Erra va proposar de suspendre el protocol d’assetjament del parlament enmig de la pugna interna a Junts

  • La presidenta de la cambra ho va proposar per introduir millores durant l’enfrontament intern per les denúncies de Casol i Madaula

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
25.01.2024 - 12:12
Actualització: 25.01.2024 - 14:19

La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, va proposar en la reunió de la mesa, abans-d’ahir, de deixar en suspens el protocol de la cambra per a la prevenció, la detecció, l’abordatge i la resolució de situacions d’assetjament sexual, segons que ha avançat Nació Digital i ha confirmat VilaWeb. Erra ho va proposar amb l’argument d’introduir-hi millores, però els representants del PSC, ERC i la CUP a la mesa ho van refusar. La proposta d’Erra a la mesa va coincidir amb la pugna interna que viu Junts per les denúncies de presumpta violència masclista silenciosa, no física, d’Aurora Madaula –secretària segona de l’òrgan rector de la cambra– i de presumpte d’assetjament per raó de gènere de la diputada de Junts Cristina Casol. El cas de Casol és tancat al parlament: la investigació, en aplicació del protocol, es va cloure amb un informe del 7 de gener que descartava l’assetjament, però que detectava masclisme en el grup parlamentari de Junts, a més de tensió i l’existència de dos sectors “amb proporcions i quotes de poder diferents” que facilitava “pràctiques històriques de base fortament patriarcal”, segons que va explicar VilaWeb. Erra és afí al secretari general de Junts, Jordi Turull, i Madaula i Casol són pròximes a la presidenta del partit, Laura Borràs.

La proposta d’Erra no va arribar a ser votada a la mesa, segons fonts consultades, perquè l’oposició del PSC, ERC i la CUP va ser clara. Segons fonts de la cambra, es va decidir encarregar un informe jurídic no vinculant sobre l’aplicació del protocol per a determinar si cal revisar-lo per a reforçar-lo. Madaula, tot i ser membre de la mesa, no hi era perquè té la baixa mèdica d’ençà del 4 de desembre. Uns dies abans de la baixa de Madaula, Erra l’havia instada a reflexionar sobre la seva continuïtat a la mesa perquè necessitava comptar amb una persona de màxima confiança en un lloc d’aquest rang. Hi va parlar després de la denúncia pública que Madaula, també vice-presidenta de Junts, va fer a l’hemicicle coincidint amb el Parlament de les Dones. A Junts, el cas de Madaula resta pendent de la investigació que en fa la comissió de garanties. Tot i que Madaula va comunicar que no confiava en aquest ens (el sector de Borràs hi està en minoria) i que recorreria a unes altres vies, la comissió hi continua treballant, tal com va avançar VilaWeb, pels escrits contra ella que hi van presentar vint-i-dos diputats del grup parlamentari de Junts i la sectorial de Feminismes del partit. Al·legaven que no hi havia violència masclista sinó diferències polítiques.

De fet, la majoria de diputats també va subscriure un altre document contra Casol adreçat al president del grup parlamentari, Albert Batet, la portaveu a la cambra, Mònica Sales, i Turull. Sostenen que, una vegada el parlament ha descartat l’assetjament, Casol hauria de deixar l’escó o, en cas contrari, ser expulsada. També ho va considerar així la majoria de membres de la permanent del partit la setmana passada. Fonts acostades a Casol, tanmateix, descarten que plegui, de manera que l’única alternativa dels contraris al seu manteniment al grup de Junts és expulsar-la i que passi al grup dels no adscrits. En la reunió del grup parlamentari de dimarts, el cas no es va arribar a discutir. L’enfrontament ha restat en suspens arran de l’evidència que, si expulsen Casol, és molt probable que també acabin expulsant Madaula, cosa que faria que Junts perdés el vot de dues diputades, ara que teòricament falta un any de legislatura i s’agreujaria encara més l’enfrontament entre sectors. Abans d’això, i precisament per rebaixar la tensió interna, Turull va aturar la presentació d’una resolució crítica contra Madaula al darrer consell nacional, en què Batet va rebre el suport de la majoria dels seus representants.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any