ERC ha registrat aquest dijous una moció al senat que insta el govern espanyol a pagar els 2.500 milions d’euros que no va abonar a les autonomies de la liquidació de l’IVA del 2017 després que al ple de dimecres votessin en contra d’una moció del PP que també ho reclamava. Els republicans van argumentar el ‘no’ a la iniciativa dels populars perquè, tot i estar d’acord amb el fons, consideraven ‘hipòcrita’ que fos el PP qui ho reclamés quan ‘és el principal culpable de la situació’. JxCat va criticar el ‘no’ dels republicans, que van admetre que ‘potser’ s’havien equivocat en el sentit del vot però van anunciar que presentarien aquesta moció pròpia.

Al text registrat, ERC també insta l’executiu a ‘realitzar les modificacions legislatives pertinents per garantir que l’estat compleix puntualment amb les seves obligacions financeres amb les comunitats autònomes, establint mecanismes penalitzadors en cas de demora’.

Els republicans argumenten que cal ‘establir mecanismes de compensació en cas d’incompliment d’aquestes obligacions que ajudin a millorar la situació financera de les CCAA i desincentivin la retenció dels recursos per part de l’administració general de l’estat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb