades en morts i casos de Covid-19

  • Només Bèlgica, que a diferència d'Espanya comptabilitza els sospitosos, i microestats com Andorra i San Marino tenen més malalts en relació a la població

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

09.05.2020 - 21:50
Actualització: 10.05.2020 - 09:47

L’estat espanyol és un dels més castigat per la Covid-19 arreu del món, i les mesures de confinament –les més estrictes de totes, segons que repeteix insistentment la Moncloa– no han aplacat la situació tan delicada que encara dibuixen les dades. La falta de previsió per a afrontar-la i algunes decisions criticades pels experts, com ara no haver aïllat Madrid quan n’era el focus principal al començament de la crisi sanitària, han situat Espanya al capdamunt dels estats més afectats, en nombre de morts i casos per milió d’habitants. Només microestats com San Marino i Andorra i Bèlgica –que a diferència d’Espanya comptabilitza els sospitosos– tenen ràtios més altes de defuncions.

Arreu de l’estat espanyol el virus s’ha emportat fins ara –divendres a migdia– 26.299 vides, segons les dades oficials, tot i que podrien ser molts més i només quan hagi passat la pandèmia podrà saber-se’n la quantitat real, segons que apunten els experts. Un exemple evident és la diferència de defuncions entre les dades que dóna cada vespre la Generalitat de Catalunya, que recull la informació de les funeràries d’ençà del 15 d’abril, i les que difon el Ministeri de Sanitat espanyol, que parteixen únicament de les morts als hospitals testats amb la prova PCR, sense tenir en compte els altres casos sospitosos i de les residències.

El fet és que, segons les dades del Ministeri de Sanitat espanyol i de les comunitats autònomes, s’han mort de Covid-19 17.608 avis en residències arreu de l’estat espanyol o bé el virus és sospitós d’haver-ne estat la causa. L’abandonament de les residències ha estat el forat negre de la gestió de la crisi sanitària, tant per la falta de material per als professionals, tests i mesures restrictives d’ençà del començament de la pandèmia, com també per l’alta vulnerabilitat de la gent gran al virus. De fet, la fiscalia ha obert diverses investigacions en residències per a esbrinar si se’n deriva cap responsabilitat civil o penal. A Catalunya s’hi han mort 3.228 avis, al País Valencià 488 i a les Illes 82. És el cas de 26 de les 47 víctimes a Andorra.

Per a veure la situació respecte dels altres estats, cal una dada que salvi la diferència del nombre de població. Així, l’estat espanyol té un índex de 562 morts per milió d’habitants, segons Worldometer. Itàlia (495), el Regne Unit (451) i l’estat francès (398) segueixen Espanya, mentre que estats com Alemanya (88) són molt lluny. Andorra té 608 morts per milió d’habitants, tenint en compte que hi viuen unes 77.000 persones i que la situació és estable fa dies. Bèlgica té un índex més alt (735), però sí que comptabilitza les defuncions de les quals se sospita que la Covid-19 és la causa, no pas com l’estat espanyol.

Aquests són els deu estats amb un índex més alt de morts per milió d’habitants.

Quant als casos per milió d’habitants, l’estat espanyol (5.563) també és entre els més afectats, superat només per microestats i països de mida petita com ara Catar i Luxemburg. Per darrere hi ha Islàndia, Irlanda, Bèlgica, Gibraltar –comptabilitzat com un estat– i en onzena posició els Estats Units.

Segons les dades del nostre país, a més d’Andorra, Catalunya té 1.439 morts per milió d’habitant, però cal tenir present que les defuncions es comptabilitzen d’una manera diferent de la més habitual. En el cas del País Valencià i les Illes, que donen les dades que recull el Ministeri de Sanitat espanyol, els índexs són de 264 i 176, respectivament, i a Catalunya Nord 72. El global del país és de 877 morts per milió d’habitant. Els casos per milió d’habitants són de 9.698 a Andorra, 7.875 a Catalunya, 2.699 al País Valencià, 1.683 a les Illes i 655 a Catalunya Nord, amb una mitjana de 5.341 arreu dels Països Catalans.

Una dada positiva a l’estat espanyol, en canvi, són les altes hospitalàries –un paràmetre total, sense tenir en compte les diferències de població. L’estat espanyol és el segon del món amb més altes (168.408), només superat pels Estats Units (217.292). L’estat francès n’és el novè (55.027).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor