Escumosos de Clàssic Penedès obren el camí cap a Corpinnat

  • Els cellers de Corpinnat valoren la verema del 2025 i anuncien que al gener s’hi incorporarà el celler que fa vint i que n’hi ha deu més en procés d’incorporació

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Xavier Nadal, Pere Llopart (president de Corpinnat) i Roc Gramona (vice-president).
13.10.2025 - 21:40
Actualització: 13.10.2025 - 21:43

Aquest mes d’octubre les cites vinícoles lligades a valoracions de la verema s’acumulen. Una de les darreres fou la dels cellers de Corpinnat, que van celebrar la Festa de la Verema el 10 d’octubre, amb 350 assistents a la seu del celler Nadal, a Torrelavit (Alt Penedès). Hores abans, havien convocat la premsa per valorar la verema d’enguany i per anunciar que ja hi ha dinou cellers que han entrat a formar part d’aquesta marca col·lectiva i que al gener de l’any vinent s’anunciarà el celler que fa vint. A més, els dos darrers que hi han entrat, Mas Beltran i AT Roca, ja fa temps que van abandonar la DO Cava en favor de la marca Clàssic Penedès, que aplega escumosos de la DO Penedès, i ara han arribat a Corpinnat. El fet podria ser important, com a precedent, perquè obre un camí que pot dur més cellers que ara són a Clàssic Penedès a acabar a Corpinnat.

La verema del 2025 a Corpinnat és qualificada d’excel·lent

La valoració de la verema d’enguany a Corpinnat la van fer el president de l’entitat, Pere Llopart, i el vice-president, Roc Gramona, a més de Xavier Nadal, del celler Nadal, amfitrió de la Festa de la Verema Corpinnat d’enguany. La primera constatació va ser que enguany s’havia deixat enrere una de les sequeres més intenses i llargues (tres anys) que hi ha hagut al Penedès.

“La verema del 2025 ha estat la millor d’aquests darrers vint anys, tant en quantitat com en qualitat, i farà història al Penedès. La qualifiquem d’excel·lent. I pel que fa a la varietat xarel·lo, és una anyada excepcional”, va afirmar Roc Gramona.

La verema dels cellers Corpinnat va començar la matinada del 31 de juliol i va acabar el 30 de setembre. Roc Gramona va dir: “Tot i ser, a priori, una verema de dos mesos, tant de vi escumós com de vi tranquil, ha estat en realitat una verema compactada, a causa dels cops de calor que hi va haver a l’agost. Les varietats principals (xarel·lo, macabeu i parellada) es van compactar en tres setmanes. Tenint en compte que a Corpinnat tot el raïm es cull a mà, això ha estat un esforç i un repte. Ens hi hem d’anar habituant, perquè la realitat climàtica farà difícil de fer-ho d’aquesta manera. Però són els nostres valors.”

“La verema d’enguany s’ha fet en un total de 1.200 hectàrees de vinya (i creixent). I s’han entrat pràcticament 8 milions de quilos de raïm, tant per a vi escumós com per a vi tranquil, amb un rendiment mitjà de 6.600 quilos per hectàrea. L’any passat es van entrar 4,7 milions de quilos de raïm i el rendiment mitjà va ser de 3.600 quilos per hectàrea. Aquesta última verema gairebé ha doblat el rendiment mitjà per hectàrea.”

“De manera aproximada, el 80% del raïm collit ha anat destinat a l’elaboració de vi escumós i un 20% a l’elaboració de vi tranquil. De les vinyes de Corpinnat, el 48,5% són vinyes pròpies dels cellers i el 51,5% són vinyes amb contractes de llarga durada, amb viticultors locals. La varietat principal ha estat el xarel·lo: ho és més d’una tercera part del raïm entrat. Després ve el macabeu i, en tercer lloc, la parellada. I van en creixement les varietats locals negres”, deia.

Si ens centrem en els vins escumosos, el 94% del raïm collit ha estat de varietats tradicionals i només el 6% varietats foranes. “Ens hem posat l’objectiu que el 2035 ja no es pugui elaborar amb varietats foranes i totes seran tradicionals del Penedès”, va dir Roc Gramona. I va continuar donant dades, com ara que les varietats negres locals (sumoll, garnatxa, monestrell) sumaven més de mig milió de quilos de raïm.

El preu mínim de compra a Corpinnat ha estat de 0,92 euros el quilo de raïm

“El preu mínim a Corpinnat sempre ha augmentat i crec que l’hem de reforçar, en comparació amb la realitat del sector, que enguany ha tornat a tenir una baixada generalitzada del preu del quilo de raïm a tot el sector. Fins i tot, en alguns casos, pagant per sota del cost de producció que es va extreure de l’estudi que va fer l’INCAVI. El preu mitjà de compra enguany ha estat d’1,10 euros el quilo de raïm per als vins escumosos i d’1,05 euros el quilo de raïm per a l’elaboració de vins tranquils. El rendiment econòmic per hectàrea dels viticultors ha augmentat més d’un 50%, entre 7.000 euros i 7.300 per hectàrea.”

Corpinnat creix d’un 58% en nombre de cellers i marca el futur dels grans escumosos

El president de Corpinnat, Pere Llopart, va destacar que Corpinnat havia crescut d’un 58% en nombre de cellers i marcava el futur dels grans escumosos: “Corpinnat marca el futur amb solidesa i compromís amb la qualitat. Corpinnat es consolida com la referència imprescindible per als grans escumosos de qualitat elaborats al cor del Penedès. En un any hem passat de dotze cellers a dinou. També hem assolit una altra fita significativa: tres milions d’ampolles elaborades sota la marca Corpinnat. Una dada que confirma la confiança creixent dels consumidors i prescriptors i el bon moment que viu la nostra marca col·lectiva.” També va destacar la voluntat de dignificar l’esforç dels viticultors, pilar dels seus escumosos. I va continuar: “Aportem el nostre esforç a atenuar i revertir el dèficit rural que suporta el nostre sector. […] Corpinnat no és una marca i prou, és una manera d’entendre el vi, de defensar el territori i de donar valor a la feina ben feta. Per això diem que el futur és compartit.”

Una normativa estricta per a entrar a formar part de Corpinnat

Corpinnat diu que té una de les normatives més estrictes del món. De fet, cada any aquests cellers se sotmeten a una auditoria i per entrar a formar-ne part cal, entre més aspectes, que l’elaboració es faci de manera íntegra a la propietat, tant dels vins escumosos com dels vins tranquils. No es pot comprar ni un litre de vi ni un litre de most a fora. Les varietats autòctones locals són l’eix central de les elaboracions: xarel·lo, macabeu, parellada, malvasia, en blanques; i sumoll, monestrell, garnatxa, trepat, en negres. Les vinyes han de ser ecològiques certificades d’ençà del 2018, amb pràctiques sostenibles. La verema és cent per cent manual, tenint cura de cada raïm. Es fan llargs envelliments en ampolla (mínim, divuit mesos, amb vins de trenta mesos i de seixanta mesos al mercat). S’estableix que cada celler tingui un mínim de vinya pròpia per a formar part de Corpinnat. I, al mateix temps, crear una relació justa i estable amb viticultors locals, amb contractes llargs i preus mínims garantits, justs i dignes.

Roser Carbó, de Mas Beltran, la segona per l’esquerra. I Agustí Torelló Roca, d’At Roca, el segon per la dreta.

De Clàssic Penedès a Corpinnat

La primera acció contundent de cellers del Penedès que es va dur a terme contra la DO Cava va ser la creació de la marca Clàssic Penedès, emparada per la DO Penedès, per elaborar escumosos de qualitat. Clàssic Penedès va néixer el 2013 com a resposta a l’abús que les grans corporacions adscrites a la DO Cava (Codorniu, Freixenet, Jaume Serra, Grup Peralada) exercien contra els viticultors en relació amb el preu del quilo de raïm i a més dinàmiques que afavorien la quantitat però no pas la qualitat. Van ser catorze els primers cellers que es van inscriure a la marca Clàssic Penedès (ho vam explicar en l’article “L’escumós Clàssic Penedès, una alternativa al cava”).

Agustí Torelló Roca, responsable del celler AT Roca, i Roser Carbó, de Mas Bertran Viticultors, són les darreres incorporacions a Corpinnat i totes dues han abandonat Clàssic Penedès (en van ser cellers fundadors) per entrar a Corpinnat. Els hem demanat per la decisió i què significava l’opció que havien pres.

Agustí Torelló Roca diu: “El 2013, quan vam començar amb Clàssic Penedès, no hi havia res en aquest sentit. I ja ho vam fer pensant en el concepte d’identitat, que és parlar de varietats i territori. Aquest és el moll de l’os. Vam decidir posar l’accent al territori. Per això, a través de la DO Penedès, vam plantar la primera llavor per posar una mica en ordre la producció d’escumosos, centrats en el concepte identitari. Quatre anys després va sorgir Corpinnat amb la mateixa filosofia. Possiblement, Corpinnat ha caminat en una direcció encara més estricta, i de mica en mica t’adones que el nostre esforç ha de ser d’ajuntar voluntats. I fer el pas d’entrar a Corpinnat és, segurament, la voluntat de forçar la gent a anar cap a aquest camí. A mi m’és igual el nom, m’importa la filosofia. I Corpinnat s’adapta molt a la nostra filosofia. La gent que hem fet el pas i hem estat més representatius en aquest sentit entenem que fer aquest pas ajuntarà més voluntats. La nostra idea a l’hora de fer el pas no és de separar sinó d’ajuntar més. I algú ha de fer el pas. I aquest pas no solament pot motivar més gent de Clàssic Penedès a fer-lo, sinó també del cava. Perquè el món dels escumosos del Penedès serà allò que la gent del Penedès vulguem que sigui. Per tant, sumar és molt important. Al Penedès parlem molt dels castells. Doncs els castells, cada vegada que volen pujar un pis, necessiten més pinya. Nosaltres fem més pinya, perquè no fem res diferent del que fèiem des del 2013 en el nostre cas.”

Per una altra banda, Roser Carbó, de Mas Bertran, explica que el celler va fer el pas cap a Clàssic Penedès per la varietat sumoll, que no era permesa a la DO Cava. “Nosaltres com a celler ens definim sumollistes i xarel·listes. Xarel·lo i sumoll són les nostres varietats insignes. Que no ens reconeguessin la sumoll com a varietat per a poder fer cava va ser el motiu principal per a entrar a Clàssic Penedès. Perquè nosaltres hi creiem i volíem atrevir-nos amb aquesta varietat. Això ens va portar a la decisió ferma de sortir de la DO Cava i l’alternativa (no n’hi havia cap més) era Clàssic Penedès. Ens proporcionava una identitat de territori, que en la DO Cava no hi era. A Clàssic Penedès hi ha hagut una bona entesa, però arriba un moment en què Clàssic Penedès creix en nombre de cellers però no creix en visualització ni posició. Corpinnat neix amb una posició molt bona de prestigi, tant nacional com internacional, i en termes de valors i identitat ens hi sentíem molt identificats. La decisió no va ser fàcil, però arriba un punt que has de pensar què convé més al teu celler. I amb Corpinnat no ens hem de justificar, perquè com a celler no hem hagut de canviar res del que ja fèiem. El Penedès està remogut i necessita posar-se en ordre, i en aquest sentit cal ser revulsiu i prendre les decisions quan toquen. Això és el que hem fet nosaltres.”

D’ençà que va néixer, el 10 d’abril de 2018, Corpinnat ha integrat els següents cellers: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut, Pardas, Bufadors, Cisteller, Viader, Mas de la Basserola, Celler Kripta, Demost, Mas Bertran i AT Roca.

Recomanem

Fer-me'n subscriptor