Els sis llibres de Bel Zaballa i Feliu Ventura per a aquestes vacances

  • Una sèrie de recomanacions de lectures d'estiu a càrrec de personalitats de tot el país

VilaWeb
Pere Cardús
08.08.2016 - 22:00

Qui no aprofita els dies de vacances i bon temps per avançar lectures que la quotidianitat trepidant del curs no permet? Els llibres són un dels elements més destacables de l’estiu, especialment de la desconnexió que permeten les vacances. Els llibres acompanyen els viatgers més intrèpids, els amants de les onades i la sorra de platja, dels cels clars i profunds de la muntanya… Vagis on vagis, un bon llibre no ha de faltar mai. Per això, per ajudar els inquiets, els indecisos i els tastaolletes, us proposem una sèrie que publicarem cada dia amb recomanacions literàries de personalitats destacades del nostre país. Les recomanacions d’avui les fan la periodista Bel Zaballa i el cantant Feliu Ventura. Els hem demanat tres llibres a cadascú i la raó perquè els proposen.

Els llibres de Bel Zaballa:

Captura de pantalla 2016-08-08 a les 17.09.24

Incerta glòria, de Joan Sales (Club Editor)
És un dels dos títols que responc quan em demanen que recomani un llibre. Perquè és una de les grans novel·les sobre la guerra del 36-39, però va molt més enllà de la guerra, que també és amor i molta vida, i els entesos diuen que Dostoievski, també. Perquè atrapa, colpeix, interroga. Perquè és escrita deliciosament, amb un llenguatge que llisca. I perquè ens ha regalat un personatge memorable pels segles dels segles, en Juli Soleràs.

Una confabulació d’imbècils, de John Kennedy Toole (Anagrama)
És l’altre títol que responc. Sí, un ou i una castanya, però que avorrit seria, si no. Perquè no recordo haver xalat i rigut tant com quan vaig llegir aquest llibre. Perquè, tenint en compte la varietat i importància de registres, val la pena de llegir la traducció que n’ha fet ara Xavier Pàmies, anys després de la ‘Conxorxa d’enzes’ de Maria Antònia Oliver. Perquè el protagonista, l’inadaptat, antiquat i irritant Ignatius J. Reilly, és d’aquells personatges entranyables de qui no t’oblidaràs mai.

La vida de Txèkhov, d’Irène Némirovsky (L’Avenç, traducció de Margarida Casacuberta)
És l’últim que he començat a llegir. Puc aventurar-me a recomanar-lo, malgrat que encara no l’he acabat. Una biografia detallada d’un dels grans escriptors russos que és també un retrat de la Rússia de la segona meitat del segle XIX. Íntima, detallada i capítols curts!

(I per fullejar entre vermut i migdiada del canonge: Mafalda, todas las tiras.)

 

Els llibres de Feliu Ventura:

Captura de pantalla 2016-08-08 a les 17.17.20

Epistolari d’un compromís, d’Antoni Llidó (Tàndem Edicions)
‘Contra l’oblit, que és l’única mort que mata la veritat’ com diu Galeano. Molt interessant epistolari del Pare Antoni Llidó des de Xile amb la seua família a Xàbia. Evolució d’un rector de Xàbia que acaba de guerriller al MIR, compromès amb l’alliberament de les persones i els pobles. Obrim una finestra a la quotidianitat de l’efervescència política de Xile i el País Valencià dels anys 70. El llibre inclou la investigació sobre la seua desaparició als centres de tortura de Pinochet

Històries de la Història de Barcelona, de Dani Cortijo (L’Arca)
Una història feta de microhistòries, cròniques a peu pla passejant per Barcelona. S’apaga el brogit dels motors i s’escolta què diuen les pedres. Fa ganes de tornar-la a passejar una i una altra vegada.

Esos malditos tangos, de Ricardo Horvath (Editorial Biblos)
Treball d’investigació del periodista, assagista i crític argentí Ricardo Horvath sobre la persecució política al tango en diferents èpoques abans d’esdevenir emblema nacional argentí. Parla de la persecució del ball però també de les lletres dels tangos, i fa inventari de la veu colpidora dels anhels dels ravals més humils de Buenos Aires. També és una aproximació al ‘lunfardo’ i als modismes argentins.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any