L’estat espanyol és el quart estat de la Unió Europea on es percep menys independència judicial, només per davant de Bulgària, Eslovàquia i Hongria, segons el darrer l’informe de la Comissió Europea sobre els sistemes judicials europeus.

D’aquesta manera, l’estat espanyol ha caigut dues posicions respecte de l’any anterior, quan ocupava el sisè lloc per la cua en aquest indicador, i ha passat a estar per darrere d’Itàlia i Eslovènia. D’altra banda, l’estat espanyol també ha caigut en l’indicador sobre la presència de dones al Tribunal Suprem i aquest 2018 ha passat a ser el segon estat de la UE amb menys jutgesses en aquesta alta instància judicial, només per davant de Malta, que no en té cap.

Només un 15% dels jutges del Suprem espanyol són dones, mentre que a països com Letònia, Romania i Bulgària representen més del 70%.

Independència judicial

Un 55% dels enquestats a l’estat espanyol creuen que la independència dels tribunals espanyols és ‘dolenta’ o ‘molt dolenta’ i més del 40% considera que la causa és ‘la interferència o pressió del govern o dels polítics’ als jutges. En països com Dinamarca, Finlàndia i Àustria, entre el 80% i el 90% de la població percep que la independència de la justícia és ‘molt bona o força bona’.

Brussel·les ha instat Espanya a analitzar aquesta caiguda en percepció d’independència judicial. L’eurocomissària de Justícia, Vera Jourová, ha dit que les autoritats espanyoles ‘haurien d’analitzar’ aquest canvi i ‘obtenir una explicació’. Preguntada pel motiu de l’empitjorament dels resultats espanyols i si tenia cap relació amb el judici de l’1-O, Jourová ha dit que no en sabia la raó. ‘M’agradaria saber-ho jo mateixa’, ha respost. Per això, Jourová s’ha negat a fer una avaluació específica sobre el cas espanyol.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.