ERC repeteix una setmana més que l’acord de pressupost pot ser imminent

  • El PSC, per contra, qüestiona la voluntat del govern d'aprovar-los · Marta Vilalta celebra els efectes del nou codi penal tot i la interpretació de Llarena de la malversació

VilaWeb
Arnau Lleonart
16.01.2023 - 14:21
Actualització: 16.01.2023 - 16:45

“Hi ha hagut moltes reunions, hem dedicat molt de temps a la negociació i no hi ha res que impedeixi un acord pel pressupost. Ens ratifiquem en la possibilitat que l’acord sigui imminent i es pugui explicar de manera immediata.” ERC insisteix una setmana més que no hi ha “cap escull” que impedeixi un acord amb el PSC o Junts, però la realitat és que, una setmana més, els dos socis potencials continuen exigint més cessions al govern a canvi dels seus vots.

Aquest matí, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha posat en qüestió la voluntat real del govern d’aprovar el pressupost amb els seus vots perquè no satisfan les seves peticions. Unes demandes que diu que són “un tot”, una “proposta integral”, i que lliga amb allò que ja va dir dijous encara amb més rotunditat: “Si no s’accepten totes les nostres propostes íntegrament i el conjunt sencer, no hi haurà acord pressupostari amb el PSC.”

Malgrat que el PSC refreda les expectatives d’assolir un acord aviat, ERC continua considerant que serà més fàcil arribar a un acord amb ells que no pas amb Junts, amb qui no es van arribar a reunir durant les festes de Nadal, cosa que sí que van fer amb representants socialistes. També és determinant que Aragonès es reunís dissabte amb Illa, mentre que no hi ha programada cap trobada amb Jordi Turull, secretari general de Junts. Tots dos grups collen el govern, però ERC està com més va més convençuda que Junts vol una encaixada de mans entre Aragonès i Illa per a poder denunciar aquest pacte.

“Hi ha hagut reunions aquestes darreres i n’hi continuarà havent”, ha dit Marta Vilalta, portaveu d’ERC, que ha assegurat que la trobada entre Aragonès i Illa va ser positiva. Però no ha detallat quines novetats hi ha sobre els tres grans projectes que exigeix el PSC: l’ampliació de l’aeroport, el desblocatge de la tramitació del Hard Rock i la construcció del quart cinturó pel Vallès. De moviments, n’hi ha: Ernest Maragall va dir a La Vanguardia que el govern era a punt de “desbloquejar el futur de l’aeroport”, unes paraules calculades per donar peixet sense pronunciar específicament “ampliació de l’aeroport”, línia vermella per a ERC.

Per ara, tot el marge que té ERC en la batalla pel discurs públic és insistir en les apel·lacions a la responsabilitat i dir que en les negociacions tothom ha de cedir: “El PSC ha d’entendre que no pot imposar totes les seves posicions, com nosaltres no podem imposar les nostres. D’això tracten les negociacions.”

Celebra els efectes del nou codi penal i espera que els exiliats tornin aviat

Més enllà de l’estira-i-arronsa per l’aprovació dels comptes públics, ERC s’ha penjat la medalla pels primers efectes que ja ha tingut la reforma del codi penal espanyol. El jutge Pablo Llarena ha eliminat el processament per sedició als exiliats i ha dit que no se’ls pot aplicar el nou delicte de desordres públics agreujats, que es va introduir a canvi de la derogació de la sedició. “Ja sabíem que l’1-O no hi havia delicte, però malgrat això l’estat espanyol ens havia castigat tergiversant la llei per poder perseguir-nos. Per això hem treballat per limitar la capacitat que ens puguin continuar aplicant la repressió”, ha dit Viltalta. També ha celebrat que exiliats com Marta Rovira i Clara Ponsatí, a qui ja només acusen de desobediència, un delicte que no és castigat amb la presó, hagin manifestat la voluntat de tornar a casa.

En canvi, ha passat de puntetes sobre la decisió de Llarena de no aplicar el nou delicte de malversació, mantenint acusacions que poden arribar a condemnes de dotze anys de presó, i del cop a la voluntat d’ERC de limitar la capacitat de repressió del poder judicial. Ha dit que ERC batallarà perquè la interpretació jurídica de la malversació sigui més beneficiosa, però no ha concretat com es lliurarà aquesta batalla. Més enllà dels exiliats, ha dit que els dies vinents els dirigents d’ERC condemnats i indultats parcialment presentarien escrits demanant que se’ls alleugereixi la condemna d’acord amb el nou codi penal.

“És evident que no n’hi ha prou i continuem reivindicant l’amnistia, però també és evident que s’ha avançat”, ha tret pit Vilalta.

ERC no veu contradicció a manifestar-se contra la cimera i que Aragonès hi participi

Vilalta també ha aprofitat la conferència de premsa per fer una crida a participar en la mobilització independentista del 19 de gener en contra de la cimera a Barcelona entre Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, que l’ha obert a tots “els ciutadans demòcrates”, per a “reivindicar una gran evidència: que el conflicte polític entre Catalunya i l’estat no s’ha acabat”. “Per molt que el govern espanyol s’entossudeixi a representar tot el contrari, seguim vius”, ha dit.

Al mateix temps, ha defensat que el president Aragonès, del mateix partit que es manifestarà en contra de la cimera, hi participi, sense reconèixer la contradicció entre una cosa i l’altra. Per a Viltalta, és important que el president de la Generalitat aprofiti l’oportunitat per rebre Macron i Sánchez i que, a més, pugui canalitzar “les dues voluntats que tenim com a poble”. “Dos grans consensos de país: l’autodeterminació i l’amnistia.”

Davant de les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, hi haurà el president d’ERC, Oriol Junqueras, i Marta Vilalta mateixa, a més d’altres dirigents del partit que detallaran els dies vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any