El dictamen de la Comissió Jurídica Assessora que va demanar el president de la Generalitat, Quim Torra, confirma que el govern espanyol ha de permetre la publicació dels nomenaments al DOGC i avala que els consellers absents, a l’exili o empresonats, poden prendre possessió. Els consellers havien de prendre possessió dimecres, però l’acte va ser suspès perquè el govern espanyol no havia publicat els seus nomenaments al diari oficial.

L’informe jurídic deixa clar que que les atribucions estatutàries del president de la Generalitat, com és la formació del seu govern, no estan sotmeses a cap autorització ni control ‘derivats de les mesures adoptades en aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola’. Si bé el dictamen admet que la publicació al DOGC està sotmesa a la prèvia autorització per part del govern espanyol, també recorda que ‘aquesta autorització comporta un control merament formal i constitueix un acte degut i reglat’.

En aquest sentit, el dictamen afirma que, ‘en el cas que no s’atorgui o que es denegui expressament, els òrgans que han d’autoritzar la publicació del Decret incorren en un incompliment que és contrari a l’ordenament jurídic i, per tant, susceptible de control judicial’.

Empara al TSJC
Quim Torra enviarà en les pròximes hores una carta a Mariano Rajoy Brey, per tal de traslladar-li el contingut del dictamen i per ‘exigir-li que es publiqui immediatament el decret de nomenaments del Govern al DOGC’. En paral·lel, el president de la Generalitat demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que adopti mesures cautelaríssimes amb caràcter immediat per protegir els drets dels consellers i conselleres nomenats a prendre possessió del càrrec.

Finalment, en el cas que el govern de l’Estat mantingui la seva actitud inacceptable de bloqueig de les atribucions del president de la Generalitat i del dret de tot el poble català a tenir un Govern, el president Quim Torra té previst adoptar les mesures legals pertinents per fer respectar els seus drets, entre les quals no es descarta una querella per prevaricació contra el president Rajoy.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]