Es presenta el monumental ‘Atles de la Corrupció als Països Catalans’

  • Consta de 700 pàgines, en quatre volums, i ha estat coordinat entre més per David Fernández de la CUP

VilaWeb

Text

Andreu Barnils

18.11.2016 - 02:00
Actualització: 23.11.2016 - 20:28

El llibre Llums i taquígrafs, Atles de la Corrupció als Països Catalans (Llibres per la Unitat Popular i Edicions Pol·len) es va presentar ahir al Centre Cívic de Can Rull de Sabadell. L’obra, de quatre volums i set-centes pàgines, recull la corrupció als Països Catalans durant aquests darrers trenta anys. Ha estat coordinada per David Fernández i Àlex Romaguera, entre més, i impulsada per la CUP, amb el suport de la plataforma X-net i el Grup de Treball contra la Corrupció a Catalunya. Neix també de les múltiples preguntes sense respondre que va suscitar la comissió d’investigació sobre el cas Pujol, que David Fernández mateix presidia al Parlament de Catalunya.

‘Quan hi poses xifres i veus com ha evolucionat la corrupció a casa nostra et preguntes com és que no hi ha una revolta popular’, deia David Fernández davant un auditori força ple. Perquè les xifres que conté el llibre són contundents: als Països Catalans hi ha 605 encausats per corrupció, 147 investigacions obertes i 700 causes per frau fiscal. Inclosos els presidents Jordi Pujol, Jaume Matas i Francisco Camps. Més dades: el 17,58% dels consellers de govern dels Països Catalans en el període 1980-2010 han estat encausats i vuit, condemnats. Cal afegir que el 75% dels ministres del darrer govern Aznar han estat investigats o encausats en diverses causes, que hi ha hagut membres de governs empresonats (Francisco Granados i Maria Antònia Munnar), i dirigents de les caixes d’estalvis davant la banqueta dels acusats, al costat de dirigents del sindicalisme o empresaris de la construcció.

Simona Levi, per mitjà de la xarxa X-Net, va aconseguir fer seure a la banqueta dels acusats els banquers de Bankia. La intervenció de Levi va ser una de les més aplaudides per la gent: ‘El 80% dels casos de corrupció els han denunciats gent normal, i no les institucions o els grans mitjans de comunicació. Per conquistar la democràcia hem de conquistar la narrativa. Per tant, denuncia el teu polític o banquer més proper. Ell ho faria per tu’, va exclamar entre aplaudiments, després de criticar les institucions i periodistes que no fan la feina de denúncia que els pertoca.

Captura de pantalla 2016-11-17 a les 11.26.38 PM

Àlex Romaguera, un dels coordinadors d’un llibre on han col·laborat una cinquantena de persones, va voler destacar tres dels casos que estudia aquesta obra monumental: ‘A Catalunya, el cas Innova, perquè afecta la salut, amb més de 30 carpetes i 100 encausats, incloses persones que feien servir pròtesis defectuoses per a oferir serveis sanitaris. Al País Valencià, el cas del conseller Blasco, que s’apropiava els diners destinats a països empobrits. I a les Illes, el cas Rasputin; el govern balear va utilitzar targetes de crèdit oficial perquè consellers i membres del govern balear passessin hores en un prostíbul. En fi, la Universitat de les Illes Balears va calcular en 40.000 milions el cost anual de la corrupció. Doncs just ahir llegia que l’estat espanyol és el que té més cotxes oficials del món: 40.000. Realment hi ha xifres misterioses.’

L’obra ha tipificat cinc principals dinàmiques en els casos de corrupció: el finançament il·legal dels partits polítics; el cicle de la bombolla immobiliària, financera i especulativa; la concertació público-privada; el frau i elusió fiscal; i finalment l’economia global del delicte. Si en lloc de dades parlem de noms, hi trobarem casos com ara el del 3%, Mercuri, Palau, Pretòria, Palma Arena, Gürtel, Filesa, Pallerols, Innova, Clotilde, cas Treball i ITV.  N’hi ha tants, de noms, en aquesta obra, que el llibre en paper no consta d’índex onomàstic per raons econòmiques: hauria ocupat 51 pàgines. La versió electrònica sí que permet fer cerques per nom.

Julià de Jòdar, escriptor i ex-diputat de la CUP, ha fet un dels epílegs del llibre, i va tenir paraules molt dures amb els polítics convergents i socialistes del Principat. Dels convergents, en va dir: ‘Tenim una tradició de classe dirigent burgesa que des del 1714 no té control. Amb el franquisme va entrar en el col·laboracionisme més directe. I el pujolisme és una branca d’això, si es vol antifranquista. Però en les formes de funcionar i les mentalitats, és el mateix. Recordem que el pare de Pujol es fa ric traficant amb divises. El pujolisme agafa elements constitutius de la burgesia corrupta. Ara nosaltres a la CUP políticament hi hem de treballar, però hem d’anar amb les orelles ben obertes.’

Captura de pantalla 2016-11-17 a les 11.26.51 PM

Dels socialistes, en va dir: ‘Amb excepcions, al PSC molta gent corrupta procedeix de la menestralia i són treballadors. És que la corrupció ha penetrat en la gent de baix? Doncs sí. Hi ha penetrat perquè el PSC no surt de la lluita antifranquista, sinó que es crea artificialment. Un partit que no té tradició de lluita profunda, es troba amb gent que es corromp a la primera de canvi. No hi ha ningú impune’, deia Jòdar.

El llibre, sobretot al volum 3, recull un ampli ventall d’opinions sobre el fenomen: filòsofs com Marina Garcés, Xavier Antich i Santiago Alba Rico; historiadors com Josep Fontana; l’economista Miren Etxezarreta, l’ex-fiscal en cap José María Mena, el Síndic de Greuges Rafael Ribó, i periodistes com ara Montse Santolino, Pere Culell, Rafa Burgos, Pere Rios… També hi apareix, pòstumament, la veu de Xavier Vinader, el cèlebre periodista d’investigació a qui va dedicat el llibre, i fill de la ciutat de Sabadell. ‘Abans de morir, Vinader va ajudar a dissenyar l’obra’, en paraules de Fernández.

Els quatre volums de l’obra porten aquests títols: Llums i taquígrafs. Causes, efectes i costos de la corrupció (1), que analitza globalment el fenomen; Temps de canalles. Topografia de casos als Països Catalans(2), que detalla casos concrets; Afònics. Veus contra el silenci (3), que teoritza sobre el fenomen a través d’estudiosos; i Fent fora la màfia (4), que aporta vies alternatives de funcionament.

Captura de pantalla 2016-11-17 a les 11.27.00 PM

Un dels moments més distesos de la presentació va ser quan David Fernández va recitar frases dites pels corruptes mateixos. El llibre en recull 250, i ahir se’n van destacar unes quantes: ‘La veritat no canvia res’ (president Sílvio Berlusconi). ‘Si entrem per aquí, prendrem mal’ (president Jordi Pujol). ‘Sóc un dinamitzador econòmic’ (Jordi Pujol fill). ‘Te quiero un huevo amiguito del alma’ (president Francisco Camps). ‘La mala puta no firma’ (sobre la funcionària honesta de Santa Coloma de Gramenet). O la frase que segons David Fernández van dir l’ex-conseller Joan Alavedra i Lluís Prenafeta quan van entrar a la presó: ‘Com és que el llit no és fet i no hi ha vi a les habitacions?’

Avui el llibre en paper es pot adquirir a la seu de la CUP i a l’espai Contrabandos, a Barcelona. Moltes més llibreries també l’oferiran. A partir del 9 de desembre, Dia Mundial contra la Corrupció, el contingut del llibre s’abocarà gratuïtament a la xarxa. Han fet possible l’edició d’aquesta obra 817 mecenes per mitjà d’un Verkami, que va aplegar amb èxit els 30.000 euros que calien.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem