Els interins denuncien irregularitats greus en l’estabilització de 5.000 docents

  • La plataforma d’interins calcula que 15.193 docents tenen una antiguitat superior a tres anys i que no s’han estabilitzat, fet que contravé la normativa europea
  • En un comunicat, denuncien la manca de transparència del Departament d'Educació a l'hora de facilitar les dades, que han hagut d'aconseguir per iniciativa pròpia

VilaWeb
Redacció
18.05.2023 - 12:57
Actualització: 18.05.2023 - 13:35

La Plataforma d’Interines Docents de Catalunya (PINDOC) ha denunciat que el Departament d’Educació “amaga” la dimensió dels interins que no han estat estabilitzats al concurs de mèrits tot i tenir els tres anys d’experiència que demana la legislació europea. La plataforma diu que prop de 5.000 treballadors haurien d’haver estat estabilitzats mitjançant concurs de mèrits i que han acabat quedant-se sense plaça. I afegeixen que el departament encara no ha publicat la llista del concurs d’oposició amb què s’han d’estabilitzar 14.200 places a partir del 30 de juny.

“Una vegada publicada la resolució definitiva d’aquest concurs, comprovem que milers de persones en frau de llei queden fora del concurs i no obtenen plaça, contradient el que havia assegurat el departament i no complint l’objectiu del concurs: estabilitzar les persones que fa més anys que treballen per al departament. Les xifres són alarmants: milers de persones amb més de tres anys han estat excloses i gairebé 5.000 persones que avui compten amb més de 7 anys d’experiència també en queden fora, cosa que fa que ni tan sols el departament compleixi els seus propis objectius”, expliquen. I encara: “Però és que, a més, centenars de persones entren pel concurs de mèrits sense haver prestat mai cap servei o ni tan sols haver treballat tres anys (persones que no estan en frau de llei). Tot plegat, aquest concurs de mèrits ha esdevingut un despropòsit més del Departament d’Educació.”

Concretament, la plataforma calcula que els docents a Catalunya que tenen una antiguitat de més de tres anys i que no han estat estabilitzats, contravenint la normativa europea, són 15.193. D’aquests, 4.858 tenen una antiguitat superior al primer de setembre del 2016; la resta, 8.961, són treballadors amb cinc anys o més treballats.

La PINDOC lamenta que el departament s’ha negat en tot moment a compartir les dades, per la qual cosa els membres de plataforma han hagut de treballar de manera independent amb dades extretes a partir de documents publicats pel departament mateix, certificats per un peritatge informàtic. “El Departament no ens ha donat cap altra opció, els propis treballadors, un cop més, hem fet la feina”, denuncien.

I afegeixen: “Fa mesos que avisem sobre les irregularitats comeses i no ens han volgut escoltar. A hores d’ara, prop de 5.000 persones que haurien d’haver estat estabilitzades mitjançant concurs de mèrits no ho són.”

Sobre el concurs convocat a partir del 30 de juny, la plataforma creu que és previsible que hi hagi un “caos” organitzatiu, com el de les darreres oposicions, que neguiteja molt els afectats. “Si en un concurs de mèrits que havia de servir per a estabilitzar treballadores i treballadors en frau de llei, s’han estabilitzat persones sense serveis prestats i han quedat fora treballadors i treballadores amb 10 i fins i tot 18 anys d’experiència, podem afirmar, sense cap mena de dubte, que el procés dut a terme pel departament ha estat un fracàs absolut i una mostra d’incompetència flagrant”, afegeixen. I acaben dient: “Aquesta situació de descontrol, improvisació, incertesa i maltractament constant manté amb tal nivell de neguit i desconfiança les treballadores interines que moltes s’han vist abocades a baixes mèdiques amb quadres de depressió, ansietat i angoixa com no s’havia vist mai, allunyades de les aules i de l’alumnat, que és on realment voldrien estar.”

És per això que la plataforma reclama de paralitzar completament el concurs extraordinari del juny fins a “l’aclariment i justificació de totes les anomalies”; que el pacte d’estabilitat amb el govern garanteixi els llocs de feina fins a la jubilació a tots els treballadors “que estiguin en frau de llei segons la directiva europea”, i per a tots els departaments de la Generalitat; i, finalment, que el govern faci una auditoria externa del concurs de mèrits mitjançant una comissió que inclogui personal docent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any