De Alfonso indigna els diputats amb un to desafianti negant haver fet res malament

  • Per explicar-se sobre l'escàndol de les converses amb Fernández Díaz

Redacció
23.06.2016 - 11:04
Actualització: 23.06.2016 - 16:11

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha comparegut avui a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament per parlar sobre les converses enregistrades i filtrades que va tenir fa dos anys amb el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, en què conspiraven per fabricar escàndols contra els partits independentistes catalans.

De Alfonso ha protagonitzat a la comissió d’afers institucionals del parlament una compareixença que ha indignat la majoria dels diputats que hi assistien.  El director de l’OAC ha començat amb un to desafiant, prepotent i acusatori; retraient als partits que no li hagin donat suport pel fet que s’hagi revelat unes converses secretes i que se li hagin ‘violat drets fonamentals’. Ni un comentari sobre el contingut de les converses.

‘Es fa una manipulació de la informació. Es fa demagògia interessada’, ha dit De Alfonso. ‘Hi ha uns interessos electorals rere aquesta campanya. Han fet una fictícia sobreactuació política. Res del que s’ha fet de de l’OAC ha estat il·legal ni contari a cap norma.’

En canvi, diu que hi ha hagut ‘una violació al dret de la intimitat del secret de les comunicacions. En això s’haurien d’haver fixat. Cap paraula sobre això no els he escoltat.’

Ha retret als partits que hagin acudit a ell per demanar-li favors. ‘Sempre he respost a totes les trucades que m’han fet des de tots els grups polítics. Sempre he anat a reunions, a un centenar. Si això és conspirar que tiri la primera pedra qui estigui lliure del pecat de conspirar.’

I ha acusat els grups de voler una OAC ‘dòcil’ i ‘acovardida’ i de pretendre’paralitzar’ la lluita contra la corrupció a Catalunya a partir del seu cessament.

Tots els grups, tret del PP, en demanen la dimissió
Tots els grups parlamentaris, excepte el PP, han demanat la dimissió de Daniel de Alfonso. Els diputats li han perdut la confiança, han dit, i li han retret que se ‘sotmetés’ al ministre i no es mantingués neutral i objectiu.

El diputat de JxSí David Bonvehí ha estat un dels més contundents, assegurant que les converses entre De Alfonso i Fernández Díaz evidencien que ‘cal un nou estat lliure de corrupció’. ‘Som demòcrates i reconeixem les institucions, però deixem de reconèixer el ministre i a vostè com a director d’Antifrau’, li ha dit. ‘La situació és insostenible, no hi ha excusa possible, costa de creure, però s’ha perdut la confiança’, li ha retret.

Per a JxSí, el contingut de les converses són ‘un atemptat a l’estat de dret, no un atac a l’independentisme, ni a persones concretes, sinó a la democràcia’. Així, segons ell, s’han confirmat les ‘sospites’ de ‘guerra bruta’ del govern espanyol contra l’independentisme, i creu que el ministre ‘és la X del GAL informatiu’, tot i que també ha apuntat a Rajoy. ‘Vostè ha traït les seves funcions i ha vulnerat més articles dels que hi ha a la llei de creació de l’OAC’, ha reblat.

Bonvehí li ha preguntat si el van obligar a mantenir aquest tipus de converses amb el ministre, i si no creu que hauria de dimitir per falta de transparència. ‘Ha de dimitir perquè ha fet política, encara que no li sembli’, ha dit.

La líder de C’s, Inés Arrimadas, ha dit que la compareixença ‘no és un judici’, sinó una sessió per saber si De Alfonso segueix sent ‘idoni’ per al càrrec, ja que, segons ella, ‘li manca objectivitat i independència’. ‘Vostè no va anar a col·laborar amb el Ministeri, sinó a rendir comptes i a explicar casos oberts o que es podien obrir’, ha assegurat, afegint que la conversa tenia una ‘clara intenció política’.

Arrimadas li ha preguntat si ha mantingut converses similars amb altres polítics o fins i tot amb els presidents de la Generalitat, i si poden sortir més gravacions. També li ha preguntat si el president espanyol, Mariano Rajoy, en tenia constància de les converses. ‘És conscient que és una guerra bruta entre dues institucions?’, li ha preguntat.

En tot cas, ha dit que les converses no suposen ‘un atac d’Espanya contra Catalunya’, ja que també hi ha hagut casos de corrupció i d’espionatge al revés, protagonitzat suposadament per polítics sobiranistes. Per últim, li ha demanat que ‘estiri de la manta’ de la corrupció.

Ferran Pedret, del PSC, li ha dit que ha vulnerat almenys dos articles de la llei de creació de l’OAC, que exigeix independència i confidencialitat als membres d’Antifrau, i creu que hi ha almenys un motiu per a la seva revocació, com és la negligència en el compliment dels deures i obligacions. Pedret creu que De Alfonso havia de dimitir just després de fer-se públiques les converses per tal ‘d’estalviar aquest procediment a l’oficina que dirigeix’.

Pedret també ha qualificat de ‘calúmnies i infàmies’ les insinuacions de De Alfonso sobre el fet que potser ha estat el PSC qui ha filtrat les converses, i li ha anunciat que presentaran una querella per aquestes insinuacions. De fet, ha recordat que les filtracions han beneficiat els independentistes, no pas als socialistes.

‘La seva credibilitat està sota mínims, no importa qui ha filtrat, sinó el contingut de les converses’, li ha etzibat. ‘Cap context justifica el contingut’, ha assegurat.

Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, creu que l’escàndol és ‘un dels episodis més sòrdids de la crisi política dels últims anys’, i creu que en un país amb maduresa democràtica ‘provocarien dimissions en bloc i fins i tot la caiguda del govern’. Les gravacions han indignat a Rabell, però no li han sorprès, ‘coneixent el ministre, que té actituds predemocràtiques’, i ha recordat les filtracions policials sobre Podemos.

El que sí li sobta és la filtració, la ‘grolleria, to i nivell intel·lectual’ de les converses. De fet, li ha dit que ‘més que un caporal, sembla un sergent ‘xusquero”, i li ha recordat que els polítics són els representants del poble i ell deu el seu càrrec als parlamentaris. ‘No ho oblidi’, li ha retret.

També li ha retret que les converses filtrades contradiuen els principis de neutralitat, independència, ‘bones maneres’ i confiança de la societat en els representants públics, ha dit. De fet, segons ell, les converses freguen el delicte, i ha instat a portar a la fiscalia tot el que es digui en aquesta sessió de la CAI.

Per últim, li ha dit que el director de l’OAC ‘fa un mal enorme a una entitat dissenyada per vetllar pel bon funcionament de les institucions, li resta credibilitat’.

Des de la CUP, Anna Gabriel ha recordat que a principis de juny es va aprovar una moció per dotar de més mitjans l’OAC i que De Alfonso va reclamar la separació de poders. Per això, li ha preguntat si la seva tasca és la lluita contra el frau ‘o la raó d’estat’. ‘Vostè ha de retre comptes al Parlament, no sotmetre’s al ministre, no pot informar d’investigacions en curs’, li ha recordat, considerant que la seva actuació i la del ministre és un ‘menyspreu a la democràcia i a les institucions’. Per a Gabriel, ‘hi ha base legal per revocar-lo, però sobretot base ètica’.

Segons la CUP, les converses evidencien que es fa ‘lluita partidista usant recursos d’estat’ i que ‘s’està privatitzant la guerra bruta, a través de ‘lobbis’ de comunicació.

Gabriel també s’ha preguntat perquè no està precintada la seu de l’OAC perquè no es puguin destruir proves i De Alfonso no hi pugui entrar. Per últim, ha dit que cal que dimiteixin les persones, però no la lluita contra el frau.

En canvi, Santi Rodríguez, del PP, ha criticat la resta de partits per portar ‘la condemna’ ja feta abans de la comissió, i ha demanat una condemna ‘enèrgica del principal delicte: una gravació il·legal d’una reunió privada de dos càrrecs públics’. Així, li ha preguntat si creu que hi ha més gravacions, si ha mantingut reunions similars amb altres càrrecs, si ha fabricat casos, proves o investigacions a mida’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any