El pla calculat de Laura Borràs per a defensar Juvillà

  • La presidenta del parlament respondrà a la JEC informant-la del dictamen que aprovarà la comissió de l’Estatut dels Diputats

Odei A.-Etxearte
01.02.2022 - 20:04
Actualització: 01.02.2022 - 22:45
VilaWeb

La comissió d’Agricultura del parlament havia de reunir-se havent dinat, a les tres. Pau Juvillà n’és un dels membres. A l’ordre del dia hi havia set votacions previstes. Però els partits independentistes han impedit que es fes un examen definitiu per a saber si manté encara els seus drets com a diputat: que hi pogués votar, encara que fos de manera delegada, atesa la seva situació de salut. Hauria estat un acte de desobediència? Les votacions s’haurien pogut impugnar més endavant? Són preguntes sense resposta perquè la presidenta de la comissió, Meritxell Serret, ha desconvocat la comissió, atenent la petició de la mesa.

Tot s’ha precipitat al matí, després d’una llarga reunió de la mesa en què Laura Borràs ha aplicat el seu pla per a mirar d’allargar la defensa de l’escó de Juvillà i, alhora, esquivar possibles conseqüències penals. Consisteix a suspendre l’activitat del parlament fins que la comissió de l’Estatut dels Diputats emeti un segon dictamen sobre la situació de Juvillà, previsiblement dijous. L’endemà s’exhaureix l’ultimàtum que la Junta Electoral espanyola (JEC) va fer divendres a Borràs perquè l’informi de les mesures que ha pres la cambra per a executar l’ordre de deixar Juvillà sense credencial per inelegibilitat sobrevinguda, una vegada l’administració electoral ja ha expedit la credencial de la seva substituta. I aquest és el pla de la presidenta del parlament: respondre-li que la cambra ha aprovat un nou dictamen. Després de l’ordre de la JEC, aquest text podria reiterar allò que deia l’anterior: que Juvillà no és condemnat per sentència ferma i, d’acord amb el reglament del parlament, no hi concorre cap causa d’incompatibilitat. Després, el dictamen de la comissió haurà de passar pel ple.

Borràs ha proposat als partits independentistes d’aturar l’activitat parlamentària fins que la comissió no s’hagi pronunciat. Segons fonts informades de les converses, ERC, Junts i la CUP en van començar a parlar ahir a la nit. I aquest matí a primera hora la presidenta del parlament ha formulat la proposta a la reunió que fan el dimarts els membres independentistes de la mesa per a coordinar-se. Els partits hi han introduït matisos, sobretot la necessitat de limitar l’aturada en el temps, per fer compatibles tant els drets de Juvillà com els de la resta de diputats. Però el resultat ha estat el manteniment de la unitat en la defensa de l’escó del diputat de la CUP. És una suspensió de l’activitat que no es pot fer formalment però sí de facto, perquè les comissions no es poden reunir sense els diputats de la majoria absoluta independentista per falta de quòrum, encara que els presidents de comissió dels altres partits les continuïn convocant. I les que presideixen els independentistes s’han desconvocat. Sense incórrer en cap il·legalitat, la mesa ha “proposat” que es desconvoquin totes les sessions fins que la comissió de l’Estatut dels Diputats no s’hagi pronunciat després de l’ordre de la JEC. La mesa ha pres aquesta determinació basant-se en l’article 37.3b del reglament, que estableix que pot adoptar les decisions i les mesures que requereix l’organització de la feina parlamentària. ERC i la CUP han avalat una aturada de temps limitat, però no pas els comuns ni la resta de partits, que hi són molt crítics.

Mentrestant, cada dia compta i, enmig del compte enrere, Borràs entoma el litigi amb la JEC amb el suport dels partits independentistes. En comparteix també la responsabilitat política: és tot el parlament, guiat per aquesta majoria, que hi respon aplicant el seu reglament. La cambra defensa que és competent per a actuar contra la inhabilitació de Juvillà sense sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, encara que la JEC també actuï en aplicació de les seves competències. L’àrbitre judicial és el Tribunal Suprem. La sala tercera té sobre la taula els recursos del parlament i de Juvillà, amb peticions de mesures cautelars perquè suspengui l’ordre de la JEC, però encara no s’ha pronunciat. I, mentrestant, els independentistes consideren que tenen camp per a córrer. L’hora de la veritat arribarà quan el Suprem s’hi pronunciï, sobretot si determina, com va fer en el cas del president Quim Torra, que s’ha d’aplicar la decisió de la Junta Electoral mentre no resol el fons del conflicte contenciós administratiu. En el cas de Torra, va ser llavors quan el secretari general de la cambra li va retirar l’escó.

La situació d’ara podria ser semblant? De moment, la JEC només s’ha adreçat directament –amb un burofax– a Borràs, no a la secretària general, segons fonts parlamentàries. De manera que la decisió d’obeir o no la JEC és sobre la teulada política i no hauria de ser aplicada pels funcionaris del parlament. Als passadissos, això sí, és ben present que els treballadors poden tornar a tenir un paper clau. N’és una prova que una assessora de Juvillà, l’ex-diputada Maria Sirvent, va ser avisada verbalment divendres que seria destituïda quan el secretari tercer de la mesa perdés l’escó. Fons de la cambra, tanmateix, neguen que s’hagi comunicat a Juvillà que no cobrarà la nòmina d’aquest mes.

JxCat i la CUP han mogut actius de les seves files per a defensar el màxim de temps possible l’escó de Juvillà. Els anticapitalistes han proposat que Carles Riera el substitueixi com a secretari tercer de la mesa, tenint en compte que Juvillà no pot exercir les seves funcions amb normalitat per la situació mèdica complicada que ha d’encarar. JxCat també rellevarà David Saldoni de la presidència de la comissió de l’Estatut dels Diputats. Avui ha formalitzat la renúncia i, quan es reuneixi la comissió, el primer punt de l’ordre del dia serà l’elecció de Jaume Alonso-Cuevillas com a president. El partit ho explica dient que té el perfil jurídic adequat. Però és també una opció i un joc d’equilibris polítics. Cuevillas va ser apartat de la mesa del parlament després d’haver qüestionat, en una entrevista a VilaWeb, l’aprovació de resolucions que impliquessin de desobeir el Tribunal Constitucional, contradient el discurs de defensa de la sobirania del parlament que havia encapçalat Borràs. En un moment clau com aquest, Alonso-Cuevillas, a qui Borràs havia situat a la mesa com a persona de confiança, surt a la palestra. I Borràs té la paella pel mànec de la comissió: com que ara formalment no té president, l’haurà de convocar i presidir ella fins que no hagin nomenat Alonso-Cuevillas.

Tots els ulls miren cap a la presidenta del parlament i els grups independentistes, i els moviments són molt mesurats: s’apliquen amb bisturí. Fonts de Ciutadans han apuntat que, de moment, no veuen motius per a interposar cap querella contra Borràs. Una altra cosa serà què pugui passar si, d’aquí a divendres, el Suprem mou fitxa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any