Entitats valencianes recorden Téofilo del Valle i la massacre de Vitòria en un manifest

  • El document l'han signat desenes de organitzacions memorialístiques, partits polítics i sindicats que reclamen justícia per a les víctimes de la repressió

VilaWeb
Redacció
16.02.2022 - 13:19
Actualització: 16.02.2022 - 14:19

Desenes d’entitats memorialístiques, sindicats i partits polítics valencians han signat un manifest en record de Téofilo del Valle, assassinat a Elda el 24 de febrer de 1976, i de la massacre de Vitòria (3 de març de 1976), en què van morir assassinats cinc obrers.

El manifest recorda que a principis de 1976 es van produir grans manifestacions i vagues en diversos sectors productius de l’estat espanyol arran de la mala situació econòmica. En aquest sentit, detalla que la repressió contra protestes en el sector del calçat valencià van ser especialment dura.

En aquest context, el 24 de febrer la policia espanyola va perseguir un grup de treballadors, entre els quals hi havia Téofilo del Valle, a qui van assassinar a trets en ple carrer. Aquest crim, el primer de la transició espanyola, va encendre encara més la flama de les protestes.

De totes maneres, l’assassinat va quedar impune perquè el consell de guerra va eximir de qualsevol responsabilitat a la policia armada, tot al·legant que els agents va actuar en compliment del seu deure.

Dies després de l’assassinat del Valle, la brutalitat policíaca es va traslladar a Vitòria, on els agents van rebentar una vaga a trets. La policia va matar cinc obrers –Romualdo Chaparro Barroso, Francisco Aznar Clemente, Pedro María Martínez Ocio, José Luis Castillo García i Bienvenido Perea– i va ferir de bala a més de cent persones.

“No es va produir cap investigació judicial. Les víctimes encara continuen reclamant justícia, han acudit a la justícia universal amb la querella a Argentina, perquè en l’estat espanyol se’ls ha negat el seu dret. En el quaranta-sisè aniversari d’aquests fets volem fer memòria; deixar constància que els nostres drets laborals i sindicals han sigut fruit de l’esforç i la lluita i rendir tribut als qui van patir la pitjor conseqüència de la repressió. Hui volem sumar el nostre suport a les víctimes i familiars que continuen cercant justícia amb l’ànim de posar fi a la impunitat amb la qual van actuar les forces repressives del franquisme, també en els primers anys de la transició”, conclou el manifest.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any