La mesa es reunirà demà i tindrà l'última paraula

Els lletrats del Parlament de Catalunya s’han pronunciat sobre la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què demanava la suspensió de sis diputats independentistes (Rull, Turull, Puigdemont, Sànchez, Romeva i Junqueras). En un informe, proposen una substitució temporal dels seus escons per part d’un diputat del mateix grup parlamentari. Segons fons de Presidència del parlament, aquesta solució compliria les premisses del president, Roger Torrent, que havia deixat clar que no permetria que cap diputat es veiés obligat a deixar l’acta ni que s’alteressin majories.

Els serveis jurídics del parlament creuen que una substitució permet que el diputat suspès exerceixi el seu dret de vot, a més de subscriure les iniciatives parlamentàries escaients, ja que seria una manera de delegar el vot. L’informe expressa dubtes sobre el fet que l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal pugui aplicar-se en el cas dels diputats suspesos, i considera que la doctrina assenyala que aquesta mesura afecta ‘les persones vinculades a grups terroristes’. És per això que proposa aquesta fórmula de substitució per part d’un diputat del mateix grup parlamentari –transitòriament, a l’espera d’un canvi del reglament que prevegi una substitució temporal amb un nou diputat.

Aquesta solució no exclou que les defenses dels diputats afectats, que són les parts legitimades, presentin un recurs contra l’aplicació del 384 bis, tal com ja han fet.

Informe demanat per la mesa
L’informe conclou que correspon a la mesa ‘l’adopció dels acords pertinents, en tant que òrgan facultat per a resoldre els dubtes o llacunes reglamentàries’. L’escrit va ser encarregat per la mesa del parlament dijous passat, 12 de juliol, després de la interlocutòria del 9 de juliol del magistrat Pablo Llarena que anunciava la suspensió automàtica dels diputats presos i exiliats.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb