Els investigats pel Tsunami demanen al Suprem que tanqui la causa per un error de García-Castellón

  • El jutge va prorrogar la instrucció més tard que no tocava, i no ha dut a terme les declaracions preceptives dels investigats

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
28.02.2024 - 15:20
Actualització: 28.02.2024 - 17:52

Els investigats per terrorisme en la causa sobre el Tsunami Democràtic han fet front comú i han demanat al Tribunal Suprem espanyol que no assumeixi la investigació, tal com li demana el jutge Manuel García-Castellón, que la tanqui i que la retorni a l’Audiència espanyola perquè en decreti l’arxivament. Ho han demanat els advocats d’uns quants investigats, Íñigo Iruin, Marina Roig, Benet Salellas, Mònica Terradellas i José Prado, als quals s’ha afegit Gonzalo Boye, que fou qui va plantejar per primera vegada la irregularitat en els terminis de la instrucció que ara esgrimeixen al Suprem.

Boye, en representació de Josep Lluís Alay, ja va demanar al jutge de l’Audiència espanyola l’arxivament de la causa ara fa un mes, perquè havia prorrogat tard la instrucció: el 29 de juliol de 2021 s’acabaven els dotze mesos d’instrucció, però García-Castellón no en va fer efectiva la pròrroga fins el 30 de juliol, amb una interlocutòria signada el 2 d’agost.

De manera que, segons les defenses dels investigats, totes les diligències posteriors al 29 de juliol de 2021 s’haurien de decretar nul·les, i això inclou totes les practicades d’ençà que va assenyalar com a investigats els dos aforats pels quals García-Castellón vol elevar la causa al Suprem, Carles Puigdemont, com a eurodiputat, i Rubèn Wagensberg com a diputat al Parlament de Catalunya. 

Però hi ha un segon gran argument dels investigats: que García-Castellón no ha pres declaració a cap dels investigats en la causa, ja siguin aforats o no, cosa que és un requisit imprescindible perquè la instrucció prosperi. “Perquè les diligències d’investigació acordades posteriorment [al 29 de juliol de 2021] fossin vàlides, caldria que el jutjat hagués escoltat les parts abans i hagués demanat una pròrroga de la instrucció abans no arribés aquell dia.”

Els magistrats de la sala segona del Suprem, amb Juan Ramón Berdugo com a ponent, han de prendre la decisió de si assumeixen la investigació contra el Tsunami Democràtic. I ho faran amb un informe damunt la taula de la tinent fiscal que ho desaconsella, perquè no troba que hi hagi prou indicis per a relacionar Puigdemont ni Wagensberg amb el Tsunami, i demana que la causa (per terrorisme) la continuï instruint l’Audiència espanyola. Però tenen un altre informe, que no és el definitiu però que pot tenir molt pes, de la majoria de fiscals del Suprem, que en discrepa i que considera Puigdemont com el “líder absolut” del Tsunami. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any