Sisena encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans

  • L'epicentre de la iniciativa és a Menorca, dins la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO

VilaWeb
Redacció
14.01.2022 - 21:50
Actualització: 15.01.2022 - 20:05

Avui es fa la sisena encesa de torres, talaies i talaiots que organitza el Consell de Mallorca amb l’objectiu de visibilitzar la tragèdia de la immigració a la Mediterrània, en què l’any passat es van morir gairebé 2.000 persones tot intentant arribar a les costes europees. A la iniciativa, que porta per nom “Un cant pels drets humans”, també s’hi ha adherit el Consell de Menorca. L’acció, que és oberta al públic, s’inclou al programa d’activitats del Dia de Menorca.

L’epicentre de la iniciativa és a l’illa Menorca, dins la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’encesa vol recrear allò que podria haver estat un mètode de comunicació visual entre els assentaments talaiòtics de l’illa en l’època prehistòrica.

Enguany, el Poblat Talaiòtic de s’Illot i el Talaiot de Na Pol s’han afegit a aquesta iniciativa, que a més de la defensa drets humans també reivindicarà la protecció del patrimoni. A més, com a part de la iniciativa, s’oferirà una visita guiada de franc a tots dos jaciments, dirigida per l’arqueòloga Raquel Barceló.

Els talaiots menorquins s’han encès a les 13.00 amb bengales de fum i a les 18.30 amb bengales de llum. Simultàniament, se n’han encès en més indrets de la Mediterrània, com ara Mallorca, Eivissa i Formentera i alguns municipis del País Valencià i el Principat. També se n’han encès a Andalusia, Grècia i el nord de l’Àfrica.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Encesa de llums i bengales en diversos punts del país en motiu de la iniciativa.
Encesa de llums i bengales en diversos punts del país en motiu de la iniciativa.

A Menorca, s’han encès al voltant d’una trentena de talaiots dels municipis de Ciutadella, Ferreries, el Migjorn Gran, Alaior, Maó, Sant Lluís i el Castell. S’han encarregat d’encendre’ls diverses entitats cíviques de l’illa, com també ciutadans que s’han afegit a la iniciativa a títol personal.

Talaiots
Mapa de l’encesa de talaiots a l’illa de Menorca.

L’acte central ha estat a les 13.00 al jaciment de Son Catlar (Ciutadella), en què representants d’Amnistia Internacional i el Fons Menorquí de Cooperació han llegit el manifest, enguany signat per Maria del Mar Bonet, que sota el títol Que les cançons siguin com flames’, que recorda les “tantes persones que moren ofegades en el mar, que s’ha convertit en un cementiri marí” i agraeix “aquells que arrisquen la seva vida per ajudar-los, davant la vergonyosa posició dels governs europeus.” Així mateix, al text Bonet també ha recordat les persones represaliades durant el franquisme i aquelles que avui continuen lluitant contra “els qui volen continuar oprimint el poble, la seva llengua i cultura catalanes, i els drets humans.” El manifest ha conclòs tot afirmant “a mesura que ajudem a malmetre la natura i tots els seus éssers vius tenim més a prop el final de la terra”. Seguidament, la cantant Clara Gorrias ha cantat “Viatge a Ítaca”, de Lluís Llach. L’any passat, el manifest el signà l’escriptor i poeta Biel Mesquida.

Dels vint-i-vuit talaiots que s’han encès a l’illa de Menorca, els organitzadors recomanen d’anar a l’encesa dels jaciments de Son Catlar o Montefí (Ciutadella), Binicodrell (el Migjorn Gran), Torre d’en Galmés (Alaior) i Talatí de Dalt o Trepucó (Maó), atès que són els punts d’accés més fàcil i més bona visibilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor