Els mitjans internacionals recorden la brutalitat de la policia espanyola un any després de l’1-O

  • Els principals mitjans del món publiquen reportatges sobre la situació política, passat un any

VilaWeb
Redacció
01.10.2018 - 13:09
Actualització: 02.10.2018 - 00:08

Ara fa un any les imatges del primer d’octubre feien la volta al món, amb la gent fent arribar les urnes als col·legis, i votant malgrat la violència extrema de la policia espanyola contra els ciutadans. ‘La vergonya d’Europa’, va arribar a titular a la portada la web de la CNN. Avui els principals mitjans de tot el món es demanen què ha passat un any després, i han recordat aquelles mateixes imatges. I avui, tal com va fer l’ex-ministre d’Afers Estrangers Alfonso Dastis, la portaveu del govern de Pedro Sánchez, Isabel Celaá, les posava en qüestió.

BBC: Què ha passat a Catalunya un any després del referèndum?

El periodista Gavin Lee ha fet un reportatge de Barcelona estant. Parla des de les escales de l’institut Pau Claris, on hi va haver algunes de les actuacions policíaques més violentes. I així comença el reportatge, recordant aquelles imatges. Parla amb Roger Español, que explica que li van disparar la pilota de goma que li va fer perdre un ull. ‘Ha estat un any perdut per a mi, un any de recuperació, físicament i mentalment.’ Políticament, diu que està convençut que s’aconseguirà allò que l’1-O va començar. Gavin Lee va a parlar amb manifestants de la concentració de Jusapol d’aquest dissabte a Barcelona, preguntant-los per la violència de la policia l’1-O. ‘Us sentiu avergonyits d’allò?’. ‘És clar que me n’avergonyeixo, però els independentistes sabien que el referèndum era il·legal’, responen. El reportatge explica la situació política, amb presos i exiliats. I recull opinions d’alguns experts sobre què pot passar ara.

Reuters
L’agència de notícies internacional també ofereix un reportatge, parlant amb gent que va ser víctima de la violència de la policia a Sant Julià de Ramis. Destaca la situació dels presos polítics i l’exili del president Puigdemont. I posa l’accent en el canvi de govern espanyol i la presidència de Quim Torra en aquest vídeo.

El diari The Guardian publica un article sobre les mobilitzacions d’avui per a commemorar el primer aniversari de l’1-O. ‘El referèndum va quedar tacat per la violència quan els agents de la Guàrdia Civil i la policia espanyola van carregar contra els col·legis electorals, pegant els votants amb porres i amb bales de goma.’ I indica que el principal obstacle per a la negociació política avui és ‘la detenció de nou dirigents independentistes que han de ser jutjats a començament de l’any vinent pel seu paper en el procés de secessió’.

El diari Le Monde es demana en un reportatge especial ‘On és el moviment independentista, un any després?‘. Diu que ‘de fet, hi ha una gran decepció entre els simpatitzants [independentistes], mentre el procés autonomista es troba en un punt mort’. Però ‘els dirigents catalans han demostrat que la capacitat de mobilització roman intacta. L’Onze de Setembre, un milió de persones es van aplegar a Barcelona.’ Políticament, destaca el moment complicat de la negociació malgrat l’arribada a la Moncloa de Pedro Sánchez. Afirma que hi ha ‘una veritable fractura entre els favorables i els contraris a la independència’. I acaba destacant els moviments polítics a l’exili de Carles Puigdemont, després del revés a Pablo Llarena per part de la justícia alemanya, que n’ha desestimat l’extradició per rebel·lió.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any