El parlament posa “el límit de la desobediència” per Juvillà en la protecció dels funcionaris

  • La Comissió de l'Estatut del Diputat aprova amb els vots d'ERC, Junts, CUP i comuns el dictamen amb què Borràs respondrà a la JEC

VilaWeb
Redacció
02.02.2022 - 18:46
Actualització: 02.02.2022 - 20:33

ERC, JxCat, la CUP i els comuns han aprovat un dictamen a la Comissió de l’Estatut del Diputat del parlament en la qual diuen que mantenen l’escó de Pau Juvillà, secretari tercer de la mesa, perquè el Tribunal Suprem espanyol encara no ha resolt les mesures cautelars demanades tant pel parlament com pel diputat de la CUP contra l’ordre de la Junta Electoral espanyola (JEC). El text reafirma en aquest sentit allò que deia el dictamen que aquesta mateixa comissió va aprovar: que no es pot privar de l’escó un diputat que no ha estat condemnat per sentència ferma.

Ara, en les consideracions prèvies al dictamen, els tres grups independentistes han inclòs aquesta referència: “El límit a la desobediència política a la repressió de l’estat passa per preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal i comptable per la que puguin ser perseguits”.

Aquesta afirmació es fonamenta en una jurisprudència del Tribunal Suprem segons la qual la JEC ha de ser considerada una autoritat superior, i que desobeir-ne els acords pot ser constitutiu d’un delicte de desobediència. I encara més, que no és pas necessari que un funcionari sigui requerit personalment per a incórrer en aquest delicte si forma part d’un òrgan col·legiat i, per això, ja té coneixement de l’ordre o decisió d’aquesta autoritat superior.

El text també cita jurisprudència del Tribunal Constitucional per a argumentar que no es pot donar compliment a l’ordre de la JEC fins que el Suprem no s’hagi pronunciat sobre les mesures cautelars. Però no diu què passarà després, no hi ha pas cap compromís de defensa de l’escó de Juvillà fins que hi hagi una sentència ferma del Suprem sobre la seva condemna per desobediència pels llaços grocs. Un compromís que, d’altra banda, tampoc no s’havia concretat fins ara, perquè els partits no havien respost si anirien més enllà del que va anar el parlament amb el cas de Quim Torra, quan la denegació de les cautelars per part del Suprem va provocar la retirada del seu escó.

La intenció de la presidenta del parlament, Laura Borràs, és respondre al requeriment de la JEC de retirar l’escó a Juvillà abans de divendres amb el contingut d’aquest dictamen. El seu propòsit és de no retirar pas l’escó al diputat durant l’ultimàtum de cinc dies imposat per la JEC la setmana passada i que venç divendres. Però és ara una incògnita què poden fer de manera imminent els funcionaris, començant per la secretària general, Esther Andreu, amb l’escó de Juvillà.

“El parlament no pot garantir l’eficàcia de tots els actes que reflecteixen exercici com a diputat”

Després d’haver aprovat el dictamen, el president de la Comissió de l’Estatut del Diputat, Jaume Alonso-Cuevillas, ha comparegut en conferència de premsa per a detallar el contingut del dictamen. “Ha estat un consens de totes les forces independentistes que en cap moment es posés en risc els servidors públics”, ha explicat.

Alonso-Cuevillas ha argumentat que la interpretació que fa la JEC de la llei electoral és esbiaixada i “contrària a la lògica jurídica més elemental”. “Ens porta a una situació que jurídicament no té cap sentit”, ha dit. Això fa, diu, que malgrat que la majoria del parlament consideri que Juvillà continua essent diputat, pot ser que no pugui exercir com a tal en totes les circumstàncies que requereixi la mà d’un funcionari per a fer-ho: “El parlament creu que Pau Juvillà continua essent diputat, però no pot garantir l’eficàcia de tots els actes que en reflecteixen l’exercici.” Això vol dir que deixi de cobrar la nòmina com a diputat, que se li retirin el telèfon i el correu corporatius i que se li desactivi el sistema electrònic per a votar.

Això es deu, diu Alonso-Cuevillas, a l’eficàcia de la repressió, que ha fet i fa el seu efecte. “Els funcionaris es poden veure atemorits davant d’una aplicació molt estricta que els tribunals espanyols fan en aquells casos que afecten la dissidència política”, ha dit. És en aquest sentit que justifica que el dictamen posi el límit de la desobediència en la protecció dels treballadors públics de la cambra: “És una frontera que les forces independentistes hem tingut clar que no hem de traspassar.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor