Loading...

T'imagines un dia sense VilaWeb?

Pots lleguir-nos cada dia sense barreres de pagament gràcies als més de vint mil lectors que sostenen el diari pagant cinc euros al mes. Són molts, però en necessitem més per a poder fer tot allò que et volem oferir.

Si tu també creus en VilaWeb,

Gràcies, el teu suport és molt important per a nosaltres.

Seleccioneu la mida de la lletra

Normal
Gran
Molt gran

Aquesta funcionalitat és només per a subscriptors.

Si ja s​o​u subscriptors​ i veieu aquest missatge és que no heu iniciat la sessió. Per iniciar sessió aneu

Si encara no ho ets

Apunta-t'hi

Si tens cap problema envian'ns un correu a suport@vilaweb.cat o telefona al 934 426 439

La lava comença a afectar els primers habitatges al costat del volcà de la Palma

L'erupció del volcà de la Palma obliga a evacuar entre 5.000 i 10.000 persones

Passades les 16.00 s’ha produït l’erupció d’un volcà situat a Cabeza de la Vaca a l’illa de la Palma, a les Canàries. Minuts més tard, se n’han registrades dues més. I ara hi ha, pel cap baix, més de set boques que expulsen material. El fenomen ha originat un cúmul de cendra i fum, i també foc, que va baixant muntanya avall i genera, al seu pas, incendis de vegetació.

[FOTOGRAFIES I VÍDEOS] Les imatges més impactants de l’erupció d’un volcà a la Palma

PUBLICITAT

La lava avança lentament. Actualment ja ha afectat els primers habitatges del municipi de El Paso, que havien estat desallotjats prèviament. També ha arribat a una carretera pròxima a la zona. Hi ha força massa forestal afectada, encara que els bombers han informat que de moment no hi ha cap incendi forestal provocat pel volcà.

Segons ha detallat la Guàrdia Civil hi hauria almenys cinc mil evacuats de El Paso, Tazacorte i Los Llanos de Aridane.

Activitat sísmica molt intensa

La primera notícia de l’erupció l’ha donada l’Institut de Volcanologia de les Canàries en un piulet. Fa dies que els científics estudien l’evolució sísmica de l’illa, que havia augmentat de manera alarmant. Per tant, l’explosió del volcà era esperada tant pels tècnics com per les autoritats. D’ençà del dissabte 11 de setembre s’han registrat uns 20.000 moviments sísmics a l’illa.

PUBLICITAT
PUBLICITAT

El Comitè Científic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic havia recomanat al Comitè Director de Pla l’evacuació preventiva de la població després de veure que l’activitat sísmica havia assolit el seu punt màxim. Vora 300 veïns que ja havien estat previnguts han estat evacuats. El president del consell insular ha informat que tots els veïns estan localitzats i que no hi ha hagut cap ferit.

Les autoritats recomanen la població que no s’acosti a la zona del volcà. Els tècnics han informat que el fum i el material que expulsen els cinc focus no són tòxics. L’aeroport de la Palma continua obert, però les companyies aèries han rebut la recomanació de suspendre els vols d’entrada o sortida de l’illa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha cancel·lat un viatge que tenia previst als Estats Units i volarà a l’illa per seguir de prop l’evolució del volcà.

Segons que ha informat l’Institut Geogràfic Nacional, avui s’han registrat a l’illa milers de moviments sísmics, el més fort ha estat de magnitud 3,8.

Com ha sigut aquesta erupció volcànica?

Els vulcanòlegs han descrit aquestes erupcions de la Palma com a fissurals estrombolianes. Es fan clevills al sòl i a través d’aquestes obertures es produeixen erupcions explosives separades per períodes de calma que poden durar més o menys. El procés d’explosió té a veure amb la bombolla de gasos alliberats pel magma. Els productes piroplàstics que allibera el volcà reben el nom de bombes, si tenen un diàmetre superior als 64 mil·límetres, o lapil·lis, si són més menuts. Aquest material es diposita sobre el terreny i fa xicotetes acumulacions. El nom d’aquesta varietat d’erupcions agafa el nom del volcà Stromboli, a les illes Eòlies, un petit arxipèlag proper a l’illa de Sicília.

El Teneguia, fa cinquanta anys

Aquest volcà que avui ha entrat en erupció, a l’anomenada Cumbre Vieja a l’illa canària de la Palma, estava en repòs des del segle XVII. L’última erupció que es recorda a l’illa va ser la del volcà Teneguia, l’any 1971, que va generar rius de lava que arribaven a la mar i va durar més d’una setmana.